x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu, despre evaluarea realizată de Toader: E cartonaşul galben; un gest de mare curaj într-un context neprielnic

Tăriceanu, despre evaluarea realizată de Toader: E cartonaşul galben; un gest de mare curaj într-un context neprielnic

30 Mar 2017   •   09:55
Tăriceanu, despre evaluarea realizată de Toader: E cartonaşul galben; un gest de mare curaj într-un context neprielnic

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că evaluarea şefilor din Ministerul Public şi DNA realizată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reprezintă un "cartonaş galben", dar şi "un gest de curaj" într-un context politic "neprielnic" intern şi extern.

"Am remarcat rigoarea extraordinară a prezentării, la rece, acum, după ce emoţia colectivă a trecut, rigoarea prezentării acestor grave încălcări ale Constituţiei. Este pentru prima dată din cât îmi aduc eu aminte în ultimii 12-13 ani când un ministru al Justiţiei întreprinde o astfel de măsură, de evaluare a procurorilor care, conform Constituţiei, funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Deci, iată, un ministru al Justiţiei care îşi cunoaşte rolul, îl înţelege şi şi-l asumă. Până acum nu am avut aşa ceva. (...) E foarte bine că Tudorel Toader a făcut un expozeu tehnic. Dacă ar fi venit cu argumente politice, obiectivitatea analizei, evaluării ar fi fost pusă sub semnul întrebării. (..) Eu cred că domnul Toader, dacă vreţi să interpretăm într-o altă cheie, pe lângă faptul că este primul care are curajul să demareze o astfel de evaluare - ceea ce niciun alt ministru din trecut, nici mai recent, nici mai vechi nu a făcut, dă un semnal pe care ...să folosim termenii pe care toată lumea îi cunoaşte - cartonaşul galben", a afirmat Tăriceanu, miercuri, la B1 TV.

El a opinat că ministrul "a transmis mingea la Cotroceni".

"Cred că este o discrepanţă între aşteptarea publică dintr-o anumită zonă şi concluzia evaluării. (...) Astăzi, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a spus nişte lucruri foarte clar şi tranşant. Dar ştim foarte bine că numirea nu o face el, urmare nici eliberarea din funcţie. Eu cred că de data acesta, într-o manieră care dovedeşte o anumită abilitate a domnului ministru, mingea a transmis-o la Cotroceni. Preşedintele, am văzut că a ieşit după aceea şi ne-a spus un lucru stupefiant pe baza raportului care este este extrem de critic la adresa Parchetului şi în special a DNA. Preşedintele susţine, totuşi, că el este foarte mulţumit", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului susţine că "lucrurile, aşa cum le-a pornit ministrul, îi inspiră încredere".

"După ce ani de zile statul român a înregistrat derapaje grave, din ce în ce mai grave, credeţi că se pot pune limbile ceasului 12,00 dintr-o dată? Eu cred că astea sunt semnale foarte clare care vor fi interpretate de ambasade, observatori străini, de Comisia Europeană, că lucrurile nu sunt în ordine. Când vine un astfel de raport aşa de riguros, foarte cuprinzător... să ştiţi că şi cei de la Bruxelles vor citi acest raport. Să ştiţi că lucrurile aşa cum le-a pornit ministrul, mie mai degrabă îmi inspiră încredere, că cel puţin pe zona de Justiţie, funcţionarea Justiţiei va reveni la ceea ce înseamnă normele statului de drept, adică respectul drepturilor şi libertăţilor fundamentale. (...) Eu cred că domnul Toader a făcut un gest de mare curaj în raport cu toţi predecesorii lui şi un gest de curaj într-un context politic neprielnic intern şi extern", a punctat Tăriceanu. www.agerpres.ro

×