x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Graţierea funcţionează din vremuri străvechi; nu a inventat-o Guvernul actual

Tăriceanu: Graţierea funcţionează din vremuri străvechi; nu a inventat-o Guvernul actual

18 Ian 2017   •   15:11
Tăriceanu: Graţierea funcţionează din vremuri străvechi; nu a inventat-o Guvernul actual
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri că graţierea funcţionează din vremuri străvechi, acest instrument nefiind inventat de către actualul Executiv. 

"Această instituţie a graţierii să ştiţi că nu a inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justiţiei. Graţierea funcţionează din vremuri străvechi. Şi în antichitate funcţiona graţierea şi, ca să nu fac acum o lungă istorie, pot să spun mai recent şi în perioada comunistă au existat momente în care s-au făcut graţieri. Au fost graţiaţi inclusiv în anii '80. (...) După 1990, în democraţia nouă din România, am avut în 1998 din câte ştiu o lege sau o ordonanţă de graţiere şi amnistie şi în 2002. Deci, nu este un lucru inedit şi nu cred că ar trebui să privim cu atâta ură şi cu atâta intransigenţă un lucru care mie mi se pare că trebuie discutat calm. Trebuie, sigur, ascultate părerile asociaţiilor profesionale, trebuie luat avizul CSM. Pe orice subiect în societate pot să apară dispute. Nu mi se pare grav că există dispute, mie mi se pare grav că atunci când unii fac declaraţii consideră că deţin adevărul absolut şi încearcă să arate cu degetul către Guvern şi să învinovăţească acest Guvern", a declarat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului. 

Întrebat dacă în opinia sa este oportună emiterea unui act normativ care să vizeze graţierea pentru anumite fapte, Tăriceanu a replicat: "Consider că, până la urmă, chiar şi cei care au fost condamnaţi şi sunt astăzi în închisori şi ispăşesc o pedeapsă sunt totuşi oameni. Acestor oameni nu le putem încălca demnitatea. Cred că şi cei care sunt condamnaţi au dreptul la propria demnitate şi la propria imagine. Dacă au încălcat legea, au primit o pedeapsă. Nu cred că este nevoie să aplicăm pedepse suplimentare faţă de ceea ce spune legea. Condiţiile, din ceea ce am văzut în ultima perioadă, în închisori sunt dramatice şi semnalele şi criticile pe care le avem de la diverse organisme internaţionale vorbesc foarte clar de această problemă". 

Preşedintele Senatului a punctat că Guvernul are dreptul să "legifereze prin ordonanţe în anumite domenii". 

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că MJ a finalizat marţi elaborarea a două acte normativ care vizează graţierea pentru anumite fapte. AGERPRES

×