x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senat - Reexaminarea legii salarizării diplomaţilor, respinsă

Senat - Reexaminarea legii salarizării diplomaţilor, respinsă

de Jurnalul National    |    11 Sep 2007   •   00:00

Senatorii au respins, marţi, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii privind salarizarea diplomaţilor, considerată de către şeful statului drept excesivă, pentru că ar crea drepturi salariale diferite faţă de restul funcţionarilor publici.

Senatul a respins, cu 46 de voturi "pentru", 11 voturi "impotrivă" şi 3 abţineri, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 495/2004 privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului din administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi de la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale romăneşti din străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Preşedintele a precizat, in cererea de reexaminare, că această lege este "excesivă" prin modificările aduse, care se referă la majorări salariale prin sporirea coeficienţilor de multiplicare pentru funcţiile diplomatice şi consulare, cu procente cuprinse intre 85% şi 186%, şi prin majorarea coeficienţilor de multiplicare pentru funcţiile de execuţie, cu procente cuprinse intre 186% şi 204%.

In opinia lui Traian Băsescu, acest act normativ creează drepturi salariale diferite faţă de restul funcţionarilor statului şi accentuează diferenţele existente in sistemul de salarizare a personalului bugetar.

Şeful statului a mai arătat că iniţiatorii acestei legi ar fi trebuit să precizeze sursele de finanţare şi că, intr-un viitor act normativ unitar de salarizare a funcţionarilor publici, aceştia trebuie stimulaţi pe baza performanţelor.

Băsescu a mai evocat şi punctul de vedere negativ al Guvernului asupra acestei legi şi că Executivul a acordat deja in 2007 o majorare salarială pentru personalul MAE, printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

In replică la motivele expuse in cererea de reexaminare a preşedintelui Romăniei, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, prezent la dezbaterile din Senat, a declarat că Guvernul şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de lege, susţinăndu-l in prezent.

Cioroianu a mai arătat că Ministerul Economiei şi Finanţelor a identificat sursele de finanţare pentru punerea in aplicare a legii.

Ministrul de Externe a susţinut că Ordonanţa de Urgenţă care ar fi majorat deja salariile personalului MAE, invocată de Traian Băsescu, nu a acordat decăt indexările salariale anuale ale funcţionarilor publici. El a mai spus că indexarea salariilor personalului MAE a fost de 13%, faţă de cele 18% acordate celorlalte categorii de personal bugetar.

Potrivit lui Cioroianu, prin acest act normativ se incearcă doar o apropiere a salariilor diplomaţilor romăni faţă de cele ale omologilor străini. El a arătat că şi Republica Moldova acordă diplomaţilor salarii mai mari decăt Romănia.

Senatul este prima Cameră sesizată in privinţa actului normativ, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu le-a atras atenţia, la inceputul săptămănii trecute, ambasadorilor romăni că sunt şi trebuie să rămănă remuneraţi ca funcţionari ai statului.

Băsescu a insistat, la intălnirea cu diplomaţii romăni, asupra faptului că, deşi susţine ideea unor salarii rezonabile, ambasadorii romăni sunt funcţionari publici şi remuneraţia lor este in funcţie de acest statut. "Acesta a fost sensul intoarcerii legii in Parlament", a spus Băsescu, adăugănd că dacă Parlamentul va trece din nou legea, va fi nevoit să o promulge.

"Dar vă rog să inţelegeţi că sunteţi funcţionari de stat şi nu vă puteţi desprinde de un sistem de salarizare generalizat", a adăugat el. "Totuşi sunteţi nişte funcţionari cărora , in afară de salariu, statul le asigură separat banii pentru chiria apartamentelor in care locuiesc", a spus Băsescu.

La jumătatea lunii iulie, preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare şi respingerea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 495/2004 privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului din administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi de la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale romăneşti din străinătate.

Urmare a deciziei şefului statului de a trimite legea Parlamentului pentru reexaminare, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, i-a trimis o scrisoare ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, in care l-a asigurat că Legislativul va revota actul normativ.
Â

×
Subiecte în articol: politic legii