PSD şi ALDE evită să vorbească despre ipotetica revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Speculaţia e că în spatelele eschivei liderilor politici există o strategie. Liviu Dragnea subliniază că nu vrea să se amestece în dispută şi că partidul nu va reacţiona belicos dacă Iohannis va hotărî să refuze revocarea lui Kovesi Dragnea neagă, astfel, că PSD-ul va propune suspendarea preşedintelui.
„Nu trebuie să îmi asum eu şi nici PSD nu trebuie să îşi asume asta, pentru că aici nu e vorba de asumare (...) Este o procedură instituţională foarte clar definită în lege. Ministrul (Justiţiei – n.r.), CSM, preşedintele României. N-are ce să caute PSD aici şi nici nu vrea să se implice. Argumentele ministrului Justiţiei trebuie să fie analizate de Administraţia Prezidenţială şi de preşedinte, care îşi va exprima un punct de vedere mai devreme sau mai târziu (...) Categoric nu luăm în calcul suspendarea preşedintelui. Orice discuţie pe această temă în care este implicat PSD este falsă”, a declarat Liviu Dragnea. În schimb, senatorul Adrian Ţuţuianu a evocat posibilitatea atacării la CCR a unei deciziei lui Iohannis, dacă nu o va revoca pe Kovesi. Tot în această perioadă de tumult intern, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, vine la Bucureşti, unde va avea câteva întâlniri cu oficiali români. După ce şi-a exprimat poziţia critică asupra modificărilor la legile justiţiei, oficialul european se va întâlni pe 1 martie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu membrii Comisiei speciale pentru legile Justiţiei. La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele instituţiei, Frans Timmermans, au emis o declaraţie comună în care îşi exprimau „îngrijorarea” faţă de „evoluţiile recente din România”, cu referire la modificarea legilor justiţiei. Întâlnirea cu Timmermans are loc după o seamă de declaraţii din partea liderilor coaliţiei de la Bucureşti, în care afirmau că oficialii de la Bruxelles sunt dezinformaţi de surse răuvoitoare care se perindă în PE. De cealaltă parte opoziţa încropeşte moţiuni simple. Însă PNL nu a luat o decizie fermă cu privire la susţinerea moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei anunţată de USR, a mărturisit Ludovic Orban, care a adăugat însă că Tudorel Toader nu mai are ce căuta în fruntea MJ.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, va fi audiată marţi la CSM, în scandalul DNA. Va participa şi Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Pregătiri pentru MCV
O delegaţie a misiunii pentru evaluarea MCV va veni la Bucureşti în perioada 14-16 martie. Tudorel Toader solicită Parlamentului să pună la dispoziţia delegaţiei informaţii despre legile justiţiei, pentru ”pregătirea corespunzătoare a misiunii de evaluare”. La finalul lunii ianuarie, Jean-Claude Juncker, preşedintele CE, susţinea, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că dacă legile rămân aşa cum au fost modificate în Parlament se pot schimba şi negocierile despre MCV.
Dăncilă ceartă un eurodeputat socialist
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că europarlamentarul Ana Gomes şi-a depăşit atribuţiile atunci când a criticat guvernul din România. "După părerea mea, este o declaraţie total neinspirată. Dar ca să înţelegem cine a făcut prima dată declaraţia: doamna Ana Gomes, într-adevăr, a fost şi este în Grupul Socialiştilor şi Democraţilor Europeni. Însuşi Portugalia a vrut de două ori să îi retragă imunitatea, tocmai pentru defăimarea propriei ţări.”, a spus Dăncilă, la o emisiune TV. Gomes afirmase că guvernul român dezinformează instituţiile de la Bruxelles în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România. „Oficialii europeni nu sunt proşti, ei obţin informaţii din multe surse din România. Socialiştii nu pot închide ochii în faţa corupţiei. Dacă cineva îi dezinformează pe oficialii europeni, Guvernul României este cel care face asta, pretinzând că această reformă a justiţiei nu are nimic de-a face cu lupta anticorupţie”, a spus Gomes.