x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stoltenberg: Ar fi o tragedie dacă ar câștiga Putin. Lumea ar deveni mai periculoasă. /Liderul de la Kremlin folosește iarna ca armă în război

Stoltenberg: Ar fi o tragedie dacă ar câștiga Putin. Lumea ar deveni mai periculoasă. /Liderul de la Kremlin folosește iarna ca armă în război

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   18:19
Stoltenberg: Ar fi o tragedie dacă ar câștiga Putin. Lumea ar deveni mai periculoasă. /Liderul de la Kremlin folosește iarna ca armă în război
Sursa foto: Lucian Alecu

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că NATO va sprijini Ucraina, pentru că dacă ar câștiga Rusia ar fi o tragedie nu doar pentru poporul ucrainean, ci și pentru întreaga lume, care ar deveni mai periculoasă.

Întrebat, luni, în conferința de presă de la București, dacă are informații privind o posibilă escaladare a războiului din Ucraina, secretarul general al NATO a spus că „războaiele sunt greu de prevăzut” și a vorbit despre „greșeala strategică” a lui Vladimir Putin, potrivit Mediafax.

„Luna trecută am văzut că președintele Putin a făcut o mare greșeală strategică, a subestimat forța poporului, armatei și nivelului politic din Ucraina. A crezut că poate să preia controlul întregii țări în doar câteva zile, după care trupele ruse au fost respinse din Kiev, apoi din Harkiv, apoi din Herson”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a spus că sarcina Alianței este de a sprijini Ucraina, pentru că este singura modalitate de a obține „un rezultat pozitiv”. În caz contrar, „lumea ar deveni mai periculoasă”.

„Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina pentru că știm singura modalitate de a obține un rezultat pozitiv este să întărim capacitatea lor de luptă. La un moment sau altul războiul probabil că se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul negocierilor depinde de situația de pe câmpul de luptă. Sprijinim, așadar, Ucraina, și pentru că știm că ar fi o tragedie pentru poporul ucrainean dacă ar câștiga Putin, dar și lumea întreagă va deveni mai periculos pentru că mesajul va fi către toți liderii autoritari că prin uz de forță legiferat în țara respectivă se pot atinge niște obiective. Vom fi într-o lume mai periculoasă și vom fi mai vulnerabili. Nu putem da înapoi acum”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Putin folosește iarna ca armă în război

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că președintele Rusiei, Vladimir Putin, folosește iarna ca „armă în războiul împotriva Ucrainei” și încearcă să distrugă infrastructura de gaze și sistemul de energie electrică al țării vecine.

Întrebat în conferința de presă de la București, ce informații are despre faptul că Rusia ar urma să aibă noi atacuri asupra orașelor din Ucraina, Jens Stoltenberg a spus că Putin folosește iarna ca pe „armă de război”.

„Președintele Putin încearcă să distrugă sistemul de alimentare cu energie electrică, infrastructura de gaze și serviciile de bază pentru populația Ucrainei. Președintele Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă în războiul împotriva Ucrainei. Este un lucru îngrozitor și trebuie să fim pregătiți pentru alte atacuri în continuare”, a spus secretarul general al NATO.

De asemenea, Stoltenberg a spus că aliații NATO și-au sporit sprijinul pentru Ucraina cu sisteme suplimentare de apărare antiaeriană.

„Se furnizează asemenea sisteme care pot face față amenințărilor puse de diverse tipuri de drone dar și rachete balistice, rachete de croazieră. Mă aștept ca unul din mesajele de la ministeriala de Externe de la București va fi encesitatea de a spori și mai mult furnizarea de sisteme antiaeriene, dar și de piese de schimb, pregătire și muniție pentru diversele sisteme antiaeriene, pentru că trebuie să ajutăm Ucraina să se apere împotriva acestui tip groaznnic de război”, a mai spus Stoltenberg.

Stoltenberg: Am discutat cu Iohannis despre securitatea în zona M.Negre/NATO va apăra "toţi aliaţii"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, că a discutat cu preşedintele României, Klaus Iohannis, despre securitatea în zona Mării Negre, subliniind, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, că Alianţa Nord-Atlantică va acţiona pentru apărarea tuturor statelor membre NATO.

"Cu ocazia întâlnirii de astăzi am discutat despre securitatea în zona Mării Negre, care are o importanţă strategică pentru întreaga Alianţă, precum şi despre provocările generate de războiul ilegal al Rusiei în Ucraina", a afirmat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată împreună cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Ca reacţie la agresiunea Rusiei, NATO îşi consolidează prezenţa din regiunea Mării Baltice până la Marea Neagră. Am constituit noi grupuri de luptă, inclusiv unul condus de Franţa, aici în România. Avioane de vânătoare din Canada contribuie la protejarea spaţiului aerian de aici, iar sistemele Patriot din SUA consolidează apărarea aeriană. Aceste acţiuni transmit mesajul clar că NATO este aici. Vom face ceea ce este necesar pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii", a subliniat Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Miniştrii de Externe din NATO vor discuta despre susţinerea Ucrainei şi a altor parteneri

Miniştrii de Externe din statele Alianţei Nord-Atlantice vor discuta, la Bucureşti, despre modalităţile de suplimentare a susţinerii pentru Ucraina şi pentru alte state partenere supuse presiunilor Rusiei, inclusiv Republica Moldova, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Aici, la Bucureşti, miniştrii de Externe din statele NATO vor aborda modalităţi de suplimentare a susţinerii pentru Ucraina, precum şi pentru alţi parteneri care se confruntă cu presiuni ruse, Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova. În calitatea de vecin al Ucrainei, aţi demonstrat găzduirea cu generozitate a peste 1,5 milioane de refugiaţi. Aţi facilitat exportarea a milioane de tone de cereale ucrainene, pentru a contribui la atenuarea crizei alimentare mondiale. Şi furnizaţi asistenţă militară semnificativă Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg, conform agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis.

"Nu îi putem permite lui Vladimir Putin (preşedintele Rusiei - n.red.) să câştige. Acest lucru le-ar arăta liderilor autoritarişti din întreaga lume că îşi pot atinge scopurile utilizând forţa militară, iar lumea ar fi transformată într-un loc mai periculos pentru noi toţi. Prin urmare, este în interesul nostru de securitate să susţinem Ucraina", a subliniat Jens Stoltenberg.

Șeful NATO: sunt recunoscător României pentru sprijinul acordat Finlandei și Suediei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, la București, că este recunoscător României pentru sprijinul acordat în ceea ce privește aderarea la alianță a Finlandei și Suediei.

Ratificarea protocoalelor privind aderarea celor două țări la NATO a fost făcută de toate țările membre cu excepția Turciei și Ungariei. Premierul maghiar a anunțat că Parlamentul de la Budapesta va aproba protocolul la începutul anului viitor, în timp ce Turcia nu a luat încă nicio decizie. Pentru primirea de noi membrii trebuie să existe aprobări de la toate țările membre.

„În chestiunea Finlandei și Suediei s-a luat o decizie istorică la Madrid de a invita cele două țări să se alăture NATO. 28 din țările membre au ratificat aceste protocoale. Acestea includ România și sunt recunoscător pentru sprijinul acordat Finlandei și Suediei. Am încredere că toți aliații noștri vor ratifica acest instrument și cele două țări vor deveni membri importanți pentru cele două țări, dar și pentru întreaga alianță pentru că NATO va deveni mai puternic”, a spus Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a vorbit și despre importanța acceptării în organizație a celor două țări nordice.

„Țările acestea au forțe bine echipate, bine dotate, echipate, pregătite. E important și pentru legătura dintre America de Nord și Europa care este „coloana vertebrală” a Alianței. De asemenea, dacă vă uitați pe hartă, suntem cu toții de acord, cred, că întărirea Flancului Estic, în special a Balticilor, este realizată prin a avea Finlanda și Suedia ca membri ai Alianței. Este bine și pentru ele, dar și pentru NATO, dar și pentru relația transatlantică”, a precizat Jens Stoltenberg.

Șeful NATO se află la București pentru a participa la întâlnirea ministrilor de externe din țările membre.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia Jens Stoltenberg