x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sinteza zilei / Rezultatele uninominalului: negocieri si anomalii

Sinteza zilei / Rezultatele uninominalului: negocieri si anomalii

03 Dec 2008   •   00:00

2 decembrie 2008



Mihai Gâdea: Domnul Mugur Ciuvică ne-a adus o surpriză în această seară, se află în faţa domniei sale. Recunosc că am aruncat o privire înainte de emisiune şi mi se pare ceva foarte interesant. Domnul Ion Cristoiu şi în câteva clipe şi domnul Victor Ciutacu. Vreţi să începem cu surprizele? Evident domnul Virgil Pop, deputat PNL, ales la Cluj, care din nefericire se află la puşcărie. A fost arestat în timpul campaniei electorale, iar imaginile pe care le vedeţi... acesta-i domnul Virgil Pop, candidat PNL colegiul Turda. Se află în arestul Poliţiei judeţene Cluj pentru trafic de influenţă. A fost arestat în 18 noiembrie pentru 29 de zile, iar procurorii anticorupţie îl acuză că a primit între 30.000 şi 50.000 euro pentru a facilita obţinerea unor contracte cu Transelectrica. Domnul Ion Cristoiu de când e cazul ăsta în anchetă?

Ion Cristoiu: Păi cazul e tipic pentru ţuluşii de la DNA. Pentru că văd că toţi care au comentat acest caz şi bănuiesc că foarte mulţi deontologi ca să mă exprim în termenii deja de poreclă pentru mulţi proşti ca să nu le spun altfel, din aşa-zisa presă liberă şi independentă, probabil că mulţi vor spune iată, românii nu sunt conştienţi... Păi toată această afacere mirosea de la distanţă. Să vedem cum a fost afacerea. Un domn numit Petru Kiss, proprietar de firme, s-a autodenunţat la DNA. Prima şmecherie folosită de ţuluşii de la DNA.

Mihai Gâdea: Autodenunţ.

Ion Cristoiu:
Da. S-a autodenunţat că acest domn Virgil Pop i-ar fi pretins 50.000 euro şi că el ar fi dat 30.000 pentru ca să-i ajute fiind penelist la Guvern, să obţină nişte contracte. Bun. Deci avem de-a face cu un autodenunţ. Şi vreau să vă spun că şi Virgil Teodorescu a fost în cazul autodenunţului şi mulţi oameni târâţi pe la DNA. Deci din start se pune o mare problemă, pentru că bandiţii, foarte mulţi din bandiţii reprezentaţi de oamenii de afaceri din România fac o şmecherie. Se autodenunţă. Dacă ar lua şi ei câteva după ceafă sau ar fi arestaţi şi ei, nu s-ar mai autodenunţa. A doua chestie e tipică pentru ţuluşi. I-au pus sub ascultare. Au pus benzile. Şi fapta a fost în 2007 decembrie. Şi ancheta penală a fost demarată pe 12 noiembrie, în plină campanie şi pe 19 domnul Pop a fost arestat. Staţi puţin că oamenii ăia care l-au votat pe domnul Pop au ştiut ce-au ştiut. Că nu sunt proşti. Că totul puţea. În plină campanie pentru o faptă din 2007. Că acum din când în când ţuluşii de la DNA, ţuluşii lui Băsescu îşi amintesc. Staţi puţin că ai făcut matale o faptă în 92, 82 sau 80. Din punctul meu de vedere nu trebuie să tratăm nici împotriva votului uninominal, nici împotriva electoratului şi nici pe ideea că... sigur, ştirea e senzaţională. Arată că electoratul unu, a sesizat deja toată această şmecherie banditească a luptei împotriva corupţiei, în care sunt arestaţi numai unii şi târâţi la DNA şi alţii nu. E limpede. Spuneţi-mi unul din PD-L. Din partea cealaltă. Dacă ar fi luptă împotriva corupţiei sigur că ar fi şi... că nu sunt ăia de la PD-L şi clientela politică a PD-L şi a lui Traian Băsescu o fi fecioară în materie de afaceri. Fac şi ei afaceri, da? Atunci ori îi arestăm pe toţi sau îi anchetăm pe toţi sau nu anchetăm pe niciunul. Doi. Un alt eşec de proporţii a fost al presei.

Mihai Gâdea: Am o listă cu cei care au fost practic ţinte în permanenţă ale presei şi care au câştigat din primul tur de scrutin. Sau la redistribuire oricum au avut multe voturi. Dar unii dintre ei care aveau deja porecle cunoscute, Miki Şpagă a câştigat cu 60%, Hrebenciuc care a fost o ţintă permanentă a câştigat, Adrian Năstase şi multe alte nume. Dar să mergem în acest top al surprizelor şi al umilinţei la vot. Nu avem cum să nu consemnăm una din cele mai mari surprize ale acestui vot uninominal, Oana Niculescu Mizil, 50,72% colegiul 20 alianţa PSD-PC, Gigi Becali 15%. Oana Niculescu Mizil, o doamnă care pare mult mai tânără decât este, a făcut lucruri care au fost catalogate de presă ca fiind bizare. Era titrat pe anumite site-uri de presă că a mers în colegiu pentru a scoate fecalele într-o zonă în care o canalizare era înfundată. Gigi Becali, extrem de cunoscut pentru activităţile extrapolitice, patron de club de fotbal, plăteşte datoriile, o confruntare care părea că are un câştigător în modul cel mai sigur, chiar dacă PNG poate n-ar fi intrat în Parlament. Iată un lucru care este o surpriză de proporţii. 50-15. Să dăm câteva imagini cu domnul Becali care în toate sondajele de opinie apărea ca fiind imediat după domnul Traian Băsescu în opţiunile de vot. Era un top, Traian Băsescu, Gigi Becali, Mona Muscă, Theodor Stolojan. A dispărut şi Mona Muscă, cu această ocazie în colegiul respectiv domnul a luat doar 15%. (...) Cine şi-ar fi imaginat în 2000, când domnul Vadim Tudor a intrat în turul al doilea de scrutin cu domnul Iliescu, că va fi bătut de un domn Mutu. 40,52% Gabriel Mutu, Vadim Tudor 10,32. Şi nici măcar nu va intra în Parlament. Nu ştiu dacă l-aţi văzut vreodată pe domnul Mutu. Dânsul este.

Victor Ciutacu: Domnul Chivu n-a candidat?

Mihai Gâdea: E în Italia pentru moment. Încep anomaliile. Dacă vorbim despre o anomalie, ea e una cât se poate de flagrantă, în cazul doamnei Norica Nicolai. E o anomalie sau e o chestiune justă a votului? Norica Nicolai câştigă colegiul cu 45%. Domnul din imagine îl cheamă Arin Avramescu, câştigă cu 21% având jumătate din voturile Noricăi Nicolai. Pentru că sistemul de vot uninominal despre care o să vorbim, face posibil acest lucru. Norica Nicolai cu 45% pentru că nu a avut peste 50% nu câştigă şi cel care se află la jumătate câştigă în acest colegiu şi reprezintă colegiul. E just sau e...

Victor Ciutacu: Şi domnul Adrian Păunescu.

Mihai Gâdea: Apropo de domnul Păunescu. Câştigă Ana Farcaş cu 6,42%, adică 1178 voturi. Şi nu câştigă Adrian Păunescu cu 30,08%. Nici măcar n-avem o poză cu doamna Ana Farkas. E corect, nu-i corect, nu ştiu. Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, la Buzău pierde cu 7718 voturi, este o surpriză, e ministrul Justiţiei, pierde, câştigă Marian Ghiveciu...

Victor Ciutacu:
Ghiveciu care era cercetat de DNA-ul subordonat ministrului Justiţiei.

Ion Cristoiu: Cunosc, vă imaginaţi, Buzăul e unul din colegiile mele. Deci săracul Predoiu nu putea să apară la televiziunea locală să se certe cu domnul Ghiveciu pentru că-l cerceta DNA. A fost una din cauze. Pentru că imediat a ţinut o conferinţă de presă cum s-a înscris domnul Ghiveciu şi a zis din acest moment eu am imunitate, orice încercare de a fi cercetat este... Este celebru în Buzău.

Victor Ciutacu: Am un breaking news pentru dumneavoastră. Domnul Chivu e senator de Prahova la PSD. Deci nu doar Mutu, e şi un domn Chivu.

Mihai Gâdea: E o chestie extrem de bizară...

Ion Cristoiu:
De-aia nu putea să polemizeze la confruntare Predoiu pentru că acela-i spunea imediat stai dom'ne că dumneata mă cercetezi.

Victor Ciutacu: Cică n-ar fi intrat Arin Avramescu şi ar fi intrat domnul Ţopescu.

Ion Cristoiu: Ţopescu a intrat sigur.

Victor Ciutacu: Dar nici Ţopescu nu a avut la limita lui 50%.

Mihai Gâdea: A avut undeva la 20% în condiţiile în care situaţia cu Norica Nicolai rămâne... Avea 45%.

Victor Ciutacu: La Galaţi PSD-PC a pierdut 4 colegii cu 49%. Înţelegeţi? Şi sunt oameni care au ieşit cu 6%. Păi 6% îi ia Badea de pe blog.

Mihai Gâdea: Cristian Ţopescu era clasat tot pe locul 3. În Argeş situaţie bizară. Octavian Ştireanu avea 40% din voturi. Florin Călinescu a avut 13.750 de voturi...

Ion Cristoiu:
Şi Cinteză?

Mihai Gâdea: Şi câştigă Mircea Cinteză care era pe locul 2 şi nu câştigă... O cruce de-aia poate fi şi pe Ştireanu pentru că a avut 40 şi ceva la sută, dar n-a câştigat. Când am făcut grafica azi noi credeam că va câştiga Ştireanu având 40%. Dar câştigă cel de pe locul 3 care înţeleg că nici nu s-a deranjat prin colegiu. Alte bizarerii ale votului uninominal. Domnul Ludovic Orban care se afla pe locul 3... mă rog, era la egalitate, locul 2-3, cu 28,78% merge mai departe prin redistribuire. Şi trece înaintea celui care avea mai mult decât domnia sa. Un alt lucru care ar putea să pară interesant pentru foarte mulţi, Adrian Năstase, care în ultimii 4 ani a fost o ţintă, a fost la DNA, i s-au căutat termopanele, au fost în casă, a fost un întreg scandal în Parlament cu percheziţia...

Victor Ciutacu: Şi l-a spulberat pe contracandidat.

Mihai Gâdea: 60,99%.

Victor Ciutacu: Şi nea Miki? I-au luat ăştia puştile...

Mihai Gâdea: Mergem imediat şi la domnul Şerban Mihăilescu. Viorel Hrebenciuc. I s-a spus în toate felurile. Guzganul rozaliu...

Victor Ciutacu: A rezolvat cazul.

Mihai Gâdea: 52%. Asta era reforma clasei politice? Miron Mitrea, pe la DNA, a renunţat la imunitate, scandal. 58,05%.

Victor Ciutacu: Mişto e că e în cărţi pentru postul de premier.

Ion Cristoiu: Mai mult ca sigur.

Victor Ciutacu: Într-o armonie cu pedeliştii domnului Traian Băsescu.

Mihai Gâdea:
Domnul Şerban Mihăilescu e în vreo carte?

Victor Ciutacu: Domnul Şerban Mihăilescu e exemplul cel mai corect de manual de reformă a clasei politice. Domnul Şerban Mihăilescu a izbândit în toate sistemele de vot de pe vremea domnului Dăscălescu... până azi. Domnul Şerban Mihăilescu în toate structurile de putere de atunci. L-am avut în seara asta prin telefon în emisiune şi l-am rugat să-mi detalieze şi mie secretul reformei politice. Este...

Mihai Gâdea: Doamna Manuela Mitrea pe care nu ştiu dacă aţi văzut-o la TV vreodată...

Victor Ciutacu:
La mine în emisiune.

Mihai Gâdea:
E o exclusivitate cred.

Victor Ciutacu: Cum, domnul Gâdea, sunteţi şeful meu şi nu mi-aţi impus-o pe Mihaela Mitrea? Am chemat-o de capul meu? Mă scuzaţi.

Mihai Gâdea: Sunt cam colegul dumneavoastră. Manuela Mitrea 59,48%.

Victor Ciutacu: Şi râdeau, cică au pus-o Miron cu Radu Mazăre acolo. Văd că a luat cel mai bun rezultat din Constanţa. Nu ştiu, a pus-o pe pile sau nu, eu văd rezultatul. Vorba lui nea Puiu Iordănescu, rezultatele vorbeşte.

Mihai Gâdea: Victor Ponta 51,59%.

Victor Ciutacu: Jos pălăria pentru cum a făcut Victor Ponta campanie. Şi vreau să vă spun că e unul din cei doi pe care-i ştiu eu care n-au plecat până nu s-au terminat de numărat toate voturile.

Ion Cristoiu: Şi Ştireanu săracul şi-a luat...

Mihai Gâdea: Îl ştiţi pe Costică Canacheu? E un mare intelectual în viaţă. 40%.

Victor Ciutacu: Vreţi să vă spun un lucru apropo de Canacheu şi de PD-L?

Mihai Gâdea:
E un tip foarte simpatic.

Victor Ciutacu: Murgeanu are dreptate. Am citit o declaraţie a lui de revoltă. Sigur, el fiind şeful PD-L, sector 1. Şi spune dom'ne, toţi oamenii mei care au candidat în sectorul 1 au câştigat colegiile, aritmetic vorbind. Ştiţi câţi deputaţi are PD-L în colegiile din sectorul 1? Unu. Domnul Canacheu. Ei le-au câştigat pe toate şi nu s-a calificat decât domnul Canacheu. Cu sistemul ăsta inteligent de redistribuire a votului.

Mihai Gâdea: Hai să vă arăt cine nu a intrat în Parlament.

Ion Cristoiu: Să vă dau eu o surpriză. La Senat, la Bihor ştiţi cine e la colegiul 3? Petru Filip, PD-L, care va fi şi el anchetat în cazul Virgil Pop. Pentru că Petru Kiss era considerat unul din apropiaţii fostului primar PD de Oradea, Petru Filip. Şi care e şi europarlamentar.

Mihai Gâdea: Nu a intrat în Parlament domnul Talpeş care era pe primul loc în colegiu cu 34%. Domnul Talpeş, un democrat de formaţie.

Victor Ciutacu: Sigur.

Mihai Gâdea: Nu a intrat în Parlament ministrul Muncii.

Victor Ciutacu: Încă o dată s-a demonstrat că televizorul nu te face parlamentar.

Mihai Gâdea: Domnul Udrişte...

Victor Ciutacu: A candidat la mine în colegiu. Mulţumesc rahovenilor mei...

Mihai Gâdea: Era cunoscut ca director la PMB.

Victor Ciutacu: Şi fost şef al Metrorex.

Mihai Gâdea: O altă surpriză neplăcută doamna Dida Drăgan.

Ion Cristoiu: La Gorj a intrat domnul Morega.

Victor Ciutacu: Care-i sfânt în biserică, pe perete. Domnul Morega care l-a băgat la DNA pe domnul Păcuraru.

Mihai Gâdea: Cum îi zicea Morega lui Păcuraru?

Victor Ciutacu:
Funfu. Dom'ne, reforma clasei politice.

Mihai Gâdea: Ioan Doru Tărăcilă nu a intrat.

Victor Ciutacu: Asta-i surpriză, după părerea mea.

Mihai Gâdea: De asemenea au ratat intrarea în Parlament...

Ion Cristoiu: A intrat şi Relu Fenechiu, şi Adomniţei...

Victor Ciutacu:
Şi Chiuariu.

Mihai Gâdea: Au mai ratat Ana Birchall...

Victor Ciutacu: Merita, după părerea mea.

Mihai Gâdea: Ioan Neculae, candidat PD-L Braşov...

Victor Ciutacu: Nu se poate!

Mihai Gâdea: Cu 36,64%....

Victor Ciutacu: Cel mai cinstit candidat din România?

Mihai Gâdea: Da. A ratat de asemenea Ion Crăciunescu, 24,75%, marele arbitru.

Victor Ciutacu: A ratat şi nea Mitică.

Mihai Gâdea: Şi nea Mitică. Gigi Neţoiu, marele om de fotbal...

Victor Ciutacu: De ex-fotbal.

Ion Cristoiu: Culiţă Tărâţă vă spune ceva?

Mihai Gâdea: A intrat?

Ion Cristoiu: Da.

Victor Ciutacu: Victor Surdu vă spune ceva? A trebuit să treacă 8 ani ca să revină în Parlament pe valurile uninominalului. Tot la Neamţ cu domnul Tărâţă.

Mihai Gâdea: Cel mai mare portar, de la Sevilla, Helmuth Duckadam, doar 550 voturi. Dumitru Dragomir doar 461 voturi.

Victor Ciutacu: L-a bătut Bulă. E unul, Stan paranteză Bulă.

Mihai Gâdea: Aoleu!

Victor Ciutacu: Eu îl regret pe domnul Dragomir.

Ion Cristoiu: Mai avem un învins, Petre Roman. L-a bătut Brânză.

Victor Ciutacu: Nu, nu, l-a bătut altcineva. Domnul Panţâru care e fost judecător la CEDO...

Ion Cristoiu: Dar Raimond Luca cine e?

Victor Ciutacu: Nu-l mai ţineţi minte pe celebrul Raimond Luca din liberalii tineri, cu Patriciu şi cu Tăriceanu?...

Ion Cristoiu: Aoleuuu, vine din negura istoriei post-decembriste.

Mihai Gâdea: Mulţumesc pentru imagini, ajunge. O să discutăm despre justeţea acestui vot şi dacă acest vot uninominal e o tâmpenie sau e o chestie justă. Trebuie discutat. Doar pentru o secundă facem o paranteză. Domnul Victor Ciutacu, dumneavoastră aveţi surse bine informate. Ziceaţi de domnul Miron Mitrea că-i în cărţi.

Victor Ciutacu:
Da.

Mihai Gâdea: Nu-i domnul Mircea Geoană în cărţi?

Victor Ciutacu: Urăsc să-i fac trafic şi vânzări lui Vântu la „Cotidianul", dar „Cotidianul" deschide ziarul de mâine cu ameninţările baronilor PSD către domnul Mircea Geoană. Care-i spun domnului Mircea Geoană că nu ne interesează orgoliile tale, noi vrem să guvernăm. Şi dacă nu guvernăm, te gâtuim. Lejer şi degajat. Cum sunt ei, domnii baroni aureolaţi de voturile pe care le-au luat. Şi poate greşesc eu, să mă corecteze domnul Traian Băsescu, să dea un telefon dacă mint, după aia de-aseară în care am zis că la 1 jumătate a anunţat victoria PD-L n-am primit nici un telefon. Dar mai aştept. În negocierile PSD - PD-L, că ştiţi, toată lumea negociază cu toată lumea, există două variante. S-o facă împreună şi sub masca unui guvern de uniune naţională să ofere chipurile şi PNL să se alăture la treaba asta, dar fireşte, dându-le (...), ăştia să se ţină băţoşi că dom'ne noi am pus condiţie premier sau nimic şi să spună dom'ne, PNL s-a opus Guvernului de uniune naţională în care UDMR fireşte că va accepta să intre. Şi atunci era discuţia pe numărul de mandate. Şi era discuţia că dacă numărul de mandate... fiecare a condiţionat către partea cealaltă. Şi se ajunsese la concluzia că fără Mircea Geoană şi fără Theodor Stolojan. Deci probabil că iar răceşte domnul Theodor Stolojan zilele astea. Şi atunci se pusese problema cine să numească premierul, că sunt două partide la egalitate. Unii au câştigat la voturi, unii la mandate. Şi discuţia era din ce ştiu eu, că să se pună în funcţie de mandate premierul. Ca să aibă sprijinul în Parlament ca legitimitate. Şi atunci era care ia mai multe mandate să fie premier ori Mitrea ori Blaga. Deci dacă PSD lua mai multe mandate era varianta cu Mitrea premier. Dacă PD-L lua mai multe mandate era varianta cu Blaga premier. Deci ăştia durii care negociau excluseseră... Nu ştiu acum câtă forţă are domnul Mircea Geoană în partid, câtă forţă au baronii care-i cer să guverneze cu orice preţ.

Mihai Gâdea: Domnul Mugur Ciuvică, chiar dacă nu-l suspectaţi că are o relaţie perfectă cu domnul Boc, ştie ce crede domnul Boc despre formarea Guvernului. Ne puteţi lumina?

Mugur Ciuvică: Îi citesc cursurile. Manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative. A scris domnul Boc această... E un curs universitar scris de domnul Boc şi tipărit în 2003, imediat după ce s-a votat noua Constituţie. Şi domnul Boc lămureşte foarte multe din problemele care sunt acum în dezbatere. Ceea ce a spus domnul Victor Ciutacu sunt convins că-i adevărat, dar sunt convins că în următoarele zile vom mai auzi sute de astfel de variante pentru că se ceartă între ei, e o ceaţă totală, nimeni nu ştie cu cine, cum, în ce fel. Eu am să mă refer doar citându-l pe domnul Boc, la problema care s-a tot pus în ultima vreme. Cum se numeşte prim-ministrul şi cum apare noul Guvern. Cel mai important, ca să pornim cu esenţa, ne spune domnul Boc la pagina 215. Spune aşa. Procedura de investire a Guvernului. În cadrul procedurii de formare a Guvernului, rolul preşedintelui României este secundar în raport cu Parlamentul. Spune în continuare. Esenţial în formarea Guvernului României rămâne aşadar votul de încredere din partea forului legislativ întrucât Guvernul răspunde politic în faţa Parlamentului şi nu în faţa preşedintelui României. Ceea ce mi se pare corect.

Victor Ciutacu: E un constituţionalist remarcabil.

Mugur Ciuvică: Pe studenţi îi învăţa bine. Nu le spunea prostiile pe care le spune acum românilor. Şi în final, la pagina 225, la capitolul „Desemnarea primului ministru şi numirea Guvernului", domnul Boc pune punctul pe i şi-şi învaţă studenţii de bun-simţ. Şi spune aşa. „Preşedintele României nu se bucură de independenţă totală în desemnarea primului ministru". Şi după aia concluzionează clar ca să înţeleagă şi studenţii...

Victor Ciutacu: O să vă spună că se referea la domnul Iliescu.

Mugur Ciuvică: ... şi studenţii mai slăbuţi, şi cei mai buni la învăţătură. Orice student, cred că şi cei care nu erau studenţi prin facultate înţelegeau din ce spunea domnul Boc. Spune aşa. „Chiar dacă preşedintele României nu e obligat să ţină cont de părerile partidelor consultate, considerăm că nu va putea desemna în funcţia de prim-ministru decât pe acel candidat care are suportul majorităţii parlamentare". Deci spunea domnul Boc în 2003, învăţându-şi studenţii că preşedintele după consultarea cu partidele nu poate să numească prim-ministru pe cine vrea muşchiul lui. În sensul că... cum ne-a spus?... Îl voi desemna pe cel în care am eu foarte multă încredere. Şi pe urmă e treaba lui să-şi alcătuiască majoritatea. Domnul Boc le-a explicat studenţilor că nu. Preşedintele de-aia se consultă cu partidele, ca să numească prim-ministru pe acel prim-ministru care are o majoritate parlamentară, deci are toate şansele să fie votat ulterior în Parlament. Mi s-a părut importantă producţia asta a domnului Boc din 2003. Care mai arată un lucru. Arată că e foarte multă bătaie de joc în politica românească. Toată campania electorală şi-au bătut joc de noi şi de public în principal, dar prin intermediul dumneavoastră, al ziariştilor, toate partidele, nerăspunzând la o întrebare clară. Dom'ne cu cine veţi face Guvernul? Ei ne-au cerut nouă un vot spunându-ne mă, voi sunteţi poporul, voi votaţi-ne că după aia e treaba noastră cum ne aliem. Nu trebuie să ştiţi voi dinainte. Eu sunt convins că ăştia 40% prezenţă la vot s-a datorat şi acestui lucru. Pentru că nu poţi să-i ceri omului dom'ne votează-mă tu că eşti fraier că după aia ştiu eu cum să fac aranjamentele şi treaba mea cu cine mă aliez.

Victor Ciutacu: Am şi eu una cu domnul Boc. Ştiţi care e una din principalele promisiuni ale domnului Boc şi ale partidului domniei sale pentru viitoarea guvernare? Desfiinţarea uneia din cele două Camere ale Parlamentului pe motiv de ineficienţă, de suprapunere de atribuţii etc. Ştiţi ce temă de doctorat are domnul Boc?

Mugur Ciuvică: Bicameralismul.

Victor Ciutacu: Superioritatea bicameralismului parlamentar asupra unicameralismului parlamentar. Păi când a fost normal, când vrea să desfiinţeze Parlamentul sau când şi-a luat doctoratul că-i mai bun acela cu două Camere? Că n-am scris eu. Eu nu mi-am dat doctoratul.

Mugur Ciuvică:
Când îşi dădea doctoratul şi când scria genul ăsta de cursuri avea bunul simţ şi oarece răspundere faţă de studenţii pe care-i învăţa sau faţă de profesorii în faţa cărora îşi dădea electoratul.

Victor Ciutacu: Sau erau două momente politice diferite?

Mugur Ciuvică:
Acum fiind om politic, domnul Boc consideră că nu trebuie să mai aibă nici un pic de bun-simţ şi poate să-şi bată joc de cetăţeni după cum crede el că-i mai bine, după cum vrea să audă practic Traian Băsescu.

Ion Cristoiu: Cunoaşteţi pe cineva la PC? Am înţeles că în această campanie a candidat o alianţă PSD-PC. Potrivit multor ştiri, PSD şi-a stabilit deja două echipe de negocieri care vor discuta separat cu PD-L şi PNL. Atenţie. Din echipa de negociere cu PD-L vor face parte Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea. Aţi auzit de vreunul de la PC? Nu. Din echipa de negociere cu PNL vor face parte Mircea Geoană, Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Cristian Diaconescu. Păi?... Nu cumva PC... Se poate rupe? Cum e?

Victor Ciutacu: Sigur că se poate rupe.

Ion Cristoiu: Poate să fie alianţa asta o parte cu PD-L şi o parte cu PNL în opoziţie?

Victor Ciutacu: Nu ştiu dacă se pot rupe că am înţeles că au făcut acum un protocol care a fost depus la tribunal şi e mai greu. Dar s-ar putea să vedem un alt efect pervers al votului uninominal. Deşi nu e adevărat, parlamentarii, fiecare în parte, indiferent de partid, se vor duce în Parlament spunând dom'ne, eu sunt ales de alegătorii mei din colegiul cutare. Şi o să-i spună şefului de partid, dom'ne nu te ascult pe tine, pentru că eu îl ascult pe cetăţeanul meu. De fapt nu-l ascultă pe cetăţeanul lui, ascultă vreun interes, vreo înţelegere făcută în spatele uşilor închise. Şi eu văd ca foarte posibilă formulă de guvernare, având în centru PD-L, bucăţi din PSD. E vorba de baronii locali care acum controlează câţiva parlamentari din judeţul lor, câteva zeci, unii care sunt mai puternici. Şi PD-L cred că are, bine, de fapt Traian Băsescu cred că are o opţiune importantă să facă majoritatea guvernamentală în jurul PD-L cu bucăţi din PSD nu cu PSD în totalitatea lor.

Victor Ciutacu:
Sau cu PSD reformat cum ar zice domnul Traian Băsescu.

Mugur Ciuvică: Exact. Bucăţile alea vor primi numele de PSD reformat.

Mihai Gâdea: Şi asta ar însemna practic, motivaţia, întrebarea dumneavoastră este că PC în condiţiile în care s-ar pregăti o alianţă PSD-PD-L să nu vrea să participe la negocieri pentru că n-ar vrea această alianţă?

Victor Ciutacu: Eu am spus-o în seara alegerilor şi a doua seară. Aş vrea şi eu să văd o întâlnire între domnii Traian Băsescu şi Voiculescu în care să ne anunţe...

Mihai Gâdea: Întâlnire nu mi s-ar părea ceva surprinzător.

Victor Ciutacu: Nu mă refer la întâlnire protocolară la Cotroceni. E vorba de formarea coaliţiei guvernamentale.

Ion Cristoiu: Doamna Daniela Popa ar trebui să ne sune să spună nu-i adevărat, suntem şi noi parte din echipa de negociere. PSD nu se poate prezenta singur la negocieri. E alianţă PSD-PC.

Victor Ciutacu: Dar cum justifică PD-L, cel mai rect şi mai corect partid din România şi care s-a luptat cu comunismul, cu corupţia, Securitatea etc., noua alianţă cu soluţia imorală? Spre exemplu. Vreau să văd o justificare oficială.

Mihai Gâdea: În momentul ăsta care credeţi că sunt şansele mai mari, să avem de-a face cu un Guvern format din fostul FSN, adică PD cu PSD, Guvern, fostul FSN se reuneşte şi îi dă înainte...

Victor Ciutacu: Un trunchi viguros care a născut mlădiţe.

Mihai Gâdea: ... sau refacerea Alianţei DA...

Victor Ciutacu: Sau refacerea (...) celor 322 că e şi varianta cealaltă.

Mihai Gâdea: Şi asta e o variantă, PNL-PSD-PC-UDMR.

Mugur Ciuvică: Sunt două partide disperate să ajungă la guvernare. PSD şi
PD-L. Din diverse motive, pentru aceste două partide este esenţial să ajungă la guvernare. A spus domnul Victor Ciutacu ce apare mâine în „Cotidianul", că practic îl somează baronii...

Victor Ciutacu: Sigur. Îl somează o parte a conducerii PSD. Evident.

Mugur Ciuvică:
Îl somează pe Mircea Geoană să facă Guvernul, indiferent în ce formulă. Pe de altă parte, există informaţii că şi Traian Băsescu le-a transmis celor din PD-L că trebuie să intre la guvernare şi să discute în orice formulă posibilă prezenţa PD-L la guvernare. Pentru că nu-i esenţial doar pentru PD-L să fie la guvernare, e cel puţin la fel de important pentru Traian Băsescu să-şi ducă partidul la guvernare pentru că altfel n-are ce să mai caute la alegerile prezidenţiale de la anul.

Mihai Gâdea:
Mizaţi pe o alianţă PSD-PD-L?

Mugur Ciuvică: Cred că în această conjunctură şi ţinând cont şi de faptul că PNL are şi voturi mai puţine şi e şi relaxat din punctul ăsta de vedere, se vor agita foarte mult să facă genul ăsta de majoritate. PD-L cu partea reformată a PSD. Cred că asta ar avea cele mai mari şanse de reuşită. Deşi nu sunt imposibile nici celelalte două variante. Varianta cu 322 ar însemna să se ajungă la situaţia de forţă în care să-l ameninţe foarte clar cu suspendarea.

Victor Ciutacu: Dar nu se poate guverna şi fără să-l suspenzi pe Traian Băsescu?

Mugur Ciuvică:
Păi nu poţi să ajungi să-ţi votezi primul ministru din moment ce el nu semnează decretul respectiv. Gestul formal de a semna un decret de numire a candidatului de prim-ministru trebuie să-l facă. Dacă nu o să-l facă Traian Băsescu o să-l poată suspenda. Dar asta mi se pare mai puţin probabil pentru că repet, PD-L e atât de conştient că dispare dacă nu intră la guvernare în toamnă, încât va face tot posibilul să facă o majoritate.

Victor Ciutacu: Eu sunt ultimul care l-ar suspecta pe Traian Băsescu de respectarea ad litteram a procedurilor, dar mi se pare că iraţional nu este. Adică refuz să cred că i-a luat D-zeu minţile să înceapă iar o chestie de genul ăsta. În măsura în care ăia bat palma într-adevăr.

Mugur Ciuvică:
Aşa cum a prezentat în campanie chestiunea nominalizării primului ministru spunând că nu contează ce fac partidele, nu contează consultările, nu contează nimic, singurul criteriu e să aleagă un prim-ministru în care să aibă el încredere, ţinând cont de afirmaţiile astea ale preşedintelui, e posibil orice. Sigur că el nu va putea forţa nota. Şi mai e ceva interesant. Cu toate alegerile şi cu criza şi în toate aceste conjuncturi, şi Traian Băsescu avea o armă de presiune - anticipatele. Am mai vorbit aici. Eu sunt convins că Traian Băsescu nu va mai recurge la această armă pentru că ar fi sinucidere pentru el. Politic. Să provoace anticipate în iarna asta, cu criză, cu frig, cu toate suferinţele politice care sunt atrase de facturile la căldură etc. Ar fi un gest de iresponsabilitate pe care l-ar plăti la eventualele anticipate PD-L şi le-ar plăti şi el în toamna viitoare.

Victor Ciutacu: De ce credeţi că a fost invitat politicos să vină de urgenţă în ţară domnul Mihai Tănăsescu?

Mugur Ciuvică: Asta este una din posibilităţile lui Traian Băsescu. Şi asta merge în combinaţie PD-L cu o parte din PSD.

Victor Ciutacu: Invitat atât de aripa băsesciană, cât şi de propriul partid.

Mugur Ciuvică: Aici ar repeta reţeta de la servicii. Ar pune prim-ministru după cum a pus directorii la ambele servicii. Din zona PSD. Dar nu-l pune evident pe Mircea Geoană, Miron Mitrea sau pe vreun dur din PSD. Uite dom'ne, avem o personalitate...

Victor Ciutacu: Care a fost ministrul vostru de finanţe 4 ani de zile. Trimis la FMI.

Mihai Gâdea: Interesant. Un nou nume Mihai Tănăsescu.

Ion Cristoiu: Aţi auzit de un domn Verestoy Attila?

Victor Ciutacu: Da.

Ion Cristoiu:
Acela înjurat tot timpul de Traian Băsescu? A luat 60%.

Mihai Gâdea:
Îmi spuneţi varianta de Guvern după publicitate?

Ion Cristoiu: Dacă mai avem timp.

Mihai Gâdea: Publicitate. Am revenit. Domnul Ion Cristoiu, vă întrebam care sunt şansele cele mai mari pentru viitorul Guvern.

Ion Cristoiu:
Este o mizerie faţă de electorat. Adică electoratul nu a dat vot pentru negocieri. Doi. Marea problemă la aceste negocieri este cum o împachetezi. Dacă-mi permit o comparaţie, foarte mulţi oameni de afaceri ca să-şi justifice amorul clandestin îşi iau asistente. Aici, problema la aceste partide este cum prezinţi naţiunii curvăsăria. După părerea mea cel mai greu amantlâc de explicat este PD-L-PNL. Pentru că ideea cu dreapta... nu înţelege poporul. Cel mai frumos de explicat, amantlâc este PSD-PD-L. Vine domnul Traian Băsescu şi spune dom'ne vremuri de criză. Avem un exemplu în Germania, interesul naţional. Sigur că ne-a fost un adversar PSD, dar e nevoie pentru... ca împachetare. Dincolo cu dreapta, poporul acela... nea Gigel de la sculărie nu înţelege el cu dreapta, stânga. Dar când spui dom'ne vremuri de criză, vine iarna, criza, e nevoie, deşi i-am avut adversari pe Adrian Năstase...

Mugur Ciuvică: Şi eventual, deşi eu nu vreau....

Victor Ciutacu: Ca să nu fie frig în case şi să vă luaţi salariile...

Ion Cristoiu: Marea problemă este împachetarea. Sub ce formă dai amantlâcul. Cea mai frumoasă formă e asta. Eu aş ieşi în locul domnului Traian Băsescu şi nici nu mi-ar fi ruşine. Darămite dânsul care are talent... Şi să spună dom'ne eu n-am vrut asta, dar... Încă o chestiune. Între PD-L şi PNL e o ceartă de familie care e cea mai mizeră ceartă. Cu farfurii. Între PSD şi PD-L a fost o ceartă mai mult ideologică. N-au fost atâtea rufe murdare. Doamna Udrea nu a ieşit cu un bileţel în legătură cu Mircea Geoană. Va fi, pariez, interesul naţional. Deja domnul Mircea Geoană a spus că e nevoie de majoritate de 70 şi ceva..., iar domnul Lăzăroiu - care e balonul de încercare al Preşedinţiei - a spus dom'ne vrem guvernare de 2 ani. Deci dă 2 ani prim-ministru PSD... cât trece domnul Traian Băsescu prezidenţialele. Şi după ce câştigă al doilea mandat îi arestează pe toţi că n-are nicio grijă.

Victor Ciutacu: În direct şi la oră de vârf.

Mugur Ciuvică: Şi ar mai rezolva ceva. Ar izola în PSD şi pe ăştia răi cu care are el probleme. Adrian Năstase, Iliescu, greii de-acolo care n-ar veni în combinaţia asta. Ar fi mutaţi într-un colţ şi cei foarte înfometaţi care s-ar combina cu Traian Băsescu ar ocupa prim-planul.

Victor Ciutacu: Iar greii n-ar mai putea să-l acuze pe Traian Băsescu de iresponsabilitate. Că le va spune ba tocmai din responsabilitate i-am adus pe ai voştri la guvernare. Eu n-am nicio vină că voi nu vă mai calificaţi în structurile partidului.

Ion Cristoiu: Şi una din condiţiile care se vor pune la negocieri va fi NU Voiculescu. Jur! Garantez. PC nu, şi vom avea o opoziţie mică, mică, PNL... UDMR nu ştiu, PC şi noi. Până nu ne arestează. Că dacă vine guvernarea asta... Dar câştigă şi ca Preşedinţie. Pentru că dacă laşi PSD în opoziţie... Domnul Traian Băsescu nu-i nebun. Dacă laşi PSD în opoziţie, prezidenţialele de la anul sunt câştigate scurt.

Mihai Gâdea: Ei cu ei şi cu negocierile lor, noi cu noi. Noapte bună!

transcript Monitoring Media

×