x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stolojan ar da mandatul din PE

Stolojan ar da mandatul din PE

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    28 Noi 2007   •   00:00
Stolojan ar da mandatul din PE
Sursa foto: Dan Marinescu/

Preşedintele PLD, Theodor Stolojan, ar putea renunţa la mandatul de europarlamentar dacă i s-ar face "o ofertă mai tentantă", cum ar fi cea de premier. Intre timp, partidele au inceput să-şi impartă cele 35 de fotolii de europarlamentari.


Preşedintele PLD, Theodor Stolojan, ar putea renunţa la mandatul de europarlamentar dacă i s-ar face "o ofertă mai tentantă", cum ar fi cea de premier. Intre timp, partidele au inceput să-şi impartă cele 35 de fotolii de europarlamentari.

Oferta "mai tentantă" pe care ar aştepta-o Theodor Stolojan in schimbul mandatului de europarlamentar a fost definită ieri in gura mare de vicepreşedintele PLD Cornel Ştirbeţ. Acesta a declarat că Stolojan ar putea abandona funcţia din Parlamentul European in favoarea postului de premier, dacă acesta i se va propune. Vicepreşedintele PLD speră ca prin retragerea lui Stolojan locul de europarlamentar să fie ocupat de candidatul sibian Hermann Fabini. "L-am susţinut incă din 2000 pe domnul Fabini pentru calităţile sale. Fabini este posibil să ajungă parlamentar european, dacă se retrage cineva", a spus Ştirbeţ.


Preşedintele PLD a negat că ar avea această intenţie in momentul actual, dar nu a exclus ca scenariul să devină realitate, dacă oferta de a fi premier se va concretiza. "Este o problemă de discutat treaba aceasta. Nu este vorba de a exclude posibilitatea, pentru că ea nu a fost discutată", a declarat Stolojan, care a asigurat că acum se pregăteşte să meargă in Parlamentul European. "Parlamentarul romăn ii reprezintă pe cetăţenii romăni şi, in această calitate, am obligaţia să menţin legătura cu cetăţenii Romăniei, deci activitatea mea va fi in PE şi in Romănia, ca preşedinte de partid", a mai spus Stolojan. Surse PLD spun chiar că Stolojan s-a ocupat cu demararea demersurilor de aderare la grupul popularilor din Legislativul UE. Legea privind alegerea membrilor Parlamentului European interzice demisia unui parlamentar ca urmare a "unei inţelegeri prealabile privind demisia". Asta inseamnă că demisia este acceptată doar in caz de forţă majoră, precum boala. Astfel, dacă Theodor Stolojan ar recunoaşte acum că intenţionează să demisioneze, decizia ar fi nulă, la momentul concretizării ei in PE.


MANDATE. Intre timp, voturile au fost numărate in toate secţiile de votare, rezultatele anunţate de BEC fiind in proporţie de 99% cele finale, partidele au inceput ieri să-şi impartă cele 35 de fotolii pe care romănii le vor ocupa in Parlamentul European. Căştigător al alegerilor de duminică, PD işi face planuri să trimită la Bruxelles 13 reprezentanţi. Primul care deschide lista democraţilor este fostul ministru al Apărării, Sorin Frunzăverde, urmat de Roberta Anastase, Petru Filip, Monica Iacob Ridzi, Marian Jean Marinescu, Maria Petre, Rareş Niculescu, Marian Zlotea, Dragoş David, Mihaela Popa, Constantin Dumitriu, Nicodim Bluzesc şi Sebastian Bodu.


La răndul său, şeful de campanie al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că social-democraţilor le vor reveni nouă mandate. Dacă aşa vor sta lucrurile, PSD va fi reprezentat in PE de: Titus Corlăţean, Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sărbu, Cătălin Nechifor, Silvia Ţicău, Ioan Mircea Paşcu, Gabriela Creţu şi Corina Creţu. Liberalii, prin vocea lui Dan Motreanu, şi-au "rezervat" şi ei şase fotolii in PE, ce vor fi ocupate de Renate Weber, Daniel Dăianu, Adina Vălean, Cristian Buşoi, Ramona Mănescu şi Magor Csibi. Liberal-democraţii se aşteaptă să trimită la Bruxelles trei reprezentanţi. Potrivit listei de candidaţi a acestora, primii trei sunt: Theodor Stolojan, Dumitru Oprea şi Nicolae Vlad Popa. Mulţumiţi de rezultatele obţinute, reprezentanţii UDMR au anunţat şi ei că vor avea in PE doi eurodeputaţi, respectiv Gyorgy Frunda şi Sogor Csaba.

Singurul candidat independent inscris in cursa euroalegerilor, preotul reformat Ladislau Tokes, a reuşit şi el să obţină un loc in PE.

×
Subiecte în articol: politic stolojan