x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul nu vrea ca romii să fie ţigani

Senatul nu vrea ca romii să fie ţigani

de Aniela Nine    |    09 Feb 2011   •   13:12
Senatul nu vrea ca romii să fie ţigani
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

150959-4740-87286-bi-dsc-9099.jpgDupă dezbateri prelungite, senatorii au votat majoritrar împotriva proiectului legislativ al deputatului Siviu Prigoană care prevedea ca romii să fie denumiţi ţigani în actele oficiale ale statului român.
În favoarea proiectului de lege, care primise un raport favorabil la nivelul comisiilor senatoriale, s-au exprimat doar 27 de senatori, pe când 51 au exprimat un vot negativ.

 

 

Citiţi campania Jurnalul Naţional: Ţigan în loc de rom

Împotriva proiectului de lege s-au manifestat de altfel încă din timpul discuţiilor parlamentari din toate partidele politice, opiniile majoritare susţinând că denumirea unei etnii nu poate fi reglementată printr-un act normativ, mult mai important fiind elaborarea unor proiecte menite a îmbunătăţi viaţa acestei etnii, accesul la educaţie şi piaţa muncii.

În discuţii au fost reluate argumentul criminalităţii transfrontaliere a acestei etnii  care afectează imaginea României. "Trebuie luată o decizie în favoarea României. Toţi ambasadorii din lume considerau România ţara romilor”, a susţinut senatorul liberal Emilian Frâncu.
În schimb senatori precum Fekete Andras (UDMR) sau Radu F Alexandru (PDL) au susţinut că nu astfel s-ar putea rezolva problemele de prestigiu al României, această propunere fiind complet neavenită, acccentul trebuind pus pe educaţia etniei rome.

Şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a pledat pentru proiecte menite a ajuta etnia romă. "Trebuie să alegem între principii şi oportunism politic. Problema romilor în România nu este o problemă rasială, ci una socială. Problema toleranţei zero la crimă nu are nimic de-a face cu o etnie sau alt grup. În conversaţia noastră lipseşte efortul naţional de inserţie a acestui grup, care este privit uneori cu aroganţă de societate, care este lipsit de acces la educaţie. Dacă nu alocăm resurse şi coerenţă politică, această falie se va dezvolta în cea mai importantă bombă cu efect întârziat din istoria noastră. Întrebarea de fond e simplă: avem programe pentru acest grup?”, a sintetizat Geoană.
El a atras atenţia asupra faptului că Executivul nu a binevoit să dea un punct de vedere la această propunere legislativă sensibilă, pasând problema ministerului Culturii, caracterizând această atitudine ca "o laşitate impardonabilă”.

În discuţiile senatorilor s-a adus şi argumentul eşecului multiculturalismului în mai multe state europene de forţă, fiind invocate declaraţii recente ale oficialilor britanici sau germani în acest sens. "Denumirea de rom a fost adoptată şi în România şi în UE în epoca de aur a discriminării promovată de Alvin Toeffler , George Soros, etc. În Marea Britanie s-a anunţat eşecul multiculturalismului, ca urmare a neintegrării tinerilor musulmani. Cu patru luni în urmă cancelarul german Angela Merkel anunţa eşecul multiculturalismului în Germania, la fel acum 4 ani Samuel Huntigton în SUA. Trebuie să privim lucrurile la rece, să nu ne lăsăm îmbătaţi cu apă rece”, a comentat senatorul Valer Marian.

Preşedinta comisiei de egalitate de şanse, Olguţa Vasilescu, s-a exprimat împotriva criticilor care invocau discriminarea şi sensul peiorativ al tetmenului de ţigan, spunând că, tocmai pentru a evita orice discriminare, termenul nu identifică o etnie. În plus, a susţinut Vasilescu, în documentele europene nu există referiri numeroase la această etnie, Uniunea Europeană făcând majoritar referiri generale la minorităţi.
După respingerea în Senat a acestui proiect de lege, Camera Deputaţilor va da un vot final.

×
Subiecte în articol: ţigan în loc de rom