x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SUA acuza coruptia din Romania

SUA acuza coruptia din Romania

27 Feb 2004   •   00:00

Coruptia generalizata din Romania ramane o problema, in ciuda masurilor adoptate pentru combaterea acestui flagel, se arata in raportul pe 2003 privind drepturile omului, intocmit de Departamentul de Stat al SUA. Coruptia generalizata din Romania ramane o problema, in ciuda masurilor adoptate pentru combaterea ei, se arata in raportul pe 2003 privind drepturile omului, intocmit de Departamentul de Stat al SUA.

Desi precizeaza ca Guvernul roman respecta in general drepturile omului, raportul Departamentului american de Stat mentioneaza ca cel mai ingrijorator aspect este coruptia generalizata, care ramane o problema, chiar daca au fost adoptate o serie de masuri pentru combaterea acestui flagel. Mai mult decat atat, este semnalat faptul ca, desi Constitutia garanteaza independenta justitiei, in practica, puterea judiciara este supusa influentelor politice.

"Desi autoritatile civile controleaza efectiv serviciile de securitate si informatii, au fost formulate avertismente privind eventuala utilizare a acestora in scopuri politice", se precizeaza in document.

Politisti

Departamentul american de Stat al SUA formuleaza o serie de critici si la adresa ofiterilor de politie, "care uneori iibat pe detinuti si iiagreseaza sau folosesc forta excesiva impotriva romilor". "Desi au fost realizate unele progrese in ceea ce priveste reforma politiei, au mai fost semnalate cazuri de tratamente inumane sau degradante. In trecut, Politia romana uza excesiv de forta, platind cu viata insisi cetatenii", se spune in raport, enumerandu-se o serie de cazuri privind moartea unor persoane in timpul detentiei sau al anchetelor politiei. In acest context, autoritatile de la Bucuresti sunt criticate pentru ca "investigatiile declansate in cazurile unor politisti suspectati de abuzuri au fost de lunga durata si neconcludente, rareori incheindu-se prin urmarirea in justitie sau sanctionarea suspectilor".

Despre presa

In capitolul rezervat libertatii de exprimare si a presei, raportul semnaleaza existenta "unui tipar al intimidarii, hartuirii si violentei impotriva ziaristilor care au criticat activitatile Guvernului sau responsabili ai partidului la putere" in 2003. "Jurnalistii si cetatenii obisnuiti au putut critica Guvernul si alte autoritati, inclusiv la nivel inalt, dar s-au inregistrat cateva cazuri in care autoritatile au ridiculizat sau reprimat aceste critici, in loc sa raspunda la probleme serioase ", mentioneaza raportul. Documentul mai arata ca "grupurile religioase nerecunoscute oficial de Guvern au semnalat tratamente discriminatorii, iar comportamentul fata de minoritatile religioase sau sexuale nu s-a ameliorat considerabil".

×
Subiecte în articol: politic