x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sprijin prudent pentru Filip

Sprijin prudent pentru Filip

27 Ian 2016   •   14:24
Sprijin prudent pentru Filip
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Noul premier al Moldovei, Petru Filip, a efectuat ieri prima sa vizită externă la Bucureşti. Oficialii români au insistat asupra nevoii de reforme majore în Moldova, iar Dacian Cioloş a condiţionat acordarea de sprijin financiar de îndeplinirea unor obiective de către guvernul basarabean.

În octombrie 2015, cele două ţări au încheiat un acord privind acordarea unui împrumut de până la 150 de milioane de euro, însă evenimentele din ţara vecină au ridicat semne de întrebare asupra implementării sale, Parlamentul român neratificând încă acordul. Ieri, premierul Cioloş i-a spus omologului său că acordarea împrumutului este condiţionată.

„Înainte de a livra prima tranşă, ne dorim măsuri concrete care să demonstreze dorinţa de reformă”, a declarat Cioloş, precizând că lista cu aceste măsuri va fi remisă guvernului moldovean până la sfârşitul acestei săptămâni. Tranşa depinde şi de rezultatele discuţiilor pe care autorităţile de la Chişinău le vor avea cu o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional. „Pornind de la nişte angajamente clare de reformă pe care sperăm să le vedem din partea Guvernului Republicii Moldova nu doar declarativ, ci şi faptic, Guvernul României este gata în aceste condiţii să sprijine Republica Moldova pe parcursul european şi să sprijine acest program de reformă”, a avertizat Cioloş. La rândul său, Petru Filip a dat asigurări că guvernul său înţelege nevoia unor măsuri urgente menite să refacă economia Moldovei. „Poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziţi acest lucru de la mine şi vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinaţi să livrăm rezultate”, a spus Filip în cadrul discuţiilor cu preşedintele Iohannis.
 

×