x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatorul Rus, sutana sau huzur

Senatorul Rus, sutana sau huzur

21 Feb 2004   •   00:00

PRM ia in deradere decizia BOR.

Mai-marii Bisericii s-au hotarat saptamana trecuta sa interzica implicarea preotilor in politica, punandu-i sa aleaga.
CAMELIA IONESCU

Peremistul Ioan Aurel Rus este singurul senator vizat de aceasta decizie, iar Biroul Permanent al Senatului a refuzat sa se pronunte si a pasat mingea grupului PRM din Senat. "Trebuie sa facem un referat prin care noi sa cerem sa nu se schimbe regulile in timpul jocului", nea declarat vicele PRM Mihai Lupoi, dupa discutiile din sedinta conducerii Senatului de saptamana trecuta.

"Ii trimite anatema prin posta?"
"BOR-ul, cat e el de BOR, nu poate sa schimbe regulile in timpul legislaturii", a aratat Lupoi, care nu este e acord cu aplicarea imediata a deciziei Sinodului, fiindca "ar trebui organizate alegeri pentru consilieri si primari intr-o multime de sate si comune".

Dar, in final, decizia de a parasi sau nu mandatul in favoarea urmatorului pe lista apartine senatorului Rus. Lupoi ne-a marturisit ca se va intoarce la preotie, "fiindca azi esti senator, maine nu esti", dar meseria lui este cea de preot. El ne-a marturisit ca senatorul Rus ar trebui sa se decida pana pe 28 februarie, "asa cum l-a somat IPS Bartolomeu Anania, altfel ii trimite anatema prin posta". Contactat telefonic, senatorul Ioan Rus ne-a spus ca isi va anunta decizia in ultima zi permisa de Biserica. "Sa primesc intai decizia Sfantului Sinod, adresa oficiala si apoi vom vedea", ne-a spus Rus.

PSD s-a razgandit
Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a declarat ieri ca nimeni nu are dreptul sa se amestece in deciziile luate de Biserica, fiindca aceasta "a aparut pe lume cu multe mii de ani inaintea partidelor politice si stie ce are de facut fara sa-i spuna altii". De asemenea, partidul de guvernamant nu este de acord cu amestecul preotilor in activitati de politica partizana, a sustinut Duvaz.

Deputatul Miclea se cere afara din Parlament
Deputatul PRM Ioan Miclea, pastor neoprotestant, a cerut ieri extinderea interdictiei implicarii in politica si a celorlalte culte. Miclea, membru in boardul Misiunii Adunarea lui Dumnezeu, un cult de factura neoprotestanta, a declarat, la Cluj-Napoca, ca nu i se pare corect ca numai preotilor ortodocsi sa li se interzica accesul in viata politica. "Sunt numerosi oameni implicati si cu influenta in viata cultelor neoprotestante care fac si politica si sunt consilieri locali sau judeteni. (...) Cred ca nu ar trebui sa se mai amestece elementele Imparatiei Domnului cu elementele Imparatiei Lumesti", a subliniat peremistul.

C.V. Tudor cere amanarea poruncii BOR
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a vorbit luni la telefon cu Patriarhul Teoctist si cu Mitropolitul Ardealului, Antonie Plamadeala, si le-a cerut acestora sa amane aplicarea "acestei porunci" pentru alesi pana la alegerile locale din iunie pentru primari si consilieri, iar in cazul parlamentarilor - pana la alegerile generale. Vadim considera ca prin retragerea preotilor din functiile din administratie publica sau din Parlament se va produce un dezechilibru in situatia circumscriptiilor care "vor ramane brusc fara parlamentari-primari si consilieri alesi prin vot democratic". (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: politic