x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sprijin pentru clasa de mijloc

Sprijin pentru clasa de mijloc

12 Feb 2004   •   00:00

PUR a elaborat un proiect de lege in acest sens pe care il va depune la Parlament spre dezbatere

Partidul Umanist va inainta Parlamentului un proiect de lege care vizeaza stimularea dezvoltarii clasei de mijloc si a IMM-urilor. Acest proiect a fost intocmit de specialistii umanisti in colaborare cu reprezentant ii intreprinzatorilor si a fost prezentat ieri de catre Gratiela Iordache, liderul departamentului profesional al PUR. "Aplicarea acestor masuri ar avea ca efect reducerea birocratiei, scaderea fiscalitatii, facilitarea accesului la finantare si informatii a IMM, probleme cu care se confrunta acest sector. Pentru noi umanistii este important efectul economic al legilor asupra intreprinderilor. De aceea vizam schimbarea unghiului de abordare in elaborarea actelor normative. Daca pana acum orice lege era analizata in functie de impactul ei asupra bugetului de stat, PUR vine si spune: NU! Orice lege trebuie analizata si din punct de vedere al celor care sunt subiect al acestei aplicatii, adica al intreprinzatorilor", a declarat Gratiela Iordache. Proiectul legislativ propus de PUR este un prim pas in aplicarea planului de masuri elaborat de catre umanisti avand ca scop dezvoltarea clasei de mijloc si a IMM. Alte masuri propuse de PUR in vederea sustinerii clasei de mijloc se refera la neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea numarului de taxe si impozite, mentinerea impozitului de 1,5% pentru microintreprinderi si dupa 2007, posibilitatea platii electronice a taxelor si impozitelor, sprijin financiar la export, reducerea - pana la o zi - a timpului de inregistrare a unui firme ce nu are nevoie de autorizatii, definitivarea cadrului legislativ privind organizatiile cooperatiste. Acest pachet de masuri se inscrie in preocuparea Partidului Umanist pentru dezvoltarea IMM si consolidarea clasei de mijloc.

Prevederi

  • Elaborarea de acte normative pentru acest sector numai dupa evaluarea prealabila de catre o comisie special constituita a impactului legilor asupra dezvoltarii IMM
  • Constituirea unui fond special la buget destinat sprijinirii si dezvoltarii IMM
  • Anularea a diverse taxe si tarife de inregistrare si publicare la ORC, Monitorul Oficial
  • Introduce sanctiunea nulitatii absolute pentru actele juridice incheiate fara respectarea dreptului de preemptiune al IMM la transferul de active
  • Cresterea amenzilor pentru incalcarea legilor de catre societatile cu capital majoritar de stat in raport cu intreprinderile mici si mijlocii (de la 8 la 240 milioane de lei)
  • Valoarea contractelor la care IMM au prioritate in situatia achizitiilor publice este marita
  • Identifica in mod concret instrumente si scheme financiare prin care Guvernul poate facilita accesul IMM la finantare.
    CAMELIA IONESCU

×
Subiecte în articol: politic