Ședința ordinară a Consiliului General al Municipiului București, care trebuie să aibă loc astăzi, nu s-a putut desfășura din lipsă de cvorum, după scandalului politic iscat care a dus la destrămarea alianței dintre PNL și PDL.
Situația blochează proiectele pentru Municipiul București, după ce mai mulți consilieri generali și-au pierdut calitatea de membru al partidului în care au fost aleși.
"Preocuparea mea este că orice vot exprimat în Consiliul General să fie valid, în deplină legitimitate. Nu pot să mă joc și să risc să existe hotărâri de Consiliu General care să fie contestate, suspendate și/sau anulate ulterior votului din CGMB, pentru că asta ar perturba legalitatea desfășurării activității executive. Știți bine că mă refer la investiții cu fonduri locale sau europene, funcționarea serviciilor publice ale orașului și tot ce ține de activitățile curente, care necesită votul legal al aleșilor bucureştenilor'', a declarat Sorin Oprescu.
Din data de 23 iulie și până astăzi, situația este confuză cu privire la legitimitatea consilierilor generali. ''Am sperat cu toată buna-credința că în acest interval de timp, de o săptămâna, partidele politice să ia atitudine pentru a clarifica această stare confuză. NU s-a întâmplat acest lucru. În continuare vin hârtii de la partide că unii sunt dați afară, alții nu sunt dați afară, apoi cei dați afară sunt reintroduși ca valizi, unii dintre consilieri și-au atacat în instanță propriile partide ca să-și clarifice din punct de vedere statutar poziția. Eu îmi pun problema dacă ei nu știu în ce partid mai sunt sau dacă mai sunt membrii în propriile partide și dacă nici partidele nu știu dacă îi mai au sau nu membrii de unde să știm calitatea lor de consilieri generali?'', a mai spus edilul.
Sorin Oprescu a menționat că această problemă nu îi aparține și că politicul nu trebuie să perturbe administrarea unui oraș.
''Cel mai probabil, situația de la București se întâmplă în toată țara și este o consecință a reașezării scenei politice, la jumătate de ciclu electoral. Din punct de vedere politic, este o nouă configurație, iar din punct de vedere juridic, este o altă configurație: unii au candidat pe lista USL, care nu este dizolvată juridic, și în această situație oricine a candidat pe lista USL trebuie să aibă semnăturile ambelor partide care au depus listele electorale, numai că partidele componente, fac parte acum din alte alianțe politice. Fenomenul este accentuat de procesul aflat în tranziție, de unificare sau fuziune a dreptei, care există ca platformă politică, și e dreptul lor, dar juridic nu este constituita'', a completat Primarul General.
Deși actuala lege nu prevede, poate în situații de acest gen, trebuie să apară noi reglementări, care să respecte întru-totul principiul democrației și voința votului popular. ''Bucurestiul nu poate fi blocat de situații politice contradictorii, paradoxale, cu iz de ilegalitate, contrare interesului public'', a încheiat edilul.