Respingând cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, senatorii au decis miercuri să păstreze „greşeala” făcută în octombrie anul trecut de deputaţi când a fost adoptat proiectul legislativ al opoziţiei care prevede un TVA redus la alimentele de bază.
Potrivit formei adoptate în octombrie anul trecut de Camera Deputaţilor care modific ă Codul Fiscal, „cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale, precum şi pentru livrarea locuinţelor, ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite”.
Cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu a invocat faptul că, în actualul context economic, un astfel de TVA redus ar determina o scădere semnificativă a încasărilor bugetare şi, prin urmare, majorarea deficitului bugetar dincolo de limita stabilită de 4,4% pentru 2011. Comisia de fond care a discutat această cerere a decis să dea un raport de respingere.
Cu 53 de voturi pentru şi 46 împotrivă, senatorii au adoptat miercuri raportul de respingere a cererii de reeaxaminare a preşedintelui .
Opoziţia PSD şi PNL, de altfel iniţiatoare a proiectului, a susţinut în plen necesitatea adoptării acestei reglementări, insistând şi asupra cotei de TVA care s-a mărit anul trecut la 24%, România devenind astfel a doua ţară din UE cu un astfel de cuantum al taxei. Un alt argument a fost dat de creşterea exagerată a preţurilor la toate produsele.
De partea cealalată. reprezentanţii puterii, care în octombrie la Camera Deputaţilor au susţinut că au votat „din greşeală” acest proiect, au pledat împotriva reducerii TVA şi, deci a adoptării cererii preşedintelui, susţinând că o astfel de măsură nu ar avea deloc ca efect direct scăderea preţului la raft al produselor.
Discuţiile au avut şi o pată de culoare dată de schimbul de replici „amabile” dintre putere şi opoziţie, provocate de prezenţa la discutarea acestui proiect de lege a senatorului liberal Crin Antonescu. Sosirea liberalului a fost marcată discursiv ironic de senatorul Ovidiu Marian, aflat la tribună, căruia i s-a răspuns cu proteste din sală. Ulterior, apărarea lui Antonescu a fost reprezentantă, la fel de ironic, de liderul liberal de grup Puiu Haşotti, care s-a întrebat retoric dacă nu cumva democrat-liberalii sunt masochişti dacă se bucură atăt de participarea lui Antonescu la şedinţă. „Chiar vreţi să vină Crin Antonescu la şedinţeĂ Sunteţi siguri că vreţi asta Ă”, a comentat Hasotti. „Ne bucurăm doar pentru că prin prezenţa sa ar mări prezenţa totală a senatorilor la plen, şi astfel să nu mai apăream în topul chiulangiilor”, a replicat senatorul Ovidiu Marian, aluzie la prezenţa constantă a lui Antonescu în topul parlamentarilor chiulangii.
Decizia finală în privinţa acestei cereri de reexaminare şi, implicit, asupra proiectului de lege, va fi luat ă de Camera Deputaţilor.