x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu i-a scris lui Barroso despre "derapajele" din Parlament

Tăriceanu i-a scris lui Barroso despre "derapajele" din Parlament

17 Noi 2010   •   16:35
Tăriceanu i-a scris lui Barroso despre "derapajele" din Parlament
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Jurnalul National
Deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu i-a adresat preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, o scrisoare în care semnalează că în Parlament au loc "grave derapaje de la regulile de bază ale democraţiei".

"Excelenţa voastră, aceasta este o scrisoare deschisă prin care doresc să vă informez asupra unor grave derapaje de la regulile de bază ale democraţiei, care au loc în Parlamentul României. În urmă cu două luni, cu ocazia votului final pentru proiectul de lege al Guvernului privind reforma sistemului public de pensii, Preşedinta Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, a fraudat votul susţinând că legea a fost adoptată, deşi nu era întrunit cvorumul necesar. Respectiv, doamna Roberta Anastase a anunţat că legea a fost adoptată cu 170 de voturi deşi camerele video au arătat că în sală se aflau aproximativ 80 de parlamentari în momentul votului", se arată în scrisoarea fostului premier, citată de Mediafax.

Tăriceanu menţionează că frauda din Parlament se află pe agenda publică de două luni, iar opoziţia a solicitat în repetate rânduri demisia Robertei Anastase.

"Credem că este inacceptabil ca activitatea Parlamentului să se desfăşoare subv conducerea unei persoane compromise moral şi politic şi care în percepţia publică nu mai este în măsură să reprezinte instituţia fundamentală a democraţiei", se mai arată în scrisoare.

El semnalează şi "o altă practică a partidului de guvernământ care încalcă principiile de bază ale democraţiei reprezentative".

"Deşi în urma alegerilor parlamentare din 2008 Partidul Democrat Liberal (PDL) nu a obţinut nici măcar o majoritate relativă, acest partid şi-a construit majoritatea necesară prin coruperea politică a parlamentarilor aleşi pe listele celorlalte două partide politice reprezentate în Parlament. Recent, un grup de parlamentari, care s-au declarat formal independenţi şi care au constituit un nou partid - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), a primit aprobarea de a avea propriul grup parlamentar, cu recunoaşterea tuturor drepturilor politice care derivă din acest statut, deşi acest partid nu a candidat la alegeri. O astfel de decizie posibilă prin votul coaliţiei de guvernare, legalizează corupţia politică şi migraţia politică în cadrul Parlamentului", îi scrie Tăriceanu lui Barroso.

El menţionează că după aderarea României la UE în 2007, a fost pus la punct mecanismul de cooperare şi verificare bazat pe patru condiţionalităţi, printre care şi combaterea corupţiei.

"Dar, tocmai Guvernul condus de PDL, care ar tebui să acţioneze pentru combaterea corupţiei în România, este cel care promovează corupţia la cel mai înalt nivel. PDL practică pe scară largă coruperea adversarilor politici şi încurajează migraţia politică, fapt care duce la decredibilizarea clasei politice şi la sentimentul de inutilitate a votului în rândul cetăţenilor. Atitudinea Guvernului reprezintă un atac la sistemul de democraţie parlamentară şi deschide calea pentru derapajele către un regim totalitar. Având în vedere cele de mai sus, consider că actualul Guvern nu poate fi considerat un partener deschis şi credibil în ceea ce priveşte combaterea corupţiei în România şi sper că veţi trage concluziile care se impun", se arată în încheierea scrisorii lui Tăriceanu.

×