x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sefia Camerei / Olteanu - o demisie cu cantec din Guvern

Sefia Camerei / Olteanu - o demisie cu cantec din Guvern

de Aniela Nine    |    20 Mar 2006   •   00:00
Sefia Camerei / Olteanu  -  o demisie cu cantec din Guvern

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, si-a depus ieri-dimineata demisia la cabinetul primului-ministru. Inlocuitorul demisionarului va fi stabilit azi de liberali.

"Vreau sa va informez ca in cursul acestei dimineti mi-am depus demisia din functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul la cabinetul primului-ministru. Decizia mea este determinata de dorinta de a candida la sefia Camerei din pozitia de simplu deputat. Nu doresc sa existe nici un fel de implicare a pozitiei mele ministeriale intr-o dezbatere si o decizie politica exclusiv de competenta Parlamentului. Nu doresc sa afectez in vreun fel pozitia Parlamentului de organ suprem al poporului fie si prin impresia unei imixtiuni a Executivului intr-o decizie ce tine de competenta Parlamentului." Aceasta a fost motivatia pe care Olteanu a oferit-o ieri pentru decizia sa de a parasi cabinetul Tariceanu. O decizie care a fost insotita insa si de regrete: acela ca, spune Olteanu, nu va face parte din echipa guvernamentala care se va bucura de succesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

FARA INTOARCERE. Cum orice procedura de vot presupune un factor de risc, Bogdan Olteanu a luat in calcul si posibilitatea de a pierde batalia pentru fotoliul de presedinte al Camerei inferioare a Parlamentului si spune ca, intr-o astfel de situatie, va ramane "un simplu deputat de Bucuresti". El a exclus vehement posibilitatea de a reveni in cadrul Guvernului, considerand ca, daca nu va obtine sustinerea parlamentarilor, prezenta sa in cadrul guvernului "ar fi imorala". Pana la votul deputatilor, Olteanu si-a facut lobby printre colegii deputati, indiferent de apartenenta lor politica, carora le-a explicat ca ar vrea sa fie un presedinte "onest politic si echilibrat".

INLOCUITOR. Portofoliul de ministru delegat la care a renuntat Olteanu va reveni, conform protocolului Aliantei, tot unui reprezentant al liberalilor. Care va fi acesta insa se va decide de-abia in aceasta dimineata in cadrul Biroului Permanent al PNL. Sunt in carti senatorul Norica Nicolai si deputatul Titu Gheorghiof.

"DEMISIE CU SUBSTRAT"
PSD considera ca exista "un substrat" al demisiei ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. "Premierul Calin Popescu Tariceanu incearca in mod evident, din toate puterile, sa blocheze candidatura doamnei Mona Musca pentru presedintia Camerei", a sustinut purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. Potrivit acestuia, situatia nu e clara in Coalitie in ceea ce priveste sustinerea candidaturilor. "Ramane de vazut daca Tariceanu va puncta in meciul sau cu presedintele Traian Basescu in legatura cu nominalizarea lui Olteanu si a modului in care PD va vota sau nu, dincolo de declaratiile publice, aceasta candidatura", a conchis Diaconescu. (Carmen Vintila)
E MUSAI SA FIE MUSCA
Anul trecut, la 13 septembrie, cu doua zile inainte sa expire termenul fixat de Coalitie pentru schimbarea sefilor Parlamentului, presedintele Traian Basescu isi exprima optiunea pentru Mona Musca. "Daca se vor schimba presedintii celor doua Camere, eu sper ca Mona Musca sa fie aleasa ca unul dintre cei doi presedinti", declara seful statului inainte de a decola spre New York. Traian Basescu adauga insa ca schimbarea presedintilor celor doua Camere este o problema care tine de competitia dintre partidele parlamentare. Dupa demisia lui Nastase, Mona Musca a declarat ca nu va candida la presedintia Camerei, fiind deja desemnat prin vot Bogdan Olteanu.

Somatie pentru conservatori


Intalnirea de aseara a Coalitiei, desi a durat cateva ore, nu a reusit sa schimbe cu nimic situatia in privinta candidatului pe care partidele guvernamentale urmau sa il sustina azi la sefia Camerei Deputatilor. Trei dintre partidele arcului guvernamental - PNL, PD si UDMR - si-au reafirmat sustinerea pentru liberalul Bogdan Olteanu, in timp ce PC a anuntat ca mentine candidatura Danielei Popa (foto). Totusi, vicepresedintele PC Sabin Cutas a precizat ca o decizie definitiva va fi luata in cursul acestei dimineti, cand Biroul Politic al partidului va face o noua analiza a situatiei. Candidatul liberal Bogdan Olteanu a admis ca dorinta PC de a avea candidatul propriu este "una legitima", dar a reliefat si importanta unei imagini bune a Coalitiei, pentru promovarea careia ar fi necesara desemnarea unui candidat unic al celor patru partide guvernamentale. Tot in favoarea sustinerii candidatului liberalilor s-a pronuntat si liderul minoritatilor din Camera, alta decat cea maghiara, Varujan Pambuccian, invitat si el la intalnirea de aseara de la Casa Dante.

MOTIVATIE. "Ne sustinem in continuare argumentele, pentru ca noi consideram ca Daniela Popa raspunde mult mai bine cerintelor functiei de presedinte de Camera. Ea are experienta acestui an si jumatate de vicepresedinte al Camerei, in care s-a vazut ca a condus foarte bine sedintele Camerelor si a fost un presedinte de sedinta echidistant. In plus, am spus ca, daca Daniela Popa nu va intra in turul doi, il vom sustine pe Bogdan Olteanu", a prezentat Cutas pozitia si argumentele conservatorilor.

NEMULTUMIRE. Decizia adoptata le-a fost insa reprosata aseara conservatorilor de colegii de Coalitie, dupa cum a recunoscut Sabin Cutas, in randul contestatarilor vocea PD-ului facandu-se auzita cel mai tare. Atitudinea PD nu este insa una noua, chiar ieri-dimineata vicepresedintele democrat Cezar Preda somand PC sa isi retraga candidatul si sa se hotarasca daca raman alaturi de ADA la putere sau trec in opozitie. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: politic bogdan camerei olteanu