x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu îşi face colegiu

Tăriceanu îşi face colegiu

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    17 Iul 2008   •   00:00
Tăriceanu îşi face colegiu

Premierul Tăriceanu îşi va delimita singur colegiul în care va candida, împărţirea municipiului Bucureşti pe colegii uninominale urmînd să fie făcută prin hotărîre a Executivului.

Premierul Tăriceanu îşi va delimita singur colegiul în care va candida, împărţirea municipiului Bucureşti pe colegii uninominale urmînd să fie făcută prin hotărîre a Executivului.


Preşedintele Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral, Mihai Voicu (PNL), a declarat că au rămas nedelimitate colegiile din judeţele Constanţa şi Satu-Mare, cele pentru românii din străinătate şi din municipiul Bucureşti. "Guvernul va emite o hotărîre pentru ceea ce a rămas nedelimitat şi în care va prelua propunerile comisiei pentru judeţele finalizate", a explicat Voicu. El a spus că în municipiul Bucureşti delimitarea colegiilor este dificilă şi că "nimeni nu a stat să împartă cele 1.270 de secţii de votare stradă cu stradă". Raportat la populaţie, Bucureştiul va avea 28 de colegii pentru Camera Deputaţilor şi 12 pentru Senat. Deşi oficial nu există încă o decupare a hărţii electorale, "vedetele" PNL s-au înghesuit în colegiile din Sectorul 1 al Capitalei. Aici vor candida premierul Tăriceanu – pentru Camera Deputaţilor, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban – tot pentru Camera Deputaţilor, şi vicepreşedintele PNL Crin Antonescu – pentru Senat. Un alt colegiu deputăţesc este vizat de preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu, care intenţionează să se bată pentru el în Delegaţia Permanentă a partidului, deşi organizaţia PNL Sector 1 nu vrea să-l sprijine. Aglomeraţia de vedete liberale este justificată de faptul că PNL are primarul de sector, pe Andrei Chiliman, precum şi de faptul că nu va avea mare concurenţă.

Deşi nu recunosc oficial nici o negociere, numele grele din PSD nu se bagă la Sectorul 1, iar liberalii mai de vază sînt destul de rari în celelalte sectoare. Ministrul Cristian David s-ar putea plasa într-un colegiu din Sectorul 2, iar ministrul Eugen Nicolăescu nu s-a hotărît încă dacă va candida în Sectorul 3 sau în judeţul Mureş. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, îşi caută colegiu în Capitală, la fel şi actualii parlamentari, precum Rareş Mănescu, Mircea Ciopraga şi Victor Micula.


FĂRĂ CONCURENŢĂ. La colegiile din Sectorul 1 adjudecate de PNL, PSD nu trimite nici un lider cu greutate. Şeful organizaţiei, Dan Tudorache, recunoaşte că a "discutat" cu liberalii pe chestiunea colegiilor, că le ştie candidaţii, dar precizează că organizaţia nu şi-a stabilit încă viitorii candidaţi. De altfel, Tudorache admite că acest sector nu este unul aducător de voturi pentru PSD şi că nici un lider central nu s-a arătat interesat să-şi depună aici candidatura. Sînt vehiculate totuşi numele unor oameni mai puţini cunoscuţi, precum cel al rectorului Bioterra, Nicolae Ion. Bătălia cea mare în PSD pentru colegii se anunţă a se da în schimb în sectoarele 2 şi 5, conduse de primari pesedişti şi cu cele mai bune rezultate la alegerile locale. Cristian Diaconescu este dat ca sigur de mai multe voci din partid ca viitor candidat într-un colegiu din Sectorul 2, dar liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, zice că el nu are deocamdată "nimic" şi că nu a "discutat cu nimeni, nici cu PNL". Totuşi, Vanghelie este de acord ca Diaconescu să candideze la Bucureşti şi nu s-ar opune nici candidaturilor lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu şi îi vede pe lista viitorilor candidaţi pe Aura Vasile, pe Ecaterina Andronescu şi pe Rodica Nassar.

×
Subiecte în articol: politic pnl