x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Soluţii de rezervă în cazul Norica

Soluţii de rezervă în cazul Norica

de Monica Iordache Apostol    |    14 Ian 2008   •   00:00
Soluţii de rezervă în cazul Norica

Înaintea petrecerii aniversare pe care a dat-o sâmbătă seară la Hotelul Howard Johnson, premierul Tăriceanu a avut de îndurat o întâlnire mai puţin plăcută. El a avut o întrevedere de 30 de minute cu şeful statului, pe care l-a anunţat că vrea să sesizeze iar Curtea Constituţională în legătură cu Ministerul Justiţiei.



Înaintea petrecerii aniversare pe care a dat-o sâmbătă seară la Hotelul Howard Johnson, premierul Tăriceanu a avut de îndurat o întâlnire mai puţin plăcută. El a avut o întrevedere de 30 de minute cu şeful statului, pe care l-a anunţat că vrea să sesizeze iar Curtea Constituţională în legătură cu Ministerul Justiţiei.


După ce a îndurat scurta convorbire cu şeful statului, premierul Tăriceanu s-a dus să se relaxeze la propria petrecere aniversară, azi împlinind 56 de ani. La Hotelul Howard Johnson, Tăriceanu a chemat în jur de 150 de prieteni, printre care Dinu Patriciu, Peter Imre, împreună cu soţia sa, Marina Meleşcanu, consilierul său de imagine, Dan Andronic, Mihaela Rădulescu, Dan Chişu, George Copos. Dintre colegii de partid, Tăriceanu i-a ales pe ministrul de Interne, Cristian David, pe cel al Apărării, Teodor Meleşcanu, pe primarul Sectorului 1, Adrian Chiliman, pe vicepreşedintele Puiu Haşotti. Au "ratat" invitaţia Ludovic Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Radu Stroe. Petrecerea a fost una ca la nuntă, după cum povestea un participant, lungindu-se până spre dimineaţă. Tăriceanu nici n-a avut chef de discuţii politice, lansând doar câteva amănunte zgârcite despre discuţia cu Traian Băsescu.


FÅRÅ CONCLUZIE. Potrivit unor surse, întâlnirea pe care premierul şi şeful statului au avut-o sâmbătă după-amiază la una din vilele de protocol a rămas fără concluzie, fiecare din cei doi păstrându-şi deciziile anterioare. Preşedintele n-a adus argumente noi pentru retragerea Noricăi Nicolai, iar premierul Tăriceanu i-a spus preşedintelui că nu renunţă la nominalizarea acesteia şi că va sesiza iar Curtea Constituţională, dacă nu semnează decretul de numire în termen de 45 de zile. Tăriceanu ar fi respins categoric şi varianta propusă de preşedinte, aceea de a veni cu Norica Nicolai în faţa Parlamentului pentru a obţine un vot de învestitură. Sfătuitorii premierului i-au explicat acestuia că, dacă ar accepta să ceară Parlamentului un vot, s-ar crea un precedent care ar legitima şi în alte cazuri refuzul preşedintelui de a numi un ministru. Întâlnirea s-a finalizat fără o concluzie, preşedintele spunându-i că îşi va anunţa ulterior decizia.


TREI VARIANTE. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ne-a declarat că  există două instanţe la care premierul poate depune o plângere: la Înalta Curte de Casaţie, în contencios administrativ, astfel încât preşedintele să fie obligat prin hotărâre judecătorească să emită decretul de numire, şi la Curtea Constituţională. În privinţa votului în Parlament pe care l-ar putea solicita premierul, chestiunea este mai complicată. Deşi preşedintele l-a trimis pe premier cu Norica Nicolai în Parlament, o asemenea procedură nu există, Parlamentul acordând vot de învestitură numai la formarea unui guvern nou sau la schimbarea compoziţiei politice a Executivului, nu şi dacă este schimbat un ministru individual. Bogdan Olteanu a explicat că, printr-o forţare a procedurii actuale, premierul poate doar să vină în Parlament cu tot Guvernul, în care doar Norica Nicolai să fie singura figură nouă, şi să ceară un nou vot de învestitură.


Premierul ar putea să numească un interimar la conducerea ministerului Justiţiei, sfat care ar veni de la preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. La şefia vacantă a unui minister nu poate fi numit interimar, conform Constituţiei, decât un alt memebru al Cabinetului. Cum singurul jurist din Guvern este ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, este posibil ca el să preia temporar şi şefia Justiţiei.


Reproşuri

Organizaţia de Femei a PNL, a cărei preşedintă este chiar Norica Nicolai, i-a trimis o scrisoare publică şefului statului, în care îi aminteşte cine l-a sprijinit să ajungă preşedinte. Lui Traian Băsescu i se atrage atenţia că Norica Nicolai şi femeile liberale au făcut campanie pentru el în alegerile din 2004 şi este acuzat că a recurs discreditarea publică  şi nu la argumente de ordin constituţional.

×