x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu - Filmul şpăgii, o producţie a DNA

Tariceanu - Filmul şpăgii, o producţie a DNA

de Monica Iordache Apostol    |    16 Oct 2007   •   00:00
Tariceanu - Filmul şpăgii, o producţie a DNA
Sursa foto: MARIN RAICA/

Premierul Tăriceanu a susţinut ieri că filmul pe baza căruia a fost judecat Decebal Traian Remeş pare o producţie a instituţiei care a instrumentat cazul. El a atras totodată atenţia că unele instituţii ale statului sunt folosite şi subordonate unor scopuri politice, Romănia aflăndu-se intr-un "grav deficit de democraţie".Â



Premierul Tăriceanu l-a plăns ieri pe fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş că a fost judecat "in piaţa publică", nu in justiţie, aşa cum ar fi fost normal. Mai mult, filmul pe baza căruia a fost judecat pare o producţie a instituţiei care instrumenta cazul, a mai declarat premierul.


Filmul şpăgii primite de fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, difuzat de TVR, pare să fie o "producţie" a DNA, a acuzat premierul Călin Popescu Tăriceanu intr-un interviu acordat Radio France Internaţional. "Mă abţin să fac speculaţii, in orice caz, aşa cum a arătat acel documentar prezentat la televiziune, pare să fie un film produs de instituţia care s-a ocupat de instrumentarea cazului şi rămăne de văzut care a fost filiera prin care s-a ajuns să fie dat publicităţii un set de «probe», care nu ar fi avut ce să caute decăt in justiţie, in faţa instanţei", a răspuns Tăriceanu unei intrebări legate de provenienţa casetei. Tăriceanu a invinovăţit şi postul public de televiziune de lipsă de deontologie. Căt priveşte demiterea lui Remeş, premierul a explicat că asta nu trebuie considera-tă o dovadă a vinovăţiei lui, ci a fost o decizie determinată de faptul că "un ministru implicat intr-un astfel de scandal nu işi mai poate exercita funcţia cu responsabilitate şi cu autoritate". Tăriceanu s-a plăns şi că fostul ministru al Agriculturii a fost judecat in piaţa publică şi nu in Justiţie, aşa cum ar fi fost normal. La acest capitol, Tăriceanu a expediat şi subiectul remanierii guvernamentale, solicitată de unii lideri liberali, spunănd că ea a fost făcută cu prilejul schimbării lui Remeş, şi că alta nu vrea să mai facă.


POLIŢIE POLITICÃ...? Premierul Tăriceanu a lansat un atac şi la adresa serviciilor de informaţii din Romănia, spunănd că acestea ar trebui să se ocupe exclusiv de activităţile specifice, iar Procuratura ar trebui să renunţe la a-i mai privi pe romăni ca infractori. "Mie mi se pare că serviciile secrete ar trebui să se ocupe cu precădere de probleme de siguranţă naţională, ameninţări teroriste, globale, să colaboreze cu serviciile prietene şi să lase o parte dintre activităţile pe care căteodată incă le fac", a spus premierul, intrebat fiind dacă in Romănia mai există poliţie politică. "De fiecare dată cănd aceste instituţii intervin in viaţa privată - aşa cum din păcate s-a intămplat in ultima vreme, constatănd derapaje, excese şi inregistrări de convorbiri, lucruri care afectează grav drepturile cetăţeneşti - am luat atitudine. Cred că, din păcate, există incă anumite mentalităţi care se perpetuează la nivelul serviciilor şi al Procuraturii", a declarat premierul, adăugănd că a devenit o obişnuinţă ca de la procuratură să se scurgă in presă informaţii din dosare care nu au ajuns incă in instanţă.


Remaniere

Ideea remanierii a fost respinsă şi ieri, de această dată de intreaga conducere a PNL. Cu 16 voturi impotrivă, două voturi pentru şi trei abţineri, Biroul Politic al PNL a refuzat propunerea de remaniere a Guvernului, făcută in timpul şedinţei de vicepreşedintele Crin Antonescu. Celălalt vot favorabil a venit de la un alt vicepreşedinte, Norica Nicolai. "Sigur, cazul Remeş creează o problemă de percepţie publică, dar acest lucru nu se rezolvă prin remanierea Guvernului. Remanierea se justifică atunci cănd există miniştri care nu au performanţă, care au probleme de imagine publică sau cănd apare un candidat cu mai mulţi sorţi de izbăndă pentru a rezolva problemele unui minister", a declarat premierul Tăriceanu, spunănd că remanierea nu se justifică din punct de vedere politic. Singurii miniştri criticaţi de cei care au dorit schimbări in Guvern au fost Tudor Chiuariu (Justiţie) şi Cristian Adomniţei (Educaţie). Antonescu şi-a justificat public propunerea prin faptul că a dorit o dezbatere pe acestă temă, "avănd in vedere situaţia dificilă cu care se confruntă Guvernul".

×
Subiecte în articol: tariceanu politic premierul