x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Suspendarea lui Băsescu, în presa internaţională: O criză politică riscă să izbucnească în România

Suspendarea lui Băsescu, în presa internaţională: O criză politică riscă să izbucnească în România

05 Iul 2012   •   06:25
Suspendarea lui Băsescu, în presa internaţională: O criză politică riscă să izbucnească în România

Guvernul de stanga din Romania va incerca sa-l suspende pe presedintele de centru-dreapta, opozant puternic al USL, intr-o disputa care a paralizat procesul politic, scrie Reuters.

Majoritatea pe care USL o are in Parlament inseamna ca se poate obtine usor un vot in favoarea suspendarii presedintelui si organizarii apoi a unui referendum, noteaza Reuters. La putere din mai si favorit in alegerile din toamna, USL a trecut o lege care face mai usoara suspendarea lui Basescu, presedinte care a influentat guvernul precedent, axat pe austeritate, in pofida rolului sau mai mult ceremonial. Reuters aminteste ca Basescu a mai trecut prin asa ceva in 2007, dar la referendum romanii nu au fost de acord cu suspendarea.

Despre lansarea procedurii de suspendare a presedintelui scrie si AFP, care prezinta declaratiile lui Zgonea si Viorel Hrebenciuc. Potrivit Legii fundamentale, presedintele poate fi suspendat din functie de catre Parlament daca a comis incalcari grave ale Constitutiei, spune AFP, precizand ca, daca propunerea de suspendare este aprobata, va trebui organizat un referemdum in 30 de zile. Si AFP aminteste de situatia similara din 2007, cand Basescu a fost sustinut de romani, dar subliniaza ca de atunci nivelul sau de popularitate s-a prabusit, mai ales din cauza masurilor de austeritate impuse in 2010.

L'Express scrie ca in textul de circa 20 de pagini Basescu este acuzat ca a subminat democratia, a lezat separarea puterilor si independenta justitiei si a provocat crize in raporturile dintre presedintie si autoritatile publice. Publicatia informeaza despre adoptarea unei ordonante de urgenta care limiteaza prerogativele Curtii Constitutionale, care nu mai este solicitata sa se pronunte pe deciziile Parlamentului.

'Ceea ce se intampla acum in Romania este in afara regulilor constitutionale. Asistam la o suspendare a Constitutiei si la inlocuirea ei cu dorinta arbitrara a unei majoritati parlamentare', a declarat profesorul Ioan Stanomir, pentru AFP.

''Parlamentul Romaniei va vota o motiune pentru inlaturarea presedintelui'', titreaza The Guardian. ''O criza politica risca sa izbucneasca in Romania, dupa ce Parlamentul a initiat demersurile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, acuzat ca ar fi incalcat Constituatia'', relateaza sursa citata.

''Presedintele roman Traian Basescu risca suspendarea'', dupa ce coalitia aflata la guvernare a demarat miercuri procedurile de suspendare, scrie BBC News, care mentioneaza conflictul existent intre presedinte si prim-ministrul Victor Ponta, aflat la conducerea USL, coalitie care detine majoritatea in Parlamentul Romaniei. ''Ponta insusi se confrunta cu presiunea de a demisiona din functia de premier din cauza acuzatiilor de plagiat'', relateaza BBC.

''Majoritatea parlamentara din Romania lanseaza o procedura pentru suspendarea presedintelui'', informeaza Le Monde si Liberation citand AFP. Coalitia de centru-stanga aflata la guvernare in Romania a lansat miercuri procedura pentru suspendarea preseditelui Traian Basescu, dupa cum a anuntat noul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Potrivit lui Zgonea, membrii USL se vor reuni joi si vineri intr-o sesiunea extraordinara a Parlamentului pentru a analiza cererea privind destituirea presedintelui roman.

×