x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Strategia care scapă România de Curtea Constituțională: o lege care-i anulează deciziile

Strategia care scapă România de Curtea Constituțională: o lege care-i anulează deciziile

de Diana Scarlat    |    17 Oct 2022   •   07:50
Strategia care scapă România de Curtea Constituțională: o lege care-i anulează deciziile
Sursa foto: Lucian Alecu

„Progresiștii” s-au chinuit, în ultimii ani, să desființeze Curtea Constituțională a României, pentru a lăsa cale liberă legislației europene, în locul celei românești. Cum n-au reușit să scape de instituție, au venit cu o nouă strategie, ce pare a fi câștigătoare: o lege care pur și simplu anulează orice decizie a CCR. Dacă această lege va fi votată de Parlament și se va pune în aplicare, instanțele de judecată nu vor mai avea obligația să respecte nici deciziile CCR, dar nici măcar Constituția României. Proiectul legislativ este inițiat și susținut chiar de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Ceea ce n-au înțeles unii parlamentari păcăliți să voteze proiectul de lege este că, printre altele, doctoratele lor vor putea fi anulate chiar în urma acestui vot.

În mediul online circulă, de câteva zile, o petiție pentru oprirea votului din Parlament pentru proiectul de lege prin care se elimină sancțiunile impuse judecătorilor, în cazul nerespectării deciziilor CCR. „Solicităm senatorilor României să nu voteze eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea de către judecători și procurori a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept (L612/2022). Solicităm senatorilor României să nu își încalce jurământul depus la începutul mandatului, și să apere prin votul lor Constituția și suveranitatea României, așa cum au promis. Solicităm senatorilor României să își asume la nivel de conștiință mandatul pe care îl exercită în numele poporului român și să nu răspundă comenzilor pe linie de partid. Solicităm fiecărui senator al României în parte ca până la data votului privind L612/2022 să își asume public poziția cu privire la supremația sau nu a Constituției României în justiția națională”, arată textul petiției. Dar proiectul legislativ a trecut deja de toate comisiile, cu avize favorabile, ceea ce arată că parlamentarii români au fost convinși că este bine să voteze această lege.

Predoiu încearcă din 2012 desființarea CCR

Inițiatorii petiției arată și cum s-a ajuns la situația de astăzi: „Este iminentă votarea în Senatul României a unor amendamente la Proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor (L612/2022) care anulează în mod direct ordinea juridică națională construită în jurul supremației Constituției însăși. Potrivit art. 1 alin. 5 din Constituția României, respectarea Constituţiei și a supremaţiei sale de către toate autoritățile, instituțiile și persoanele este obligatorie. Potrivit art. 147 alin. 4 din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii. În vederea garantării acestui primat al Constituției României în sistemul juridic românesc încă din 2012 în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost introdusă expres, la inițiativa chiar a ministrului Justiției de atunci, același ca cel de acum, Marian-Cătălin Predoiu, obligația judecătorilor și procurorilor de a respecta deciziile Curții Constituționale, nesocotirea acestora fiind considerată abatere disciplinară (art. 99 lit. ș)”. Astfel, practic se desființează orice decizie a CCR, fără a mai fi nevoie de a se desființa instituția. Dar se anulează și Constituția României, din moment ce nu se va mai ține cont de ea în deciziile instanțelor de judecată.

Legătura cu plagiatele și scandalul de la Educație

O altă „păcăleală” a modificării legislative introduse de însuși ministrul Justiției este pentru parlamentarii care și-ar putea vota astfel propria condamnare, în cazul în care au titluri de doctor și vor fi acuzați de plagiat. Proiectul de lege anulează orice decizie a CCR, deci și singura posibilitate de a se apăra în instanță cei acuzați de plagiat. De altfel, o analiză cronologică a evenimentelor arată că modificarea legislativă inițiată de Cătălin Predoiu a venit imediat după ce Curtea Constituțională a decis, anul trecut, că un titlu de doctor nu poate fi retras dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice, iar anularea titlului o poate face doar o instanță judecătorească. De ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a scăpat prin „metoda plagiatul”, consacrată la nivel european, încă din 2011. Dar prin noua modificare legislativă se va putea scăpa și de premierul Nicolae Ciucă, acuza și el de plagiat.

Parlamentarii își votează anularea doctoratului

Surse din Parlament ne-au explicat că sunt și parlamentari care au doctorate și totuși susțin acest proiect legislativ, fără să le fie frică de eventualele consecințele pe care le-ar avea și asupra lor, dar sunt câteva lucruri pe care colegii lor nu le-au înțeles. „Avem colegi cu studii în America. Ei i-au convins și pe alții să voteze legea, numai că au omis să le spună că de fapt nu au un doctorat real în SUA, PhD (Philosophiae Doctor – n.r.), ci un simplu masterat. Fără a avea statut PhD, nu intră în această categorie și au reușit să-și păcălească mai mulți colegi că n-ar fi nicio problemă. E și asta o formă de lobby, dar puțini își dau seama”, explică sursa din Parlament. Problema reală a plagiatelor este că demisiile se cer și se obțin înainte de a se demonstra într-o instanță de judecată că plagiatul este real, iar cei acuzați nu mai au dreptul la apărare. Modificarea legislativă susținută de Predoiu a venit ca unică soluție pentru anularea deciziei CCR care le dă dreptul la apărare celor acuzați de plagiat.

×