x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Sunt gata să redevin prieten al RAFO"

"Sunt gata să redevin prieten al RAFO"

de Gabriela Antoniu    |    17 Sep 2009   •   00:00
"Sunt gata să redevin prieten al RAFO"
Sursa foto: Sorin Lupşa/AGERPRES

Preşedintele Traian Băsescu a fost ieri în vizită la RAFO Oneşti. Dacă înaintea prezidenţialelor din 2004, societatea băcăuană deţinută atunci de omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost o ţintă predilectă a atacurilor de campanie, între timp Băsescu a lăsat-o mai moale, iar apropiaţii săi, Theodor Stolojan şi Marin Anton, au făcut un lobby intens pentru ca RAFO să fie sprijinită de stat. Cum se apropie campania pentru prezidenţiale, şeful statului a mai făcut ieri un pas şi le-a cerut prietenia celor de la RAFO.



"În istoria mea de om politic, am fost prieten, adversar şi acum sunt gata să redevin prieten al RAFO. Mi se pare că abordarea pe care a avut-o noul management al RAFO este cea corectă, deoarece s-a plătit datoria de peste 200 de milioane de euro. Este un bun punct de pornire a discuţiilor şi înţeleg perfect momentul prin care trece RAFO. Este bine că în perioada de criză dumneavoastră continuaţi investiţiile în vederea modernizării", le-a spus Băsescu reprezentanţilor conducerii rafinăriei.

Înaintea alegerilor prezidenţiale din 2004, situaţia de la RAFO Oneşti a fost una dintre temele favorite de campanie ale preşedintelui Traian Băsescu.

Într-unul dintre turneele sale electorale, Băsescu i-a cerut fostului premier Năstase arestarea imediată a pesedistului Corneliu Iacobov pentru o serie de ilegalităţi comise la RAFO în calitate de patron al societăţii. De altfel, la scurt timp după ce Băsescu a ajuns preşedinte, Iacobov a fost arestat, eliberat şi apoi judecat. Toată tevatura a durat doi ani şi jumătate, în mai 2008 Iacobov şi partenerii săi fiind achitaţi de Tribunalul Bucureşti, deoarece "faptele reţinute de procurori ca asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi ca spălare de bani pur şi simplu nu au existat". Între timp, Iacobov a vândut  RAFO, iar, potrivit celor mai recente raportări, din iunie 2009, capitalul companiei este deţinut de firma Calder International, înregistrată în Olanda (35,98%), Petrochemical Holding (31,87%) şi Balkan Petroleum Limited (20,98%). Acţionarii firmei Calder-A sunt directorul general al RAFO, Iakov Goldovskiy, cu o participaţie de 80%, şi Todor Batkov, care deţine 20%.

LOBBY PENTRU RAFO CONTRA BANI PENTRU PD-L
Printre administratorii RAFO Oneşti s-a numărat şi firma V&V Trading, deţinută de Marin Anton, fost director al rafinăriei, membru PD-L şi unul dintre principalii finanţatori ai PD-L. El a fost acuzat că, în schimbul finanţării partidului, l-a determinat pe Theodor Stolojan, pe vremea când era consilierul lui Traian Băsescu, să obţină sprijin din partea statului pentru RAFO. De altfel, Stolojan a dezvăluit acum doi ani, în cadrul unei emisiuni televizate, că pe vremea când a fost consilier prezidenţial a insistat ca toate rafinăriile să fie tratate în mod egal, inclusiv RAFO Oneşti, şi că n-a făcut "vreo presiune asupra cuiva să se facă vreo ilegalitate". Anul trecut, Marin Anton respingea legătura dintre finanţarea acordată PD-L şi sprijinul obţinut din partea lui Stolojan pentru RAFO, dar admitea că, "la momentul respectiv, RAFO avea nevoie de ajutor din partea statului, pentru ca statul să accepte ca rafinăria să îşi plătească datoriile către bugetul de stat. RAFO avea nevoie de înţelegere de la statul român şi de aceea am mers la domnul Stolojan şi la domnul Băsescu, să explicăm că rafinaria nu avea nici o vină pentru datoriile acumulate. Nu am găsit sprijin la domnul Tăriceanu, pentru că domnia sa este finanţat cu petrodolarii lui Patriciu". La 8 iulie 2009, acţionarii actuali ai Rafo au aprobat contractarea unui împrumut de 330 milioane euro de la bănci comerciale, cu garanţia statului, pentru finanţarea investiţiei de modernizare a rafinăriei.

×
Subiecte în articol: politic