x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Taciturnii Parlamentului, statui mute printre oratori şi limbuţi

Taciturnii Parlamentului, statui mute printre oratori şi limbuţi

de Andreea Dumitrache    |    04 Iun 2015   •   22:45
Taciturnii Parlamentului, statui mute printre oratori şi limbuţi

În trei ani de mandat, unii dintre senatorii şi deputaţii trimişi în Parlament să ne facă viaţa mai bună au vorbit cam 40 de secunde. Cei mai mulţi dintre ei n-au reuşit să-şi promoveze nici măcar o lege proprie, dar conştiincioşi au votat ordonanţele Guvernului aşa cum le-a arătat degetul liderului de grup.

Nu s-au bătut pentru legile lor, n-au parti¬cipat la dezbateri, n-au criticat, n-au comentat. După aproape trei ani de mandat, sunt câteva zeci de parla¬mentari care au vorbit în plen, doar atunci când au depus jurământul de credinţă. Roxana Florentina Anuşca este deputat PNL de Botoşani. În 2008, înainte să ajungă ea însăşi parla¬mentar, a fost patru ani consilier expert la deputatul Florin Ţurcanu. Apoi acesta a fost ales preşedintele Consiliului Judeţean Boto¬şani şi a reuşit s-o pună pe Roxana Anuşca pe listele USL. Cu alte cuvinte, doam-na deputat avea experienţă şi cunoştea procedurile foarte bine, din moment ce a fost angajată în Parlament. Şi, cu toate astea, în aproape trei ani de mandat, Roxana Anuşca a vorbit în plenul Camerei Deputaţilor doar 38 de secunde, atunci când a depus jurământul. În rest, a depus câteva declaraţii poli¬tice, toate în scris, pe niciuna n-a citit-o de la tribună. De pe pagina ei aflăm, însă, că a semnat alături de alţi colegi, 48 de iniţiative, dintre care patru au fost promulgate. Lucrurile se limpe¬zesc dacă luăm în calcul că Anuşca şi Ţurcanu erau amanţi de multă vreme, chiar dacă amândoi erau căsătoriţi şi aveau copii. Până la urmă au divorţat şi s-au luat cu acte.

Mut ca Fonta
Un alt parlamentar invizibil este deputatul UNPR Nuţu Fonta. El a vorbit mult mai mult ca Roxana Anuşca, mai exact, peste 6 minute în trei ani. Domnul Fonta ne-a şi explicat de ce n-a luat cuvântul mai deloc în şedinţele de plen. „Îndrăznesc să vă spun de ce n-am vorbit, e absurd să vorbesc în fața unei săli goale. Asta dacă vorbim de declarațiile politice, mai bine le depun în scris. Dacă vorbim de dezbaterea legilor în plen, nu intrăm în dezbatere, sunt multe lucruri cu care n-am fost de acord”, a declarat Fonta Nuţu pentru Jurnalul Naţional. În schimb, parlamentarul s-a înghesuit să semneze peste 30 de legi, alături de mulţi alţi colegi, aşa încât măcar la acest capitol să stea bine. Una dintre legi propune crearea unui program „Primul Loc de Muncă” în urma căruia firmele care angajează tineri între 16 şi 29 de ani să fie scutite de la plata anumitor taxe. Legea este în dezbafirmele care angajează terea comisiilor. Un alt deputat mut în Parla¬mentul României este George Ionescu, fost PDL-ist, îm-brăcat acum în haine libe¬rale. Nici el nu a vorbit vreodată de la tribună, nu a avut nimic de spus. Îşi va termina mandatul şi va rămâne cu cele 44 de secunde, când cu mâna pe Biblie a jurat credinţă faţă de poporul care l-a ales. Şi anul trecut, George Ionescu avea acelaşi bilanţ. Întrebat de ce nu a luat cuvântul, dacă nu l-a intrigat nicio lege, el declara atunci pentru Antena 3 că a vorbit, dar numai în comisii. A mai trecut un an şi, în plen, George Ionescu tot nu s-a încumetat să spună ceva de la tribună. Nici social-democratul Radu Babuş n-a avut curaj să se bată pen-tru ideile lui de la microfonul central. Bilanţul lui este sărăcăcios, puţin peste 5 minute vorbite şi legi semnate alături de mulţi alţii, nu iniţiate de el. Nu doar parlamentarii invizibili, cei pe care nici alegătorii din colegiile lor nu-i cunosc, au un bilanţ de toată jena. Şi cei cu notorietate stau departe de dezbaterea din plen, dezbatere care ar trebui să ducă la adop-tarea unor legi bune, care să-i ajute pe români. ¬

De exemplu, Theodor Paleologu se laudă şi el doar cu 38 de secunde vorbite în plen, în cei trei ani de mandat. În schimb, Paleologu a fost în această perioadă mult mai vioi pe contul său de Facebook.


N-am intrat în dezbatere pentru că avem liderii de grup, vorbim cu ei, ne spun cum să votăm și aia e. Eu, dacă n-am fost de acord cu ceva, n-am votat, dar nici n-am spus nimic.
Nuţu Fonta, deputat UNPR
 

×