x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Solutie de avarie - PNL vrea amanarea euroalegerilor

Solutie de avarie - PNL vrea amanarea euroalegerilor

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    02 Mar 2007   •   00:00
Solutie de avarie - PNL vrea amanarea euroalegerilor

PNL se alatura neoficial partidelor care doresc amanarea euroalegerilor. PD pune decizia PNL pe speranta ca va obtine un scor mai bun la toamna.

Partidelor care doresc amanarea euroalegerilor li se alatura, neoficial, si liberalii. Motivul invocat este vicierea temelor europene de referendumul pentru demiterea presedintelui, dar argumentul nu este acceptat de democrati, care pun decizia liberalilor pe speranta ca vor obtine un scor mai bun la toamna.

Premierul Calin Popescu Tariceanu reia azi consultarile cu partidele parlamentare pe tema alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit unor surse liberale, premierul Tariceanu intentioneaza sa ceara iar partidelor sa renunte la ideea referendumului pentru demiterea sefului statului, pe motiv ca "viciaza" europarlamentarele. Cu toate acestea, singurul calendar care ar putea suferi amanari va fi insa tocmai cel al scrutinului pentru Parlamentul European. Asta pentru ca si PNL se alatura partidelor care accepta decalarea datei alegerilor; in acest moment PD si UDMR se opun public acestui demers.

INTALNIRE DE TAINA. Liberalii si democratii au avut ieri o intalnire neoficiala tocmai pe aceasta tema, spun surse din ambele formatiuni. Potrivit democratilor, liberalii ar fi propus amanarea scrutinului pana pe 13 septembrie, invocand pozitionarea slaba a PNL in sondajele de opinie si, pe de alta parte, implicarea presedintelui Basescu in sustinerea PD. In fata refuzului PD fata de aceasta propunere, liberalii ar fi amenintat ca vor modifica data alegerilor si fara ministrul Administratiei, Vasile Blaga, secretarul general al Guvernului fiind cel care sa initieze hotararea. "Nu pot face asta fara noi. Este exclus!", spun surse democrate.

PROCEDURA. De partea cealalta, liberalii spun ca nu le apartine initiativa decalarii europarlamentarelor, dar ca acest lucru este inevitabil din cauza suprapunerii pe calendarul referendumului, declansat deja prin decizia Parlamentului. "Noi nu am avansat nici o data, dar, daca nu se renunta la referendum, vom amana alegerile pentru PE", au sustinut surse liberale. Data de 13 mai pentru scrutinul europarlamentar a fost fixata prin hotarare de guvern si poate fi modificata tot printr-un act similar, initiat fie de Ministerul de Interne, fie de Secretariatul General al Guvernului. Adoptarea hotararii nu necesita un vot in Executiv, ci se face "prin consens".

SONDAJE. Pentru amanarea alegerilor, liberalii scot in fata motivul bruierii temelor europene de scandalurile din politica interna. Acest motiv este insa dublat de concluziile propriilor sondaje de opinie, care, potrivit unor surse, le-ar indica un trend ascendent in intentiile de vot ale populatiei. Motiv tocmai bun pentru a mai astepta pana la toamna cu scrutinul. Potrivit sondajelor comandate de liberali, democratii se afla in fruntea plutonului de partide la capitolul intentii de vot, urmati de PSD si PNL, la mica distanta aflandu-se apoi partidul lui Gigi Becali.

×
Subiecte în articol: politic