Liberalii si democratii canta pe doua voci cand vine vorba de sefia Colegiului CNSAS. Primii cer retragerea lui Corneliu Turianu, iar ultimii spun ca nu se poate, deoarece partidul nu are control politic asupra lui.
Intalnirea liberalilor si democratilor de marti seara, din CNC Aliantei, nu a rezolvat criza creata intre PNL si PD dupa alegerea lui Corneliu Turianu in fruntea Colegiului CNSAS. Liberalii i-au acuzat ieri, din nou, pe democrati ca au incalcat intelegerea politica privind sustinerea lui Ticu Dumitrescu la sefia Colegiului si le-au cerut acestora sa-l retraga pe Turianu. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, considera ca actualul sef al Colegiului s-a descalificat moral pentru faptul ca a intrat in cursa pentru presedintia CNSAS si nu ar mai trebui sa faca parte din Colegiu. Olteanu nu spune insa daca targuiala din Alianta, pentru ca Ticu Dumitrescu sa iasa seful Colegiului CNSAS, este mai morala decat exercitarea unor drepturi democratice: de a candida la functie, cum a decis Turianu, sau de a alege, asa cum au facut cei sase membri ai Colegiului care si-au dat votul candidatului sustinut de PD. Cum votul a fost secret si nu poate fi dovedita colaborarea PD, PSD si PRM acuzata de liberali pentru boicotarea lui Ticu Dumitrescu, Olteanu a gasit o alta solutie daca democratii nu vor lua nici o masura privind schimbarea lui Turianu: modificarea legii de functionare a CNSAS la Senat. "In aceste conditii, ar fi vorba despre desemnarea unui nou Colegiu al CNSAS", a mai spus Olteanu, evitand sa raspunda la celelalte intrebari pe aceasta tema. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, ii recomanda insa lui Olteanu sa vina cu propuneri in conducerea Aliantei, avand chiar obligatia morala sa faca acest lucru. "Cred ca avem capacitatea de a decela asupra solutiei celei mai bune", a spus Videanu. "NU AVEM PARGHII". In timp ce liberalii cer un nou CNC al Aliantei pentru a gasi o cale de rezolvare a situatiei, democratii sustin ca pozitia lor ramane neschimbata. Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a spus ca nu va avea loc nici o alta intalnire a Aliantei. Intrebat ce propune PD pentru a calma spiritele, Radulescu a raspuns scurt: "Nu propune nimic! Corneliu Turianu a declarat ca nu-si da demisia si noi nu avem mijloace de control asupra lui. Turianu a avut o initiativa personala pe care PD nu o sustine, dar nu avem ce sa facem, pentru ca legea nu ne permite. El este apolitic in momentul de fata, nu putem deci sa-i retragem sprijinul politic", a explicat Radulescu. TURIANU NU RENUNTA. Corneliu Turianu refuza sa renunte la conducerea CNSAS, in ciuda protestelor angajatilor, nemultumiti de numirea sa. "Nu voi renunta la functie, dar, daca ma suna Boc sau Basescu, este altceva. Cu totul altceva! Trebuie sa se modifice legea. Trebuie modificat articolul prin care s-au ales cei 11 membri CNSAS. Ar trebui sa se modifice articolul 11. Trebuie sa intre in Senat, asta dureaza foarte putin, iar ulterior nu mai e vorba de demisie...", a declarat ieri Turianu.
TICU O SCALDA
|
Ticu Dumitrescu nu renunta la idee, dar isi amana decizia de a demisiona din Colegiul CNSAS, pentru ca nu a fost ales presedinte, desi isi poate indeplini mandatul incredintat de Parlament si ca simplu membru. El a avansat un termen de 48 de ore pana la anuntarea demisiei si il asteapta pe Traian Basescu sa revina in tara, urmand ca dupa discutiile cu seful statului pe situatia din CNSAS sa vada ce are de facut. Si aceasta dupa ce, nemultumit ca nu a iesit sef in urma votului din Colegiu, l-a acuzat pe Traian Basescu si serviciile de "lucratura politica". Seful statului i-a transmis insa ca este departe de aceasta problema si ca distanta, si ca interes. Ticu Dumitrescu s-a intalnit ieri si cu premierul Tariceanu pentru a discuta situatia din CNSAS. Tariceanu a afirmat ca i-a solicitat acestuia sa nu demisioneze din cadrul Colegiului, iar primul dosar pe care il va face public sa fie chiar cel al premierului. Liderul le-a cerut ieri dupa-amiaza colegilor de la PD sa ii retraga sprijinul politic lui Corneliu Turianu si sa ii solicite acestuia sa se retraga nu numai din fruntea Colegiului CNSAS, ci si din cadrul Colegiului. Altfel, considera Tariceanu, increderea si comunicarea dintre cele doua partide ale Aliantei vor fi zdruncinate. (G.A., A.N.)
|
Citește pe Antena3.ro