x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şerban Nicolae: Graţierea nu e în programul de guvernare; e o chestiune care ţine de Parlament

Şerban Nicolae: Graţierea nu e în programul de guvernare; e o chestiune care ţine de Parlament

04 Mai 2017   •   11:14
Şerban Nicolae: Graţierea nu e în programul de guvernare; e o chestiune care ţine de Parlament

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a declarat că graţierea nu este inclusă în programul de guvernare, fiind "o chestiune" care ţine de Parlament.

"Graţierea nu e în programul de guvernare. e o chestiune care ţine de Parlament, de oportunitatea unei politici penale a statului român, nu face parte din acţiunile Guvernului, chiar dacă Guvernul a iniţiat acest proiect de lege", a afirmat Şerban Nicolae joi, înaintea şedinţei Comisiei juridice în care continuă dezbaterea proiectului de lege privind graţierea.

El a precizat că nu a discutat cu Liviu Dragnea după ce acesta şi-a exprimat opinia faţă de amendamentele adoptate de Comisia juridică a Senatului la proiectul legii graţierii.

"Domnul Dragnea a spus că nu este de principiu în favoarea graţierii, ci este categoric împotriva graţierii faptelor de corupţie. (...)E o chestiune de politică penală. Unii au o opinie, alţii au altă opinie. Domnul prim-ministru am văzut că nu susţine amendamentele, ci susţine proiectul Guvernului. E un punct de vedere(...) Probabil că Guvernul are deja banii pregătiţi pentru amenda de la CEDO . În afară de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, Guvernul nu a dat încă altă măsură alternativă", a afirmat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă nu intră în conflict cu ceea ce susţine conducerea PSD, Nicolae a răspuns: "Nu e vorba de conflict. E vorba de opinie. Asta e partea dezbaterii. Nu înţeleg de ce vi se se pare că totul ar trebui să fie o chestie militărească pe bază de ordin, pe bază de comandă unică. Lucrurile fac parte din dezbatere".

"Nu cred că cine ar vrea să comită acte de corupţie s-ar simţi încurajat de o graţiere care priveşte acte trecute. Credeţi că cine vrea să comită de acum încolo fapte de corupţie e încurajat ştiind că nu mai poate fi încurajat de acte de clemenţă? Mi se pare ilogic (...) Din punctul meu de vedere, dacă vrem ca graţierea să aibă efect, trebuie să gândim câteva principii: eu, de exemplu, sunt împotriva graţierii persoanelor care comit acte de violenţă", a adăugat Şerban Nicolae.

El a explicat că, din 1.000 de deţinuţi din penitenciarele din România, 12 sunt pentru fapte de corupţie. 'Dacă eliminăm faptele asimilate corupţiei, sunt doar opt. Dacă pe unii îi interesează cei 8, dar nu îi interesează cei 992 şi li si se pare mai grav ce au făcut cei 8 şi nu li se pare grav ce au făcut cei 992, e un punct de vedere", a mai spus Şerban Nicolae.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunţat miercuri că dezaprobă categoric votul din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: serban nicolae