x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stolojan, mereu solutia de avarie

Stolojan, mereu solutia de avarie

22 Iul 2005   •   00:00
Stolojan, mereu solutia de avarie

Dupa ce numele sau a fost legat de toate scenariile prin care PNL s-ar putea debarasa de actualul sau presedinte si premier, Theodor Stolojan se arata acum dispus sa joace in filmul inlocuirii lui Tariceanu.

Fostul presedinte PNL Theodor Stolojan si-a aratat ieri, pentru prima data de la declansarea crizei in PNL, disponibilitatea de a se implica iar politic. Rolul sau l-a lasat insa la latitudinea filialelor partidelor. El a dat ieri publicitatii un comunicat in care afirma ca "PNL are o problema generata de pierderea credibilitatii" si ca acest lucru are impact si asupra credibilitatii Aliantei D.A. "Nu pot sa asist impasibil la pierderea de credibilitate a PNL. De asemenea, nu doresc sa incurajez nici o initiativa a unui grup sau a altuia de la centru, care sa accentueze tensiunile interne din partid si sa diminueze si mai mult credibilitatea PNL", afirma Stolojan, facand referire la batalia declansata in partid pentru inlocuirea lui Tariceanu, fie din functia de premier, fie din cea de presedinte al partidului. Solutia "democratica" sugerata de Stolojan este ascultarea vocii filialelor de partid. "Daca organizatiile judetene ajung la concluzia ca ceva trebuie schimbat in politica si in structura PNL, atunci au posibilitatea si sunt indreptatite sa o faca. Daca organizatiile judetene ale PNL considera ca eu trebuie sa joc un rol in aceasta schimbare, atunci sunt pregatit si este de datoria mea sa raspund la aceasta chemare", declara Stolojan, lasandu-le practic filialelor initiativa de a pune la punct scenariul revenirii sale in viata partidului.

FILIALELE CA MIZA. Surse liberale spun ca Stolojan a avut in ultima vreme mai multe discutii cu majoritatea liderilor de filiale si ca le-a dat deja un raspuns pozitiv la solicitarea acestora de a lua locul lui Calin Popescu Tariceanu. In prezent, harta PNL se imparte in doua. Pe de o parte, o grupare care incearca fortarea unei demisii din partea lui Tariceanu, atat de la sefia partidului, cat si din functia de prim-ministru, si, pe de alta parte, o grupare stransa in jurul premierului. Din prima tabara fac parte categoric Valeriu Stoica, dar si alti numerosi parlamentari si chiar membri ai conducerii PNL. Fidelii lui Tariceanu au ramas, printre altii, ministrul Bogdan Olteanu si secretarul general al partidului, Dan Motreanu. Batalia intre cele doua grupari se duce pe filiale. Practic, cine castiga filialele de partea lui are puterea in partid. Astfel, Stolojan ii indeamna pe liberalii din teritoriu sa-si spuna vointa. De partea cealalta a baricadei, Tariceanu si-a organizat o intalnire proprie cu sefii organizatiilor locale, care va avea loc in aceasta seara.

SCENARII. Surse liberale spun ca se incearca gasirea unui compromis: Tariceanu sa renunte la postul de premier, sa il lase pe Stolojan in locul lui, dar sa organizeze un Congres Extraordinar, in care sa fie aleasa o noua conducere. Tot o varianta de compromis este pastrarea lui Tariceanu ca presedinte PNL, dar cu o putere mult mai mica in partid si cu o echipa de conducere care sa nu fie formata exclusiv din apropiatii sai, asa cum este acum. Intr-o varianta extrema, se mai vehiculeaza si posibilitatea fortarii lui Tariceanu sa renunte la ambele functii.

PREGATIT


"Daca organizatiile judetene ale PNL considera ca eu trebuie sa joc un rol in aceasta schimbare, atunci sunt pregatit si este de datoria mea sa raspund la aceasta chemare"
Theodor Stolojan

Cronica unor crize rezolvate la fel


MANA LUI STOICA. Fostul presedinte PNL l-a facut mereu pe Theodor Stolojan salvatorul partidului
De fiecare data cand PNL intra in criza, solutia de avarie se numeste Theodor Stolojan. In ultima vreme, toate scenariile de inlocuire a lui Calin Popescu Tariceanu, fie din fruntea Executivului, fie din partid, se leaga de numele actualului consilier prezidential. Ca de fiecare data cand incep sa se vehiculeze scenarii in care este inclus numele sau, Stolojan prefera sa taca. Refuza sa dea declaratii, iar cand este silit face declaratii cat mai confuze. Si ca de fiecare data, Stolojan adus in fata de Valeriu Stoica. Filmul gasirii solutiei pentru criza in care a intrat PNL s-a repetat pana acum de doua ori. Finalul? Atunci Stolojan s-a codit, s-a ferit de presa, dar de fiecare data acceptat sa fie "solutia salvatoare" pentru PNL.

IULIE 2000. "Asul pe care liberalii vor sa il scoata din maneca inainte de congres: Stolojan in PNL", scria presa, cu cateva luni inaintea alegerilor de la sfarsitul anului 2000. Partener intr-un CDR in declin, PNL alege, prin Valeriu Stoica, o alta varianta de candidat la Presedintie: Theodor Stolojan. Nu este insa usor de convins: vrea sa fie sprijinit de doua partide puternice (PNL si ApR, care puneau la punct o alianta) si sa nu intre in competitie cu Mugur Isarescu, vizat ca prezidentiabil de taranisti.

6 AUGUST 2000. Fostul premier si-a anuntat candidatura pentru Cotroceni din Partea PNL, desi conditia de a nu-l concura pe Mugur Isarescu nu s-a realizat. Conjunctura a facut ca amandoi sa se regaseasca in cursa, dar in timp ce Theodor Stolojan a reusit sa traga PNL dupa el si sa il duca in Parlament, Conventie Democratica s-a prabusit, in ciuda faptului ca a avut un prezidentiabil precum Isarescu.

IUNIE 2002. O alta criza ameninta PNL. Sub conducerea lui Valeriu Stoica, liberalii au ajus in optiunile de vot ale romanilor la 6%. Puternic contestat de gruparea stransa in jurul lui Dinu Patriciu, grupare din care facea parte si actualul premier Calin Popescu Tariceanu, Stoica isi vede serios amenintat statutul de presedinte PNL. Solutia? Evident Theodor Stolojan, presedinte al Consiliului National al PNL. Criza il gaseste pe Stolojan pe punctul de a pleca din partid.

13 IUNIE 2002. "Un partid nu coincide cu felul in care vad eu o organizatie", declara Stolojan la vremea respectiva. "Ies din politica pentru a ma reculege", spunea presei, la cateva zile. Valeriu Stoica scoate la lumina solutia Stolojan pentru sefia partidului, iar cinsprezece lideri liberali ii adreseaza o scrisoare deschisa fostului premier, in care ii cer sa nu plece din partid si sa se implice in reformarea lui.

6 IULIE 2002. "Stolojan se intoarce", anunta presa. Fostul premier le spune colegilor din Delegatia Permanenta ca ar putea candida la presedintia PNL. Pune insa conditii: sa aiba o echipa functionala. Propune modificarea statutul si alege singur conducerea partidului.

26 AUGUST 2002. "Liberalii i-au pus partidul pe tava lui Stolojan", titreaza ziarele a doua zi dupa Congresul Extraordinar al PNL. Fostul premier devine presedinte al partidului si il are ca sfetnic de taina chiar pe Valeriu Stoica.

OCTOMBRIE 2004. O alta criza, de aceasta data pentru Alinata PNL-PD, incepea sa se contureze, inaintea alegerilor generale si prezidentiale. Si de aceasta data a fost rezolvata de Stolojan, dar prin absenta. Alianta parea ca isi atinsese maximul de crestere in sondaje, iar candidatul sau la Presedintie, Theodor Stolojan, era din ce in ce mai obosit si mai lipsit de motivatie. Solutia de salvare de la un posibil esec la prezidentiale a fost legata tot de Stolojan: retragerea lui si inlocuirea cu Basescu.
×