x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stroe cere lămuriri de la SRI

Stroe cere lămuriri de la SRI

de Dana Piciu    |    14 Ian 2008   •   00:00
Stroe cere lămuriri de la SRI

Preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, senatorul PNL Radu Stroe (foto), a cerut sâmbătă serviciului de informaţii să-i comunice dacă convorbirile telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu şi Omar Hayssam au fost interceptate de instituţie şi dacă au existat mandate pentru acestea.

El a transmis în acest sens o scrisoare directorului SRI, George Maior, în care mai cere şi alte clarificări legate de convorbirile amintite. Stroe a solicitat SRI să precizeze, de asemenea, dacă a luat în discuţie o serie de pasaje din aceste convorbiri, respectiv cele care vizează identificarea personajului numit "profesorul" sau aspectele legate de acţiunile acestuia, identificate în cadrul convorbirilor prin cuvintele "profesorul a sărit la gâtul lor".


PAŞAPORT. O altă cerinţă a senatorului a fost ca serviciul să precizeze dacă a luat în discuţie plecarea din ţară a lui Omar Hayssam cu paşaport fals sau faptul că el personal (Radu Stroe) sau Comisia SRI, pe care o prezidează, l-ar fi "albit" pe Omar Hayssam. SRI va putea face aceste prezizări până în perioada 25-27 ianuarie, când Comisia parlamentară de control a activităţii serviciului va avea prima şedinţă. Liberalul i-a solicitat şi procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să discute cu procurorul Nastasiu în legătură cu transcriptul pentru a afla cine este personajul "profesorul". "Cum de procurorul a acceptat în mod implicit, tacit, titulatura de profesor. Înseamnă că ştia cine este acest profesor. Din dialogul respectiv rezultă acest lucru. E o obligaţie să se dea lămuriri, cu atât mai mult cu cât ideea ar putea duce către preşedintele României. Mi-ar fi foarte greu să cred că domnul preşedinte este aşa de bine apreciat de un terorist cum este Omar Hayssam şi că procurorul Nastasiu ar avea ştiinţă despre asemenea posibilitate", a spus Stroe. El a mai arătat că MIRA, Poliţia de Frontieră, SRI şi CSAT ar trebui să se sesizeze în legătură cu afirmaţiile din transcriptul discuţiilor telefonice respective şi să informeze opinia publică, media şi comisiile parlamentare de resort, SRI sau SIE, după caz.

×
Subiecte în articol: politic