x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Shimon Peres: România poate influenţa înfruntarea lumii libere cu tirania iraniană

Shimon Peres: România poate influenţa înfruntarea lumii libere cu tirania iraniană

01 Iun 2009   •   00:00
Shimon Peres: România poate influenţa înfruntarea lumii libere cu tirania iraniană

România, în calitatea sa de membru al UE şi al NATO, poate influenţa înfruntarea lumii libere cu tirania iraniană, a declarat, astăzi, preşedintele statului Israel, Shimon Peres, cu ocazia ceremoniei primirii oficiale a preşedintelui Traian Băsescu la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim, informează Agerpres.

'Ca membru al NATO, şi al UE, România poate influenţa confruntarea lumii libere cu tirania iraniană şi tendinţa ei de hegemonie', a spus Peres, mulţumind totodată pentru sprijinul acordat de preşedintele Băsescu în vederea îmbunătăţirii poziţiei Israelului în Uniunea Europeană.

El a adăugat că preşedintele României conduce o ţară importantă într-o zonă înfloritoare, dar plină de provocări. 'Conducerea dumneavoastră, domnule preşedinte, demonstrează cu sunteţi capabil să puneţi în aplicare promisiunea existentă în România', a declarat şeful statului israelian.

El a subliniat că statul israelian este recunoscător României pentru faptul că a permis mai multor sute de mii de evrei să emigreze în Israel, devenind astfel cea de-a treia comunitate etnică, din punct de vedere numeric. De asemenea, a mulţumit şi pentru faptul că România este un stat tolerant, reamintind faptul că, recent, au fost sărbătoriţi 60 de ani de relaţii diplomatice bilaterale neîntrerupte.

'Relaţiile dintre România şi Israel sunt neîntrerupte şi adânci. Ele au reuşit să traverseze deşertul dictaturii şi ariditatea comunismului', a spus Peres, subliniind că între cele două ţări există legături 'înfloritoare' în plan cultural şi economic.

De asemenea, Shimon Peres a apreciat faptul că în România este studiat Holocaustul, şi a catalogat drept o 'expresie nobilă' faptul că delegaţia română a părăsit sala în timpul discursului de negare a Holocaustului, rostit la o şedinţă ONU de preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

'România este leagănul plurarismului, o ţară cu o busolă de valori clare. Oricât a fost provocată sau au încercat să o cotropească, ea şi-a păstrat identitatea şi tradiţiile', a spus preşedintele statului israelian. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic romania