x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Servicii secrete - Alesii vor sa duca CNI in Parlament

Servicii secrete - Alesii vor sa duca CNI in Parlament

de Lavinia Dimancea    |    21 Noi 2005   •   00:00

Politicienii sunt suparati ca infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii nu a fost dezbatuta in Parlament. Premierul anunta insa o lege privind informatiile.

Infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii in cadrul CSAT nu a pus capat disputelor despre subordonarea acestei structuri. Din contra, le-a starnit intrebari alesilor. Una dintre acesta este cine trebuie sa coordoneze CNI. Unii politicieni spun Parlamentul, altii, Executivul. Putini spun insa Presedintia.

CRITICI. Decizia CSAT de a infiinta comunitatea de informatii e socotita ilegala de unii politicieni

Zona unde se face coordonarea CNI este cea mai delicata problema legata de crearea acestei structuri. Aceasta este opinia presedintelui executiv al PSD, Adrian Nastase, care atrage atentia ca, in foarte multe tari, coordonarea comunitatii se face la nivelul Parlamentului, iar noua decizie a CSAT nu mai permite "o privire foarte atenta" din partea Legislativului asupra acestei structuri . "Cred ca ar fi fost nevoie de o dezbatere in Parlament inainte de a se lua aceste decizii si de a se construi structura legislativa care sa permita aceasta operatiune", a spus Nastase. "O problema este ca aceste informatii vor ajunge la un centru de filtrare de la Cotroceni si de abia dupa aceea se vor intoarce la Guvern. Sa ne gandim la o situatie de coabitare in care Guvernul ar fi de o alta culoare decat presedintele, cum si in ce conditii ar fi deschis acest robinet al informatiilor de la Cotroceni spre Guvern", a mai declarat Nastase.

Ideea ca CNI ar trebui plasata in ograda Parlamentului este sustinuta si de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. El a declarat ca este important "in fata cui raspunde un instrument atat de puternic in bine, dar si in rau, care, daca este scapat de sub control sau este folosit eronat, face prapad". "Este ca un rinocer intr-un magazin de bibelouri de portelan", a explicat liderul PRM, precizand ca are cunostinta despre intentia presedintelui Traian Basescu de a-si subordona aceasta structura.

FARA BAZA LEGALA. "Infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii nu are o baza legala. In Legea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu exista un text care sa permita infiintarea unei structuri subordonate acestuia", a sustinut si presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, liberalul Radu Stroe. "Problema nu este ca aceasta activitate tine direct de presedinte, ci faptul ca nici Parlamentul si nici Guvernul nu pot avea nici un fel de control asupra CNI", a adaugat el. Senatorul UDMR Verestoy Attila sustine ca Executivul trebuie sa coordoneze CNI. "Cred ca a fi sub coordonarea si indrumarea Executivului este mai util tarii noastre, pentru ca se realizeaza si posibilitatea unui control. La noi, in Romania, institutia prezidentiala, CSAT-ul nu sunt sub un control parlamentar", a spus, pentru Rompres, Verestoy. Spre deosebire de liberalul Stroe care contesta infiintarea CNI, pentru ca in Legea CSAT nu exista un text care sa permita infiintarea unei asemenea structuri, democratul Mihai Stanisoara sustine ca infiintarea CNI respecta cadrul legislativ in vigoare.

SI TOTUSI VA FI O LEGE
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca rolul CNI va fi stabilit printr-un proiect de lege aflat in lucru. "Prin proiectul de lege privind informatiile, contrainformatiile si siguranta nationala, care este in lucru si va fi depus pe masa Parlamentului, va fi definit rolul Comunitatii de Informatii. Acesta va fi luat in discutie si in cadrul unei dezbateri publice, cat mai repede", a afirmat premierul. Prin aparitia CNI nu se trece la o integrare sau conducere a serviciilor, ci, in fapt, serviciile de informatii isi pastreaza actualul statut, a mai explicat el. "In CNI doar se proceseaza informatiile obtinute de servicii", a declarat acesta, precizand ca "nu este vorba de o comunitate de informatii, ci de o structura care lucreaza in cadrul CSAT si care se ocupa de prelucrarea si analiza informatilor."
×
Subiecte în articol: politic informaţii