La Bucureşti, timp de două zile se desfăşoară Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. La deschiderea oficială a fost prezent ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, alături de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta din urmă a susţinut că perpetuarea mişcărilor de stradă se face cu sprijinul unor instituţii ale statului şi poate avea ca efect prăbuşirea încrederii în procesul politic democratic.
În intervenţia sa de la Reuniunea Diplomaţiei, Călin Popescu Tăriceanu i-a criticat pe cei care contribuie deliberat la crearea unei imagini negative a României pe plan extern „Şefi de stat, parlamentari europeni, şefi de partide, jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor au explicat lumii cu insistenţă că ţara este coruptă şi politicienii ei, cei de la putere în special, nu sunt decât nişte penali. Dacă privim în faţă această realitate, nu avem cum să nu constatăm violenţa limbajului, violenţa limbii materne folosite pentru a proiecta în exterior o imagine deformată despre viaţa publică românească şi care produce efecte mai devastatoare pentru o ţară decât invazia unei armate străine”, a afirmat Tăriceanu. Şeful Senatului a criticat dur şi mişcările de stradă din ţara noastră, dar a afirmat şi faptul că aceste mişcări au un sprijin intern. „De vreo două decenii şi-a făcut simţită prezenţa în lumea occidentală, în democraţiile reprezentative, o altă formă de violenţă colectivă: violenţa străzii, a mişcărilor de tip Occupy, Rezist, Indignados, Uniţi Salvăm. Nu este vorba cel mai adesea decât de o violenţă de limbaj şi de atitudine (...) Noul populism nu are nevoie de violenţa brutală a gestului atât timp cât obiectivul mişcărilor de stradă de pe Wall Street până în Piaţa Victoriei este acela de a inspira neîncrederea societăţii în guvernele democratic alese, în reprezentarea politică şi în valorile liberale”, a declarat Tăriceanu.
„Există deja suficiente probe că în România mişcările de stradă ce au loc cu repetiţie nu sunt mişcări sociale autonome, ele sunt doar cutii de rezonanţă ale unor grupări politice ce ocupă de regulă funcţii la vârful statului, dar şi ale unor instituţii de tip special, atât parchete, cât şi servicii”.
Călin Popescu Tăriceanu
Avertismentul ministrului Meleşcanu
În intervenţia sa de la întâlnirea ambasadorilor români, ministrul Teodor Meleşcanu a vorbit despre faptul că, în contextul provocărilor globale, România nu-şi permite să fie un stat cu instituţii divizate. „Cu gândul la ansamblul tendinţelor globale care se prefigurează, afirm cu toată răspunderea că nu ne putem permite să fim divizaţi ca instituţii, ca proiecţie externă şi ca societate”, a spus ministrul. Totodată acesta a dat asigurări că România este pregătită pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. „Vom fi implicaţi direct în definirea viitorului Uniunii Europene şi vă asigur că vom arăta că România este un stat capabil să-şi asume cu succes un rol de o asemenea importanţă la nivel european”, a transmis Meleşcanu.