x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică TĂRICEANU: "Nu-mi dau demisia!"

TĂRICEANU: "Nu-mi dau demisia!"

de Monica Iordache Apostol    |    27 Oct 2008   •   00:00

Băgat în corzi de preşedinte, Parlament şi Curtea Constituţională, ba chiar şi de propriii colegi de partid în chestiunea salariilor profesorilor, premierul Călin Popescu Tăriceanu nu se gândeşte să demisioneze. Mai mult, îl face "iresponsabil" pe cel care i-a sugerat aşa ceva, adică pe Crin Antonescu.




Premierul Tăriceanu s-a plâns că şi-a pus funcţionarii să muncească în week-end

"Nu-mi dau demisia! De ce să ne dăm demisia? N-avem nici un motiv", a răspuns premierul Tăriceanu la Realitatea TV, la o întrebare legată de posibilitatea demisiei. "Asta  nu ar fi decât o recunoaştere a faptului că eşti învins", a explicat Tăriceanu, adăugând şi motivul "iresponsabilităţii" unei asemenea soluţii. "Un personaj important din PNL a venit cu sugestia asta", a replicat jurnalistul, referindu-se la vicepreşedintele PNL Crin Antonescu.  "Tot iresponsabil rămâne cu asemenea chestiune", a răspuns şi Tăriceanu. În termeni asemănători, Tăriceanu l-a descris şi pe cel care a promulgat şi legea de majorare a salariilor profesorilor, dar şi pe cea a majorării pensiilor pentru grupele I şi II, preşedintele Traian Băsescu. "Alegerile îi fac pe mulţi să fie complet... (...) cu o lipsă de luciditate care pe mine mă îngrijorează", a susţinut premierul, plângându-se că a pus funcţionarii guvernamentali să muncească sâmbătă şi duminică la scrisorile trimise preşedintelui, prin care să i se demonstreze că asemenea majorări nu pot fi susţinute. "Eu mă aştept de la Băsescu la orice chestiune, pentru că îl cunosc", a demonstrat Tăriceanu că decizia preşedintelui n-a fost o surpriză pentru el, dar a adăugat un îndemn pentru sindicate "să meargă la Cotroceni, că poate au acolo fabrica de bani", a declarat el, excluzând posibilitatea de a acorda majorările salariale. În schimb, Tăriceanu n-a vrut să spună prin ce modalitate va bloca legea adoptată de Parlament.  

CINE PUNE PREMIERUL...
În schimb a anunţat care este maximul creşterilor salariale pe care îl poate suporta economia anul viitor: 10%, în nici un caz 50%. Majorare pe care Tăriceanu speră să o gestioneze tot el. Cel puţin asta ar reieşi din faptul că şi-a declarat convingerea că PNL va forma şi viitorul guvern.

"Să lămurim o chestiune. Nu preşedintele face premieri în România. Haideţi să fie foarte clar şi să nu-l lăsăm pe domnul Boc să-şi imagineze că el scrie Constituţia după cum îi taie lui capul. Dacă luaţi acum toate declaraţiile lui Boc, o să vă apu­ce râsul, pentru că a schimbat complet dintr-o parte în alta", a spus Tă­ri­cea­nu. Întrebat în legătură cu rolul de arbitru pe care l-ar putea avea PNL în forma­rea viitorului Executiv, în condiţiile în care partidul său este plasat pe locul trei în toate sondajele de opinie, Tăriceanu a răspuns că nu e obligatoriu să se în­tâm­ple aşa, ci "s-ar putea să facă PNL guvernul". Un guvern minoritar, pentru că Tăriceanu nu se bazează "pe nici un partid pentru susţinere". "Eu cred că PNL nu-şi propune acest lucru (o coaliţie – n.r.), am demonstrat de doi ani că putem să guvernăm singuri. Cu un guvern minoritar şi în condiţii destul de complicate", a mai spus preşedintele PNL. Pus însă în faţa realităţii constituţionale a faptului că preşedintele desemnează premierul, Tă­riceanu a răspuns: "Nu preşedintele face premieri în România". "Conform Constituţiei, desemnarea premierului nu este o chestiune care ţine de discreţia preşedintelui, cum i-ar plăcea lui. Preşedintele este obligat să observe care este partidul care a câştigat majoritatea.  (...)  În funcţie de rezultatele pe care PNL le va obţine, atunci vom putea să aspirăm la o astfel de poziţie şi la o astfel de responsabilitate, dar acest lucru nu este, cum să spun, datorită graţiei şi bunăvoinţei preşedintelui, este datorită rezultatului votului popular", a explicat liderul PNL.

Soluţia de blocaj – ordonanţa

Ministrul Teodor Meleşcanu a declarat sâmbătă – întrebat despre posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru blocarea legii privind salarizarea profesorilor – că la nivelul Guvernului nu s-a discutat încă o modalitate juridică concretă, "dar pe fond aceasta este poziţia dominantă". "A rămas ca după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de promulgare de către preşedinte să ne întâlnim şi să vedem ce putem să facem în cadrul legal care există", a spus ministrul Apărării. Întrebat dacă Guvernul va emite ordonanţă pentru blocarea legii, ministrul a spus: "N-am discutat nici o modalitate juridică concretă, dar pe fond aceasta este poziţia dominantă, cel puţin la nivelul Guvernului".

Moţiunea bau-bau

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat sâmbătă că democrat-liberalii vor iniţia moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe o lege care să blocheze actul normativ promulgat de preşedinte, privitor la majoararea salariilor profesorilor. Liderul PD-L a susţinut că Guvernul fie aplică legea, fie iniţiază o ordonanţă de urgenţă pentru suspen­da­rea acestui act normativ, fie îşi asumă răspunderea pe o lege care să blocheze legea promulgată vineri de preşedinte. Boc a anunţat însă că, dacă Executivul Tăriceanu îşi asumă răspunderea pe un asemenea proiect, PD-L va iniţia moţiune de cenzură. De asemenea, dacă Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă care să blocheze legea de majorare a salariilor profesorilor, PD-L va solicita dezbaterea sa în procedură de urgenţă în Parlament, pentru a o respinge la vot.

Guvernul, somat de PSD

Vicepreşedintele PSD, Ecaterina An­dro­nescu, a cerut ieri Guvernului să aplice Legea salarizării profesorilor sau, în caz contrar, să demisioneze. Ea a precizat că, aşa cum legea este obligatorie pentru cetăţeni, trebuie să fie obligatorie şi pentru Guvern, în caz contrar s-ar ajun­ge la situaţia în care ţara ar deveni neguvernabilă. "PSD va insista ca Legea sa­la­ri­ză­rii profesorilor să fie pusă în practică. Nu exclud iniţierea demersu­ri­lor constituţionale şi parlamentare ne­ce­sare, dacă acest lucru nu se va întâmpla", a arătat Andronescu, răspunzând unei întrebări care viza posibilitatea ca PSD să iniţieze chiar o moţiune de cenzură dacă Guvernul va bloca legea în cau­ză. Ea a catalogat drept nepotrivită ideea Guvernului de a bloca  majorările sa­lariale ale profesorilor prin ordonan­ţă de urgenţă. A­n­dro­nes­cu a arătat în acest context că nu ex­clu­de ideea unei mobilizări parlamen­ta­re dacă o astfel de măsură ar fi adoptată de Guvern.

×