x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Studenţii îşi cer banii de la Guvern

Studenţii îşi cer banii de la Guvern

de Theodora Şutiu    |    09 Ian 2019   •   20:10
Studenţii îşi cer banii de la Guvern

Cu mai puţin de două luni înainte de termenul înaintării noii legi a Educaţiei în Parlament, anunţat de ministrul Ecaterina Andronescu pentri 30 martie 2019, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) trage un semnal de alarmă Guvernului României asupra nerespectării angajamentelor luate față de studenți în timpul campaniei electorale.

"Realitatea din prezent necesită deja alte ajustări bugetare, nu doar din cauza faptului că asumările nu au fost puse în practică atunci când ar fi fost necesar, ci și din motivul că, adeseori, modul de calcul al diferitelor fonduri alocate învățământului superior nu ține cont de niște factori elementari, care să reflecte atât fluctuațiile economice, cât și situația actuală socio-economică a României", susţin studenţii.

Printre asumările nerespectate de partidul de la guvernare, se numără creșterea alocației pentru burse studențești şi creșterea fondului pentru acordarea subvenției cămine-cantine, în vederea dublării acesteia. Aceste măsuri au rămas, însă, nerezolvate şi afectează în mod vizibil situaţia extrem de dificilă în care se află studenţii care aleg să facă studiile superioare în România. "În momentul de faţă nu se poate vorbi despre o creștere semnificativă a calității învățământului superior. Asumările financiare sunt cuantificabile, dar prin superficialitatea cu care se tratează încă multe probleme ale sistemului educațional românesc, ne punem inevitabil întrebarea: este educația o prioritate a statului român în momentul de față?", se arată în comunicatul ANOSR.

Totodată, ANOSR avertizează că " educația continuă să sufere de o subfinanțare cronică, iar problemele din universitățile românești capătă amploare anual. Spre exemplu, numărul locurilor de cazare este în scădere, iar condițiile întâlnite în cămine sau în unitățile de servire a mesei au suferit degradări constante și nu îndeplinesc necesitățile studenților". ANOSR se oferă să sprijine Guvernul în rezolvarea acestor probleme.

 

 

×
Subiecte în articol: educaţia