În prima zi a campaniei electorale, preşedintele Băsescu (foto) a ieşit public pentru a tranşa problema desemnării viitorului premier, susţinând că nu va nominaliza niciodată pentru Palatul Victoria candidatul care a participat la o discuţie cu magnaţii în care s-a decis înfiinţarea Companiei Energetice
“Niciodată nu va putea spera vreun om să devină prim-ministru, cât timp eu sunt preşedinte, dacă ştie că a participat la o discuţie cu oameni de afaceri, în care s-a stabilit, în afara cadrului instituţional al acestei ţări, să se formeze marea companie energetică. Deci, dacă este vreunul dintre cei trei candidaţi (n.r. – Călin Popescu Tăriceanu – PNL, Mircea Geoană – PSD sau Theodor Stolojan – PD-L) care ştie că a participat la astfel de discuţii, împreună cu importanţi magnaţi, cu aşa-zişi moguli, să le spunem, să îşi ia gândul de la posibilitatea de a deveni prim-ministru al României”, a declarat ieri Băsescu, la Radio România Actualităţi (RRA), evitând să dea numele candidatului. Şeful statului a dat însă detalii în legătură cu drumul parcurs de înfiinţarea companiei, spunând că Executivul a propus formarea acesteia în cadrul Strategiei energetice, dar că CSAT nu a avizat propunerea. “Or, când tu muţi importanţa deciziei din instituţiile legale ale statului într-o lume despre care eu nu spun că nu trebuie să fie apropiată puterii, lume a marilor oameni de afaceri din România – sigur că ei trebuie ajutaţi, sprijiniţi –, dar nu acolo se iau deciziile pe data de 6, iar pe 8 vine Guvernul şi emite ordonanţă de Guvern”, a atacat Băsescu.
Tăriceanu reacţionează
La câteva ore de la acuzaţiile şefului statului, premierul Tăriceanu a fost întrebat de jurnalişti dacă s-a întâlnit cu “mogulii” din energie şi a răspuns scurt că “la întrebarea asta, răspunsul e cam cum e aia cu de 4,4 ori a crescut salariul la ANL”, sugerând astfel că preşedintele se află din nou în eroare. Băsescu s-a vrut însă la RRA categoric în chestiunea desemnării premierului, spunând că după alegeri nimeni nu va putea să-i impună o anumită persoană pentru această funcţie. “Nici când un partid obţine 51%, persoana nu poate fi impusă preşedintelui, ci doar partidul”, a avertizat Băsescu, precizând că, potrivit estimărilor sale, la alegerile de la 30 noiembrie, nici un partid nu va obţine 51%, situaţie în care preşedintele decide cu privire la premier. “În aceste condiţii, opţiunile sunt deschise. Este posibil să nominalizez unul dintre cei trei, cum este foarte posibil să nu-l nominalizez pe nici unul dintre cei trei”, a spus Băsescu.
În aceeaşi emisiune, şeful statului l-a atacat şi pe fostul ambasador american, Nicholas Taubman, susţinând că acesta “ar trebui să privească în ţara lui la sistemul bancar”, înainte de a vorbi de corupţia din România. Pe de altă parte, şeful statului a criticat actuala împărţire administrativă a României şi a apreciat că ar fi nevoie de maximum 12 unităţi administrative, care să fie denumite tot “judeţe”, pentru a nu fi nevoie de modificarea Constituţiei. (Lavinia Dimancea)