După o zi întreagă în care instanţele, parchetele, preşedintele CSM, procurorul general al României şi ministrul Justiţiei au cerut Senatului să pună punct crizei în care se află CSM după deciziile Curţii Constituţionale care au statuat că nu pot fi validaţi decât 8 din cei 11 membri CSM aflaţi pe listă, Senatul a decis.
Aseară, plenul Senatului a validat lista parţială a membrilor CSM, respectând astfel deciziile CCR prin care au fost eliminate patru nume din listă: magistraţii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea, consideraţi că se află la al doilea mandat, şi Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile pentru care nu s-a făcut controlul verificării respectării regimului incompatibilităţilor.
Decizia senatorilor a fost luată după două ore de dezbateri aprinse (plus o pauză de consultări prelungită), în care Opoziţia a contestat vehement decizia CCR, iar Puterea a insistat asupra nevoii de a valida cu orice preţ mandatele celor 8 magistraţi.
Opoziţia a invocat faptul că decizia CCR nu este una corectă, considerând că această instituţie şi-a depăşit atribuţiile, căci s-a substituit unor instanţe de drept comun, antepronunţându-se cu privire la litigiile aflate pe rolul acestor instanţe având ca obiect candidaturile celor trei magistraţi şi contestarea incompatibilităţii în care a fost găsit Alistar de către ANI. Situaţia celor patru excluşi de la validare urmează să fie lămurită după pronunţarea instanţelor de drept comun, spun senatorii.
Cu doar câteva ore înainte de votul Senatului, preşedintele CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă, bătea obrazul celor trei magistraţi invalidaţi, pentru că n-au realizat blocajul la care poate să ajungă justiţia, deşi au avut semnale negative de la Comisia Europeană.
"Prin decizia Senatului se va normaliza conducerea justiţiei. Acum greul responsabilităţilor apasă pe umerii membrilor CSM care trebuie să ducă reforma mai departe", ne-a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.