Liderii Uniunii Social Liberale au decis: vor initia demersurile de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, demersul parlamentar urmand sa inceapa cel mai probabil saptamana viitoare. "Avem convingerea foarte ferma ca, dupa cele petrecute din 6 decembrie 2009 pana astazi, in Romania s-a petrecut, in afara Constitutiei, un proces de grava erodare a statului de drept, un proces de substituire a institutiilor acestui stat. Practic, vointa si actiunea politica s-au concentrat in mod neconstitutional in mana unui singur om, un om care dicteaza Guvernului, un om care a construit imoral si ilicit majoritati parlamentare false, un om care, asa cum arata ultimele sale declaratii, nu mai accepta nici macar in aparenta sa respecte independenta puteri judecatoresti", a motivat demersul copresedintele USL, liberalul Crin Antonescu.
"Domnul Basescu a reusit din 2009 sa isi subjuge in totalitate Guvernul. Nu mai exista Guvern, exista Traian Basescu care anunta masuri guvernamentale. A reusit sa ocoleasca sau sa isi subordoneze Parlamentul. (...) Domnul Basescu mai are o singura reduta, care se cheama Justitia, motiv pentru care se duce la CSM sa le spuna judecatorilor cum ar trebui sa judece, se duce la DNA si anunta cine va fi sef in continuare. Asta nu este treaba lui Basescu, ci a magistratilor. Lucrurile ni se par foarte grave, deci suntem obligati sa reactionam", a completat explicatiile presedintele PSD, Victor Ponta. Acesta a adaugat si ca, daca Parlamentul voteaza suspendarea presedintelui dar la un referendum se va invalida acest lucru, atunci el il isi va demisia din Parlament.
Pentru demararea procedurilor USL a decis constituirea unei comisii alcatuita din 8 membri din PSD si PNL care sa analizeze si sa elaboreze pana saptamana viitoare cererea de suspendare care va fi trimisa Parlamentului. Antonescu a precizat ca, probabil dupa o saptamana, aceasta cerere de suspendare va fi discutata de grupurile parlamentare ale opozitiei, iar, daca aceasta va fi asumata, se va initia procedura prevazuta de Constitutie. In plus, liderul liberal spune ca USL doreste sa initieze "o larga dezbatere publica" in legatura cu procedura de suspendare, pentru a constitui "un larg curent public". Mai mult, in contextul demersurilor PSD de a-l schimba pe Geoana de la Senat, Crin Antonescu a spus ca USL va continua demersurile chiar daca a doua functie in stat, cea de presedinte al Senatului, va fi ocupata de un senator al PDL.
Marko: Suntem in coalitie cu partidul presedintelui
Anuntul USL a fost primit cu replici tip "un demers iresponsabil", "un joc de artificii" de catre PDL. Premierul Emil Boc a apreciat ca exista sanse de reusita zero pentru aceasta initiativa. "Este un demers iresponsabil, cu sanse zero de reusita", a spus Boc. Prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase a declarat ca initiativa USL privind suspendarea presedintelui Basescu "este un act de iresponsabilitate profunda a celor doi lideri" ai Uniunii, "un tertip destul de ieftin", ale carui sanse "sunt zero". La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a catalogat propunerea opozitiei drept "un joc de artificii al unor copii imaturi", care incearca sa acopere "povestea cu Mircea Geoana cu ceea ce ei cred ca ar fi un scandal politic si mai mare".
Despre suspendarea presedintelui a vorbit si vicepremierul Marko Bela, care a reluat ideea sustinerii acordata de Uniune partenerilor de guvernare. Marko Bela a spus ca subiectul suspendarii sefului statului nu a fost discutat in cadrul UDMR, insa crede ca raspunsul este "clar".
"Noi in acest moment suntem in coalitie cu PDL, adica cu partidul presedintelui Traian Basescu. Cred ca raspunsul este clar", a afirmat Marko Bela. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca demersul privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu nu ar aduce nimic bun pentru Romania, iar Uniunea nu se va asocia la o astfel de initiativa.
Proceduri si lipsa de voturi
Opozitia trebuie sa stranga cel putin 235 de voturi ale parlamentarilor in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu pentru ca demersul sa fie aprobat. In conditiile in care USL are pe hartie 217 parlamentari, pentru a ajunge la necesarul de 235 de voturi mai este nevoie de inca 17 parlamentari care sa voteze alaturi de USL. De altfel, copresedintii USL au declarat inca de saptamana trecuta ca sunt constienti ca nu au toate voturile necesare. Zilele trecute senatorul PSD Olguta Vasilescu aprecia ca, in conditiile situatiei din PDL, s-ar putea ca acest partid sa ofere o surpriza la votul pentru suspendarea presedintelui.
Cat priveste procedura de suspendare a presedintelui, aceasta prevede ca, dupa ce masura este adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, sa fie validata de populatie, printr-un referendum pentru demiterea sefului statului.
Articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale". In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui, mai prevede legea fundamentala. Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin "da" sau "nu" la urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?".
Legea prevede ca "demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".
Cristian Parvulescu : USL ar putea demara astfel campania electorala
Analistul politic Cristian Parvulescu ne-a declarat ca daca in 2007 Opozitia a actionat in contradictie cu asteptarile publicului, in prezent situatia este radical diferita. Daca atunci actiunea a fost prost pregatita, spune Parvulescu, sondajele arata ca exista un numar semnificativ de romani care sa voteze demiterea presedintelui, dar pana la demitere seful statului trebuie suspendat de Parlament, iar pentru suspendare nu exista o majoritate. "Traian Basescu si-a construit o majoritate prezidentiala, relativ stabila, care nu a contenit sa creasca. Nu discutam acum cum a crescut. Parlamentarii racolati sunt de partea puterii, iar cei care sustin Guvernul il sustin si pe cel care l-a creat. Ma indoiesc ca exista posibilitatea suspendarii presedintelui", spune Parvulescu. In opinia sa, USL incearca prin acest demers sa se repozitioneze dupa o toamna nu prea excelenta, sa impuna dezbateri si sa determine Puterea sa treaca in defensiva. "Din punct de vedere strategic, dar sunt pure speculatii, s-ar putea ca USL sa incerce sa demareze campania electorala cu acest eveniment si sa determine pasii urmatori in vederea castigarii alegerilor", mai spune analistul politic. Cristian Parvulescu a adaugat ca, in acest mandat, Traian Basescu a avut o atitudine mai putin prudenta, ceea ce i-ar putea determina pe reprezentantii PDL sa evalueze ca e momentul sa ia distanta de seful statului si sa voteze pentru suspendarea lui din functie. "Asa cum in 2007 demersul nu a convins opinia publica si Curtea Consitutionala, s-ar putea ca acum sa convinga opinia publica si Parlamentul. Este vorba despre un act politic", a conchis Parvulescu. (Gabriela Antoniu)
Mirel Palada: Suspendarea – comasarea prezidentialelor cu parlamentarele
Sociologul Mirel Palada a apreciat ca un succes al demersului de suspendare a presedintelui ar duce la desfasurarea alegerilor prezidentiale in acelasi timp cu cele parlamentare, ceea ce ar avea un efect benefic pentru USL, caci ar elimina "accederea la putere" defazata dintre partidele din Uniune si, astfel, si eventualele tensiuni. In planul efectelor de imagine pentru USL, Mirel Palada a spus, pentru Jurnalul National, ca se poate vorbi atat de o componenta pozitiva, cat si de una negativa a acestei actiuni. "Din punct de vedere negativ, aceasta actiune are sanse destul de reduse de reusita, daca nu reuneste si voturile PDL, nu cred ca va reusi. Din punct de vedere pozitiv, se releva faptul ca acum se face ceva conform unor principii ale USL ? atitudinea critica la adresa presedintelui, ei actioneaza acum nu din prespectiva oportunitatii sau posibilitatii, ci din perspectiva unor principii. Deci e si de bine, si de rau din punctul lor de vedere", spune Palada. Cat priveste o eventuala afectare din punct de vedere electoral in ideea esecului demersului de suspendare, Palada spune ca, avand in vedere ca alegerile sunt "destul de departe", cu siguranta eventualele efecte negative ar scadea in intensitate pana atunci. "Daca alegerile ar fi peste o luna, doua, atunci un esec al suspendarii ar avea efecte electorale negative asupra USL. Alegerile sunt insa peste un an, se pot intampla multe, alte teme vor inlocui acest subiect. Probabil ca va avea electoral repercusiuni, dar acestea se vor estompa pana la alegeri", spune Palada.
Ilie Serbanescu: "Ne batem joc de toata austeritatea pusa pe popor"
Fara majoritate acest demers este fara obiect, considera analistul economic Ilie Serbanescu, fost ministru al Reformei. Acesta spune ca problema pensiilor este responsabilitatea intregii clase politice, indiferent daca se afla la putere sau in opozitie. "Clasa politica trebuie sa decida daca se merge mai departe cu sistemul actual sustinut cu bani de la bugetul de stat prin deficit. Asa cum merg lucrurile acum acest deficit va creste, situatie extrem de dificila in conditiile in care Romania este constransa sa se limiteze la un deficit de 2% din PIB", explica Serbanescu. In momentul de fata, deficitul pensiilor de stat este de 4 miliarde de euro, iar pentru anul viitor Romania si-a asumat reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB, adica sub 3 miliarde de euro. "Atunci cand gaura de la bugetul de pensii este mai mare decat tot deficitul bugetar inseamna ca se taie orice capacitate de dezvoltare. Ne taiem singuri orice posibilitate de a finanta o autostrada sau orice alta investitie. Ne batem joc de toata austeritatea pusa pe popor. Alta ar fi fost situatia daca puteam face un deficit de 7% din care 2% sa fie pentru pensii", a exemplificat analistul economic.
In opinia sa, singura solutie pe care o are la dispozitie Guvernul este majorarea salariilor, incepand cu salariul minim pe economie. "Ei au decis sa mentina salariile mici in speranta ca o sa fim atractivi pentru capitalul straini. Povesti de adormit copiii pentru capitalul strain de mana a 14-a. Marele capital nu este interesat de impozitarea profitului, de cota unica, pentru ca marile firme au avut intotdeauna posibilitatea sa declare exact cat profit au vrut. Majorarea salariului minim va impinge in sus toate celelalte salarii, iar aceasta va insemna inclusiv venituri in plus la sistemul de pensii", a mai spus Ilie Serbanescu. Majorarea salariilor ar trebui insotita de introducerea unui sistem de impozitare progresiva a veniturilor. (Vali Blanaru)