x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Băsescu şi Boc se văd neprihăniţi; măsurile lor sunt incorecte economic, social şi moral

Tăriceanu: Băsescu şi Boc se văd neprihăniţi; măsurile lor sunt incorecte economic, social şi moral

07 Mai 2010   •   00:00

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, pentru Mediafax, că preşedintele Băsescu şi premierul Boc se văd ca "un fel de neprihăniţi sosiţi pe scena politică românească, care îşi permit să acuze pe alţii", măsurile anunţate fiind incorecte din punct de vedere economic social şi moral

"Sunt măsuri incorecte atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere moral şi social. Economic, pentru că Guvernul ar fi trebuit de peste un an şi patru luni să încerce să adopte măsuri pentru limitarea efectelor crizei printr-o serie de pârghii pe care le are la dispoziţie pentru repornirea economiei. Alegerea făcută de preşedinte şi de actualul Executiv a fost una de aşteptare în aşa fel încât să se producă efectul de antrenare al economiilor occidentale, ceea ce este inacceptabil", a spus Tăriceanu.

El a precizat că toate ţările din UE au adoptat propriile pachete de măsuri pentru limitarea efectelor crizei şi repornirea economiei.
"Spuneam că e o măsură incorectă din punct de vedere moral şi social pentru că, în toată această perioadă de un an şi patru luni, clientela politică a PDL a trăit bine-merci din contracte grase, din posturi oferite în administraţie, lucru care se vede din faptul că numărul de bugetari a crescut. E incorect moral pentru că dacă pe de-o parte clientela politică a dus-o bine, şi mai bine decât în trecut, acum factura crizei trebuie să o plătească toţi cetăţenii României, pentru că toată lumea va fi lovită de aceste măsuri, nu numai cei care lucrează în sectorul bugetar. Scăderea salariilor cu 25% mi se pare o măsură injustă, de o gravitate fără precedent", a spus fostul premier.

Liberalul s-a declarat surprins de faptul că "preşedintele a prezentat aceste măsuri în locul Guvernului". El a criticat şi "nonşalanţa" cu care şeful statului a prezentat măsurile drastice pentru reducerea cheltuielilor, "încercând să arunce vina în altă parte, la guvernele trecute care au mărit salariile în perioada 2005-2008".

"Sigur că salariile au fost mărite pentru că economia a permis acest lucru. Îmi permit să întreb retoric ce s-ar fi întâmplat dacă la finele anului 2008 aş fi dat curs solicitării preşedintelui Băsescu şi a PDL de a majora salariile profesorilor cu 50%, pe care ulterior a trebuit să o anulez printr-o OUG, dar care a rămas o promisiune de campanie a lui Băsescu şi a domnului Boc. Domniile lor acuză perioada când PNL a fost la guvernare pentru că a majorat salariile, dar iresponsabilitatea unor declaraţii şi unor solicitări de genul celor privind creşterea salariilor profesorilor unde sunt? Am impresia că au uitat de ele. Ei se văd ca un fel de neprihăniţi sosiţi pe scena politică românească, care îşi permit să acuze pe alţii, dar aceste acuzaţii nu ţin", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că problema ar trebui discutată astăzi strict de la ceea ce se întâmplă din 2009 încoace, de când ţara este guvernată de Băsescu, Boc şi de PDL.
"Constatăm că, în timp ce celelalte ţări din UE şi din lume care au fost afectate de criză au găsit soluţii şi încep să vadă luminiţa de la capătul tunelului - ieşirea din criză -, România continuă din păcate să se afunde într-o criză economică cum nu s-a mai văzut, care este însoţită de aceste măsuri dramatice de reducere a veniturilor salariaţilor, de reducere a pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj, măsuri care nu fac decât să dovedească încă o dată incapacitatea şi nepriceperea actualului Guvern de a se ocupa de problemele economice cu care România se confruntă", a menţionat Călin Popescu Tăriceanu.

În privinţa aplicării măsurilor propuse de PNL, Tăriceanu a apreciat că se discută despre un Guvern care "are alte opţiuni, care sunt greşite".
"Deficitul României a crescut şi în 2009, şi în 2010, fără ca un leu să fie investit în economie. Domnul Boc vorbea despre risipă în perioada anterioară, păi şi acum ce se întâmplă? România în 2005-2008 nu a făcut risipă, ci uriaşe investiţii care s-au oprit. Dânşii nu au înţeles că problema în sine e a deficitului bugetar, ci unde se duc banii. Dacă se duc în buzunarele clienţilor politici ai PDL, sigur că va profita o mână restrânsă de oameni şi o ţară întreagă va avea de suferit", a precizat liberalul.

Întrebat dacă România riscă să ajungă în situaţia Greciei în câteva luni, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că, la o primă vedere, România nu este în situaţia Greciei, neavând o datorie publică atât de mare.
"Cred că, dacă în România în afară de aceste măsuri grave, care afectează populaţia, nu vor fi luate măsurile despre care vorbesc de fiecare dată şi asupra cărora instist de relansare economică, atunci probabil că peste încă şase luni ne vom pune din aceeaşi problemă ca astăzi, şi anume că bugetul nu este capabil să asigure acoperirea cheltuielilor şi vor trebui făcute încă o dată reduceri. Deci, nu aceasta e reţeta. Reţeta este repornirea economiei, restabilirea încrederii întreprinzătorilor, consumatorilor, investitorilor, măsuri de stimulare economică pentru păstrarea locurilor de muncă sau pentru a se crea altele noi. Din toate aceste lucruri, Guvernul Boc nu a făcut nimic şi atunci criza se adânceşte", a conchis Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: politic