x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stafia comunismului la Congresul PSD. Iertare cerută cu scrâşnete

Stafia comunismului la Congresul PSD. Iertare cerută cu scrâşnete

de Diana Lazăr    |    Adrian Ilie    |    19 Oct 2015   •   09:12
Stafia comunismului la Congresul PSD. Iertare cerută cu scrâşnete

Liviu Dragnea a fost validat fără probleme ca preşedinte al PSD la Congresul de ieri, după ce fusese deja ales de către membrii de partid cu o săptămână înainte. Momentul cel mai spectaculos al reuniunii a fost atunci când Dragnea i-a invitat pe toţi colegii săi să îşi pună cenuşă în cap pentru modul în care s-au raportat la crimele comunismului şi la evenimentele din primii ani de după Revoluţie.

„Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunis¬mului, nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie. Tratamentul politic aplicat unor supravieţui¬tori sau unor victime ale dicta¬turii poate nu a avut moderaţia şi respectul cu care trebuiau trataţi acei oameni. (...) Trebuie să ne ce-rem iertare, chiar dacă nu noi sun-tem vinovaţi”, a spus Dragnea în locul unde altă¬dată se ţineau Congresele PCR, Sala Palatului. Această remarcă şi momentul de reculegere cerut în memoria victi¬melor comunismului au fost întâmpinate cu destulă răceală printre delegaţi de la Congres, unii arătându-se vizibil iritaţi. Criticat indirect, Ion Iliescu s-a conformat cererii lui Dragnea, însă a fost printre ultimii care s-au ridicat în picioare pentru momentul de reculegere. Nici lui Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, nu i-a căzut bine căinţa colectivă impusă PSD-ului de către Dragnea pentru ce s-a petrecut în 1990. „Imaginaţi-vă că azi, în Piaţa Universităţii, când avem o ţară democra¬tică, sar nişte oameni cu sticle Molotov sau se aşază în faţa Guvernului neautorizat. Ce vor face forţele de ordine? Îmi pare rău, dar felul în care au intervenit a fost cât se poate de natural”, a comentat Oprişan. Liderul TSD, Mihai Sturzu, s-a folosit de anti¬comunism pentru a-l contesta pe Dragnea. Şeful tinerilor soci¬al-democraţi a cerut invalidarea alegerilor de duminica trecută întrucât a fost un singur can-didat: „Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel din perioada lui Ceauşescu şi bine a făcut (...) Sunt convins că PSD ar putea da minimum doi candidaţi la preşedinţie şi atunci vom face un puternic gest împo¬triva comunismului”.
Jocuri electorale
De mai mult succes s-a bucurat discursul lui Victor Ponta, orice referire a acestuia la păstrarea guvernării şi succesele ei fiind aplaudate cu entuziasm. Cu sau fără voie, Ponta i-a sabotat discursul lui Valeriu Zgonea, premierul alegând acel moment pentru o baie de mulţime printre delegaţii ce nu l-au mai urmărit cu atenţie pe şeful Camerei Deputaţilor, candidat la postul de preşedinte executiv al partidului. Victor Ponta a plecat de la Congres şi fără să voteze. Deşi anunţase că se va întoarce pentru vot, nu a mai făcut-o. Printre candidaţii la un post în conducere au fost şi unii care au încercat până în ultima clipă să-şi convingă colegii să-i voteze. Georgian Pop şi Nicolae Bănicioiu au făcut constant lobby printre delegaţii la Congres, procedură utilizată şi de către rivalul lui Zgonea, Constantin Niţă.

Vreau să ne ridicăm în picioare şi să ţinem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste şi să ne cerem iertare României şi românilor că nu am făcut acest gest până acum.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Mai mulţi şefi de organizaţii judeţene le-au împărţit delegaţilor bileţele cu numele candidaţilor la postul de vicepreşedinte pe care i-ar agrea în conducerea partidului.

Liviu Dragnea a afirmat că se impune un Cod de conduită al PSD care să conţină criteriile de integritate pentru membrii partidului. „Vă spun asta cu inima strânsă, conştient de faptul că aplicarea lor îi poate dezamăgi sau îi poate nedreptăţi pe unii dintre noi, dar, pe de altă parte, vă spun cu inima deschisă că aplicarea lor este singu¬ra soluţie pentru a începe să recâştigăm încrederea oamenilor”, a spus Dragnea.
 

×