x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Stolojan nu putea fi santajat cu lucruri reale"

"Stolojan nu putea fi santajat cu lucruri reale"

05 Oct 2004   •   00:00
"Stolojan nu putea fi santajat cu lucruri reale"

POLITIC

Raluca Tatarcan, consilierul lui Stolojan, spune ca starea de sanatate a acestuia s-a deteriorat din cauza "efortului inuman" depus in ultimele luni. PNL vrea sa-si renegocieze statutul in alianta.

Traian Basescu a fost acceptat de nevoie

Desemnarea lui Traian Basescu drept candidat al Aliantei PNL-PD la Presedintie nu a fost pe placul tuturor liberalilor, unii incepand sa agite ipoteza ca PNL trebuie sa desemneze prezidentiabilul si pregatindu-se sa-i puna conditii dure liderului democrat.
MONICA IORDACHE

Decizia de sustinere a lui Traian Basescu in cursa pentru Cotroceni a fost luata ieri de catre Delegatia Permanenta a PNL cu sapte voturi impotriva. Printre cei care au votat impotriva au fost vicepresedintele PNL Bucuresti, Viorel Catarama, si liderul PNL Prahova, Dinu Patriciu. Acesta din urma a propus chiar ca liberalii sa il arunce in lupta pentru Cotroceni chiar pe Calin Popescu Tariceanu. Argumentele celor doi au fost acelea ca PNL va pierde la capitolul imagine daca nu este reprezentat in campania pentru prezidentiale, si ca va ramane pe pozitia secundara in cadrul Aliantei. Catarama si Patriciu au fost sustinuti si de deputatul Crin Antonescu.

Pentru ca propunerea sa a fost respinsa, Patriciu a sustinut ca PNL trebuie sa-si negocieze mult mai dur cu Basescu statutul in Alianta. Surse participante spun ca Tariceanu, unul dintre apropiatii lui Patriciu, i-a avertizat pe liberali ca trebuie sa ramana uniti pentru ca liderul democrat sa nu-i faca "pres de sters pe jos". O conditie pe care liberalii vor sa i-o puna lui Basescu este ca PNL sa propuna candidatul Aliantei pentru Primaria Capitalei, in cazul in care liderul PD va ajunge la Cotroceni. Pana atunci insa, aliatii au misiunea de a strange, in numai noua zile, cele 200.000 de semnaturi necesare inscrierii lui Traian Basescu in cursa pentru sefia statului.

Presedintele interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca protocolul Aliantei prevede clar care va fi modalitatea de desemnare a candidatului la Presedintie: in cursa va fi aruncata personalitatea cea mai bine plasata in sondaje, si acesta este Basescu. Desi nu sunt foarte fericiti ca democratul ii va conduce in campania pentru prezidentiale, liberalii accepta decizia pentru ca timpul nu le permite sa lanseze acum un alt candidat, spun surse din partid. In plus, sunt multumiti ca obtin postul de premier, lucru stabilit deja de Stolojan si Basescu inainte de plecarea fostului lider PNL, si de faptul ca democratul nu va mai putea domina politica liberalilor. Surse din partid spun ca Tariceanu nu va fi la fel de obedient fata de Basescu asa cum era Stolojan.

RETRAGERE SAU NU? Un alt subiect care a nascut discutii in contradictoriu in timpul Delegatiei a fost termenul de "retragere" a lui Stolojan, termen folosit in rezolutia adoptata de participanti. O parte a membrilor Delegatiei au spus ca Stolojan nu s-a retras, ci doar si-a delegat atributiile de presedinte. Cum problema lasa loc ideii ca Stolojan s-ar putea intoarce, Tariceanu a declarat ca, teoretic, acest lucru este posibil, dar consecintele politice sunt prea mari. "Nu cred ca presedintele Stolojan ar putea reveni asupra acestui gest, tinand cont de consecintele politice ale retragerii. Teoretic este posibil, daca lasam deschisa aceasta ipoteza. Totusi nu cred ca se poate face pana la incheierea campaniei", a declarat Tariceanu, spunand ca in nici un caz nu se mai poate vorbi si de revenirea in cursa pentru Cotroceni. Insa unii liberali spun ca Stolojan e recuperabil si ca oricand se poate intoarce in partid.

AMENINTARI

Tariceanu a admis ieri ca au existat amenintari si presiuni asupra lui Stolojan. "Amenintarile sunt una, santaj este altceva. Amenintarile si-au exercitat considerabil amprenta asupra starii sale de sanatate, dar nu am elementele necesare ca sa afirm ca a fost santajat, dar nu pot sa exclud", a spus Tariceanu. "De santaje nu stiu insa nimic, insa nu este imposibil. Basescu va fi in masura sa dea mai multe informatii, in perioada urmatoare, cu privire la afirmatiile sale", a mai spus Tariceanu.

INDREPTATIT

Presedintele Internationalei Liberale, Annemie Neyts Uyttebroeck, aflata la Bucuresti pentru o reuniune privind participarea femeilor in politica, si-a exprimat pentru RRA opinia in legatura cu retragerea liderului PNL din cursa prezidentiala si din fruntea partidului. Ea a tinut sa precizeze ca-l respecta pe Stolojan, si ca "hotararea sa cu siguranta a fost o hotarare foarte dificila si dureroasa, dar cred ca a avut dreptate sa faca aceasta decizie publica si nu sa fi asteptat inca mai multe saptamani". Pe de alta parte, Annemie Neyts Uyttebroeck a spus ca stie ca exista un anume protocol de cooperare intre PNL si PD si ca urmeaza ca acestia sa ia o decizie impreuna, "o decizie care se va incadra perfect in limitele acestui protocol, si atunci nu va fi incalcat acest protocol".

MAIOR: "E FOARTE GRAV DACA BASESCU RENUNTA LA PRIMARIE"

Purtatorul de cuvant al PSD Bucuresti George Maior considera ca este foarte grav daca Traian Basescu renunta la Primaria Capitalei pentru a candida la Presedintie.

In opinia lui Maior, prin acest gest Basescu ar "izbi de pamant cu capitalul de incredere pe care i l-au acordat bucurestenii", dupa ce a promis ca nu va renunta niciodata la primarie. "Traian Basescu ilustreaza prin actiunile sale si setea infinita de putere, grave carente de credibilitate si o propensiune totala spre coruptie morala. Cine garanteaza ca o data ce a mintit milioane de bucuresteni, nu va minti in continuare milioane de romani si nu se va juca, dupa bunul plac, cu interesele acestora? Basescu spune ca ii va consulta pe bucuresteni pentru validarea optiunilor sale de putere, dar cine ii da dreptul moral de a bulversa inca o data Capitala, la doar patru luni dupa alegeri, cu un referendum", se arata intr-un comunicat al PSD Bucuresti.

Maior mai sustine ca mandatul lui Traian Basescu la Primaria Capitalei a intrat in "epoca minciunii absolute", adaugand ca in acelasi mod a inceput si cursa "nefericita" a lui spre functia suprema in stat. "Milioane de oameni de bun simt, din Bucuresti sau din tara, nu vor putea fi insa inselati la nesfarsit", a spus Maior. (Silviu Sergiu)

Presedintele Iliescu l-a facut mahalagiu pe Basescu

MONICA IORDACHE

Presedintele Ion Iliescu a catalogat aseara, la intoarcerea din Malta, drept excentrice si hazardate declaratiile lui Traian Basescu cum ca Stolojan a fost santajat sa se retraga din cursa pentru Cotroceni. "Excentricitatile domnului Basescu sunt bine cunoscute si regret ca se lanseaza inca de acum in asemenea chestiuni, nici n-a apucat bine sa se lanseze in cursa prezidentiala", a sustinut Iliescu intrebat cum comenteaza faptul ca Basescu l-a acuzat ca patroneaza un sistem ticalos. Declarand ca ii pare rau ca Basescu nu invata din experienta politica, Iliescu a spus scurt ca acest comportament este "pe masura omului". "Toate se platesc pana la urma si ar fi bine sa manifestam decenta unii fata de altii", a declarat seful statului. El a spus ca o regula a convietuirii este sa-i respecti pe ceilalti ca sa fii respectat.

"Sa nu ne lansam in acuzatii care sunt regretabile la acest nivel. Altminteri, ma rog la nivelul mahalalei se poate orice, dar la nivelul clasei politice trebuie sa stim sa ne respectam", a mai declarat presedintele.

El nu a vrut sa comenteze raportul de forte dintre Basescu si Nastase in cursa pentru Cotroceni, spunand ca asteapta inscrierea oficiala a liderului PD.

DE-AL NOSTRU. Cat despre starea de sanatate a lui Theodor Stolojan, Iliescu a spus ca regreta situatia acestuia.

"Am regretat cand am aflat care este starea sa de sanatate. Trebuie sa avem in vedere starea omului si situatia lui. Personal, fata de Stolojan am avut o atitudine deschisa si chiar amicala pentru ca am lucrat la vremea respectiva in conditii bune si ne-am respectat reciproc", a spus presedintele adaugand ca, indiferent de optiunile politice "trebuie sa avem sentimente umane, firesti", in asemenea situatii. "Este un om de-al nostru, am lucrat impreuna. Ne preocupa acest lucru si i-am transmis urari de sanatate asa cum au facut-o si altii cu decenta", a conchis presedintele.

Ovidiu Branzan, acuzat de neprofesionalism

Atitudinea ministrului Sanatatii, Ovidiu Branzan, care duminica a facut comentarii privind starea sanatatii liderului PNL, Theodor Stolojan a fost dur comentata ieri atat de catre presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Mircea Cinteza, cat si de PNL.

Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, si-a depasit atributiile si a incalcat legislatia in vigoare atunci cand a transmis presei comunicatul privind starea de sanatate a lui Theodor Stolojan, considera Mircea Cinteza. In opinia lui Cinteza, Branzan s-a folosit de o functie oficiala pentru a obtine date personale in legatura cu starea de sanatate a unei persoane private. De asemenea, ministrul de resort a folosit functia administrativa pentru a obtine informatii despre o personalitate politica. In aceste conditii, s-a facut imixtiunea politicului in guvernare, a adaugat Cinteza. "Datele privind starea sanatatii unui pacient sunt confidentiale si pot fi facute publice numai cu acordul bolnavului, or ministrul Sanatatii nu a respectat acest lucru", a apreciat presedintele CMR. El a mai spus ca se va consulta cu membrii Colegiului National al Medicilor din Romania pentru a hotari, impreuna, daca vor "actiona fata de comportamentul neprofesional al ministrului".

PNL. Si conducerea liberalilor a acuzat atitudinea ministrului Sanatatii, prin intermediul unui comunicat remis Mediafax. Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, a dat dovada de lipsa de decenta si deontologie, folosindu-se de pozitia pe care o are pentru a se lansa in comentarii nefundamentate la adresa lui Theodor Stolojan si a Aliantei PNL-PD, se arata in comunicat. Astfel, liberalii considera ca declaratiile ministrului Branzan, potrivit carora starea de sanatate i-ar fi permis lui Theodor Stolojan sa continue cursa electorala, reprezinta o depasire a atributiilor pe care legea i le confera ca membru al Guvernului. Liderii PNL ii solicita lui Branzan sa prezinte public scuze persoanelor pe care le-a lezat cand le-a obligat sa incalce legea si deontologia profesionala. Ministrul Sanatatii a refuzat sa faca vreun comentariu, anuntand ca astazi va sustine o conferinta de presa. (Aniela Nine)

"Stolojan nu putea fi santajat cu lucruri reale"

MONICA IORDACHE

Raluca Tatarcan i-a fost consilier lui Theodor Stolojan mai bine de patru ani, inca de pe vremea cand acesta lucra in cadrul Tofan Grup. Relatia profesionala dintre cei doi a devenit una personala in vara acestui an, cand Stolojan i-a devenit nas de cununie. Tatarcan spune ca sanatatea acestuia a inceput sa se deterioreze dupa alegerile locale, dar ca a continuat sa munceasca pentru PNL, chiar si singur, in timp ce multi din jurul sau plecau in vacanta.

  • Jurnalul National: De cand stiati de suferinta domnului Stolojan?

    Raluca Tatarcan: Domnul Theodor Stolojan a facut un efort extraordinar in perioada cat a fost presedinte in exercitiu al PNL, si chiar inainte incat, in timp, s-au produs niste probleme in sistemul dumnealui de sanatate. Perioada alegerilor locale a reprezentat momentul culminant pentru ca efortul facut de dansul a fost aproape inuman. Dupa aceea, in timp ce foarte multe persoane au plecat in concediu, domnia sa a continuat acest efort. Nu stiu exact care a fost momentul in care a realizat ca a merge inainte inseamna periclitarea iremediabila a sanatatii si a se opri inseamna posibilitatea recuperarii complete. Pot sa afirm insa cu siguranta ca a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a continua cursa prezidentiala.

  • Este vorba de depresie sau de probleme strict fizice?

    Este o problema personala a domnului Theodor Stolojan si cred ca numai dumnealui sau membrii familiei pot, si au dreptul, sa spuna care au fost problemele de sanatate.

  • Credeti in ipoteza santajului?

    Cred ca in politica e posibil orice, dar Theodor Stolojan nu era persoana care sa poata fi santajata cu lucruri reale.

  • De ce credeti ca Traian Basescu a facut un asemenea anunt?

    Pentru ca stie multe despre presiunile la care era supus Theodor Stolojan.

  • Stolojan v-a dat vreodata de inteles ca ar putea fi santajat chiar si cu falsuri?

    Da, de mai mult timp.

  • Cand s-a luat decizia de retragere?

    Decizia finala s-a luat in apropierea momentului anuntarii.

  • Basescu si-a facut de doua saptamani afisele electorale care sa il prezinte candidat la Presedintie?

    Nu stiu, dar nu cred.

  • Unde a plecat si cand se intoarce?

    In strainatate. Se intoarce curand.

  • L-ati condus la aeroport?

    Nu.

  • Va temeti ca veti pierde locul de pe lista parlamentara a PNL Sibiu, o data cu plecarea lui Stolojan?

    Cred ca nimeni nu poate sa conteste munca mea in PNL si in cadrul Aliantei.

  • Care va fi rolul dumneavoastra in partid de acum incolo?

    Domnul presedinte Calin Popescu Tariceanu, care este in acest moment presedintele interimar al PNL, ne-a propus, mie si celorlalti doi consilieri ai lui Theodor Stolojan - Adrian Cioroianu si Ionut Popescu, sa ramanem consilieri. Ca urmare, sunt membru al Biroului Executiv al PNL si pe locul I pe lista parlamentara a Aliantei D.A. la Sibiu.

    CAMPANIE

    Consiliul National de Coordonare al Aliantei PNL-PD a decis ca echipa care va conduce campania electorala a lui Traian Basescu pentru prezidentiale sa ramana aceeasi. Director de campanie va fi insa vicepresedintele PD Vasile Blaga, desi este de asteptat ca Basescu sa fie cel ce va conduce de fapt campania. Liberalii le-au pus in vedere democratilor sa-si formeze propria retea, in toate judetele tarii, de sustinere a candidaturii lui Basescu, adica oamenii care sa se ocupe de strangerea semnaturilor, lipirea afiselor etc. Democratii au si interpretat asta ca un semn de razboi, convinsi fiind ca PNL vrea sa isi retraga si banii din campania electorala. (Monica Iordache)

    JOHANNIS, VIITOR PREMIER?

    Surse liberale sustin ca primarul Sibiului Klaus Johannis ar fi fost contactat de liderul PD pentru a-i propune functia de prim-ministru. Johannis nu a putut fi gasit ieri la telefon, iar purtatorul de cuvant al Primariei Sibiu, Marius Constantin, s-a aratat surprins la aflarea acestei vesti ca seful sau ar fi primit propunerea de a fi prim-ministru intr-un viitor Guvern. Constantin a mai precizat ca este prima data cand aude despre o astfel de propunere.

    Liderul PD Traian Basescu a negat, la randul sau, ca i-ar fi facut o asemenea propunere primarului sibian. Intrebat cum comenteaza aceasta informatie, a raspuns flegmatic: "Circula zvonuri si ca mi-am facut poze (n.r. - electorale). Am poze cu cai din vacanta". Basescu a raspuns astfel si altui zvon aparut in presa cum ca ar fi avut inca de acum doua saptamani o sedinta foto cu fotograful Luana Mitran pentru afisele electorale pe care sa le lanzeze in campania electorala.

    In realitate, surse din PD spun ca subiectul pozelor ar fi fost sotia lui Basescu, Maria, care e pasionata de echitatie si a pozat pentru pictorialul unei reviste. "Nu am facut nici o sedinta foto cu Traian Basescu. Nu stiu de unde s-a vehiculat ideea asta... M-au sunat mai multe persoane sa ma intrebe lucrul asta, dar nu este adevarat. Nici nu pot declara mai multe vizavi de acest subiect, deoarece chiar nu este adevarat", a declarat, la randul ei, Luana Mitran. (Gabriela Antoniu, Carmen Plesa, Oana Stancu)

    Patriciu, spre varful Aliantei

    OANA STANCU

    Consiliul National de Coordonare (CNC) al Aliantei Dreptate si Adevar a acceptat ieri in unanimitate propunerea liberalilor ca Traian Basescu sa fie candidatul Aliantei la Cotroceni. Calin Popescu Tariceanu, care a primit deja apelativul de "domnule presedinte", avand in vedere ca de ieri s-a aflat si la prima sa sedinta in calitate de copresedinte al Aliantei, a tinut sa sublinieze votul unanim intrucat potrivit protocolului o singura impotrivire ar fi fost suficienta ca Basescu sa nu fie aruncat in cursa prezidentiala.

    LOC. Sedinta CNC a avut loc insa in absenta unui personaj, asta pentru ca retragerea lui Stolojan si preluarea functiei de copresedinte de catre Tariceanu a lasat PNL cu un membru mai putin in conducerea ADA. Surse din Alianta spun ca pentru acest loc si-a manifestat dorinta Dinu Patriciu, adversarul pe fata al lui Traian Basescu. Cum grupul Patriciu este in spatele propulsarii lui Tariceanu, este de asteptat ca acesta sa si ajunga la conducerea Aliantei, de unde sa aiba acces la toate deciziile aliantei ale potentialului cabinet sau, mai mult, sa poata deveni unul dintre ministri.

    FUNCTII. Membrii CNC s-au inteles ieri ca functia de purtator de cuvant al Aliantei detinuta pana in prezent de Tariceanu va ramane tot liberalilor, iar cea de director al campaniei electorale va reveni democratilor si va fi ocupata probabil de Vasile Blaga, vicepresedintele PD.

    IN PREMIERA. Calin Popescu Tariceanu, presedinte interimar al PNL, a participat ieri la Consiliul de Coordonare al Aliantei in calitate de copresedinte, alaturi de Basescu
  • ×