Peste aproximativ un an, in octombrie 2006, ultima tura de tineri romani va fi luata cu arcanul. Pentru cei cu termen redus, ultima incorporare se face in iunie 2006.
De la 1 ianuarie 2007, stagiul militar obligatoriu va fi desfiintat, armata urmand sa se faca doar pe baza de voluntariat. Deputatii din Comisia de aparare au avizat ieri proiectul venit de la MApN, extinzand insa prevederile lui si la celelalte institutii din sistemul national de aparare si ordine publica.
ELIMINARE. "La propunerea Ministerului de Interne, stagiul obligatoriu a fost eliminat si pentru jandarmi si pompieri, iar comisia a decis sa aplice aceeasi regula si SRI si SIE", a anuntat deputatul Romeo Raicu, membru al Comisiei de aparare si presedinte al celei pentru controlul SIE. Potrivit acestuia, din 2007 statul roman va putea recurge la incorporari obligatorii doar in cazul starii de razboi sau de asediu, in caz contrat armata va fi compusa doar din voluntari care vor alege aceasta activitate remunerata contractual. "Aceasta varianta nu va slabi armata, ci o va profesionaliza. Intram practic
intr-o situatie de normalitate. Ceausescu a facut armata numeroasa ca sa aiba forta de munca ieftina sau gratis. Romania intrata in NATO are nevoie de soldati profesionisti, nu de oameni pentru scos cartofi si ceapa", spune vicepresedintele PD, al carui partid a promovat eliminarea stagiului militar obligatoriu.
ECONOMII. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, spune la randul sau ca, desi MApN va trebui sa plateasca salarii soldatilor, nu va fi nevoie de fonduri suplimentare. "Cheltuielile cu instruirea incorporatilor sunt ele insele destul de mari. Programul soldatului angajat va fi de 8 ore, nu va mai fi necesara cazarea si masa", a aratat Atanasiu, precizand ca pentru inceput va fi nevoie de circa 5.000-10.000 de voluntari.