În timp ce liberalii pretindeau pe unde puteau postul de prim-ministru pentru Călin Popescu Tăriceanu, din mediile PD-L se răspândea zvonul că Tăriceanu ar putea să nu intre în Parlament, ratând şi redistribuirea voturilor. Situaţia nu era departe de adevăr, premierul reuşind să obţină mandatul de deputat la limita legii, după o procedură contestată.
Pe numărătoarea paralelă a PD-L, Tăriceanu ieşea al doilea în ierarhia candidaţilor PNL la Camera Deputaţilor în judeţul Ilfov. Tăriceanu a obţinut doar 10.121 de voturi în colegiul 4 în care a candidat, în timp ce anonimul Ştefan Thuma, candidat tot la Camera Deputaţilor din partea PNL, dar în colegiul 3, a obţinut 10.139 de voturi, cu 18 voturi mai mult. Cum premierul n-a reuşit să ia mandatul cu 50% plus 1 din voturile colegiului său, a stat la coadă pentru redistribuire.
Conform sistemului prevăzut de lege, mandatele unui partid se acordă candidaţilor în funcţie de numărul de voturi pe care l-a obţinut fiecare. Avantajul lui Thuma de 18 voturi i-ar fi asigurat acestuia acordarea unicului mandat de deputat la care are dreptul PNL în circumscripţia Ilfov. Astfel, Tăriceanu a cam tremurat de teamă că ar putea rata Parlamentul. Thuma a avut însă ghinion, pentru că, din cele patru mandate de deputat în Ilfov, două au fost acordate de Biroul Judeţean PD-L-ului. Unul dintre aceste două mandate l-a luat însă candidatul PD-L din colegiul 3, în care a candidat Thuma, aşa că nu i s-a mai putut acorda lui. În această situaţie, PNL-ului i-a revenit mandatul din colegiul 4, unde a candidat Tăriceanu, chiar dacă premierul era al doilea în ierarhia partidului.
Zvonul că Tăriceanu ar putea să nu prindă Parlamentul l-ar fi pus pe acesta într-o postură ridicolă, de a nu mai putea pretinde postul de prim-ministru. Chiar preşedintele PD-L, Emil Boc, declara în contextul unei discuţii despre negocierile politice, că "trebuie văzut dacă premierul Tăriceanu intră sau nu în Parlament".
Ca să contracareze zvonul şi liberalii au scos repede numărătoarea lor paralelă şi calculul de redistribuire a mandatelor şi au anunţat că premierul poate să stea liniştit că intră în Parlament. Deşi avatajul lui Thuma de 18 voturi a fost confirmat şi de PNL, filiala liberală din Ilfov a susţinut că cele patru mandate de deputat vor fi atribuite după cum urmează: două la PD-L (Mircea Man şi Mihaela Şandru), unul la PSD (Gabriel Oprea) şi unul la PNL (Călin Popescu Tăriceanu).
PÂRVULESCU: "POTRIVIT LEGII, PREMIERUL NU LUA MANDAT"
Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu spune însă că modalitatea prin care premierul Tăriceanu a luat mandatul nu este prevăzut de lege şi este foarte curios să audă explicaţia Biroului Electoral Central. Practic, în prima fază a redistribuirii mandatelor de deputat în judeţul Ilfov, fiecărui partid, PSD, PD-L şi PNL îi revenea câte un mandat întreg, care trebuia luat de candidatul care se afla în fruntea listei de partid, adică Gabriel Oprea de la PSD, Mircea Man de la PD-L şi Ştefan Thuma de la PNL. Cum PD-L-ului i-au mai rămas voturi, i s-a mai atribuit un mandat, în etapa naţională de redistribuire, dar acesta trebuia direcţionat spre candidatul PD-L din unicul colegiu în care nu s-a dat mandatul în etapa pe judeţ. Adică în colegiul lui Tăriceanu şi ar fi trebuit luat de Sorin Minea (PD-L). BEC a dat însă din prima mandatele PD-L, pe care le-au luat primii clasaţi în funcţie de voturi, adică Mircea Man şi Mihaela Şandru. Aceasta din urmă a luat mandatul în colegiul lui Thuma, iar lui Thuma nu i s-a mai putut da nimic. "Dacă se atribuiau mai întâi mandatele în faza pe judeţ, cum prevede legea, ar fi intrat în Parlament domnul Thuma şi nu domnul Tăriceanu", explică Pârvulescu.
MINEA: "DACĂ ASTA ÎL FACE BĂRBAT, I-L CEDEZ"
Contracandidatul lui Tăriceanu, din Colegiul 4 Ilfov, Sorin Minea (PD-L), spune că s-a culcat luni seara deputat şi când s-a trezut era Tăriceanu deputat în locul lui. "Dar nu pot acum decât să mă distrez pe seama acestei situaţii. Dacă el are nevoie de mandatul meu, dacă asta îl face să se simtă bărbat, i-l cedez", a comentat Minea.
Citește pe Antena3.ro