A trecut fix o lună de când ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica ameninţa că toţi cei care au votat de mai multe ori la alegerile europarlamentare din 7 iunie se vor trezi în maximum două săptămâni cu Poliţia la uşă. Cei 3.039 de suspecţii mai au însă de aşteptat vreo cinci luni pentru a fi verificaţi şi de Autoritatea Electorală Permanentă.
La o zi după alegerile din 7 iunie, Dan Nica anunţa într-o emisiune tv că toate persoanele care au votat pe listele suplimentare la europarlamentare vor fi verificate, iar cei care au votat de mai multe ori "se vor trezi «Cioc!, Cioc!» cu poliţia la uşă". El mai spunea că social-democraţii au solicitat poliţiei verificarea listelor suplimentare, lucru care se va realiza, cu ajutorului unui soft special creat în acest sens, în următoarele două săptămâni. "Le spun celor care au votat de mai multe ori şi care acum stau liniştiţi în fotoliu că, în maximum două săptămâni, se vor trezi «Cioc!, Cioc!» cu Poliţia la uşă", avertiza Nica. El preciza că pe listele suplimentare au votat aproximativ 600.000 de persoane. Numele acestora vor fi introduse într-un program special şi verificate, astfel încât se va putea stabili clar cine a votat de mai multe ori, a mai spus ministrul Internelor. Potrivit rezultatelor finale pe listele suplimentare au votat 668.216 persoane.
De la declaraţiile lui Nica a trecut o lună, iar purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Tache, ne-a declarat ieri că în prezent sunt cercetate 3.039 de persoane suspectate că au votat de mai multe ori. Ca urmare, au fost întocmite de Poliţie 70 de dosare înaintate mai departe Parchetului. Mai mult, pentru fiecare caz în parte Inspectoratul General al Poliţiei a făcut o sesizare la Autoritatea Electorală Permanentă cerând ca şi aceasta să facă verificări în legătură cu cei care şi-au exercitat de mai multe ori dreptul de vot la europarlamentare.
AEP ARE TERMEN ŞASE LUNI
Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă de modificare a Legii 33/2007, AEP a fost mandatată înainte de alegeri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, să verifice cazurile de vot multiplu. Dar nu imediat, cum se lăuda premierul Boc după emiterea ordonanţei, ci în şase luni de la validarea rezultatului alegerilor europarlamentare. Şi nu în orice condiţii. Declanşarea procedurii de verificare se poate face numai "la sesizarea partidelor politice, organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice, alianţelor electorale şi a candidaţilor independenţi care participă la alegeri, făcută în cel mult 15 zile de la data validării rezulatului alegerilor, însoţită de probele pe care se întemeiază", arată OUG care modifică Legea pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru PE. Pentru verificarea acestor liste, actul normativ prevede achiziţionarea unui soft din banii rămaşi necheltuiţi din fondul alocat AEP pentru alegerile europene din 7 iunie. Cuantumul acestora se ridică la aproximativ 4,9 milioane de lei, pentru active nefinanciare, din care aproximativ 1,4 milioane de lei au fost cheltuiţi de AEP pentru achiziţionarea soft-ului care centralizează rezultatul euroalegerilor.
Citește pe Antena3.ro