x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Strategia "Orizont 2025", proiect de lege

Strategia "Orizont 2025", proiect de lege

05 Noi 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu a propus ieri ca Strategia de dezvoltare durabila "Orizont 2025" sa fie adoptata prin lege de catre Parlament. Seful statului a lansat aceasta propunere la sesiunea de prezentare a concluziilor cuprinse in documentul final.

CATALIN BUDESCU

FINAL. Presedintele Iliescu, premierul Nastase, guvernatorul BNR si ministrul Geoana au participat la sesiunea finala a "Orizont 2025"
"Aici nu facem propaganda electorala si nu vorbim despre alegerile din 28 noiembrie. La asta se gandeste fiecare, este alta treaba", a afirmat presedintele Iliescu in deschiderea reuniunii, care a avut loc la Palatul Parlamentului si la care au mai sustinut discursuri premierul Adrian Nastase, guvernatorul BNR si ministrul de Externe, Mircea Geoana. De asemenea, au participat si presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, ministrii Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, presedintele PUR, Dan Voiculescu.

OBLIGATII. Presedintele Iliescu a apreciat ca, pentru urmarirea obiectivelor unei strategii pe termen lung, vor trebui integrate programele de guvernare care, "in mod fatal", sunt "programe de etapa, de mandat de patru ani" si care au si "o tenta de partid". El a adaugat ca, proiectand pe termen lung, se produce debarasarea de interesele de grup, de interesele de partid, pentru a contura "un fir calauzitor".

DECALAJE. Seful statului a mentionat ca, din pacate, se inregistreaza o serie de decalaje intre Romania si statele UE ale caror principale cauze sunt: particularitatile evolutiei istorice a Romaniei; efectele celui de-al doilea razboi mondial; tranzitia de la economia centralizata la economia de piata, care a generat dezindustrializare, scaderea drastica a nivelului de trai, scaderea natalitatii, a coeziunii sociale. Iliescu a adaugat ca multi justifica aceasta evolutie "in mod cinic", spunand ca "inainte de a ne fi bine, trebuie sa ne fie mai rau".

SLABICIUNI. El a aratat ca nu principiile economiei de piata sunt de vina pentru aceasta situatie, ci "slabiciunile si esecurile" interne, la care s-au adaugat "interesele de grup". Seful statului a apreciat insa ca, in ultimii ani, s-a intrat intr-o perioada de "normalitate". Iliescu a mai spus ca integrarea europeana nu este un cadou sau mars fortat, ci un mijloc de asigurare a conditiilor pentru dezvoltarea economica.

CAUZE

"Intelegem aceasta strategie ca o rezolvare a serioaselor decalaje economice, sociale si tehnologice ce despart tara noastra de alte tari europene. Cauzele sunt in evolutia istorica dificila a Romaniei. Dupa 15 ani de tranzitie Romania a cunoscut un declin, nu doresc sa critic tranzitia spre o economie de piata, ci slabiciunile si esecurile unora" - Ion Iliescu, presedintele Romaniei
×
Subiecte în articol: politic