Premierul Calin Popescu Tariceanu si liberalii nu sustin ideea parlamentului unicameral, lansata de presedintele Traian Basescu, iar conservatorii cer sefului statului consultari cu toate partidele parlamentare pe aceasta tema.
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat ieri impotriva ideii de parlament unicameral, lansata de presedintele Traian Basescu.
"Eu nu sustin ideea parlamentului unicameral si nici colegii mei", a afirmat ieri premierul Tariceanu, dupa o sedinta a Biroului Permanent Central al PNL. El a dat insa vina pe Ion Iliescu pentru actualul sistem. "Noi suportam, dupa 15 ani de la Revolutie, consecintele gandirii iliesciene, care a imprimat arhitectura constitutionala de azi, respectiv republica semiprezidentiala si doua camere parlamentare, care, in pofida modificarilor constitutionale, continua sa se calce una pe alta pe picioare", a spus Tariceanu. El i-a invinuit pe senatori ca nu au vrut sa accepte un statut diferit de cel al deputatilor, generand astfel "un paralelism nefericit", desi Senatul ar trebui sa aiba doar un rol de "cenzor fata de excesele Camerei Deputatilor". "Asta nu inseamna insa ca sistemul bicameral este unul prost. El este bun cand este conceput corect, nu asa cum este el azi in Romania", a mai spus Tariceanu.
PARALELISM. El a abordat si relatia dintre presedinte si premier. "O alta consecinta a gandirii iliesciene este republica semiprezidentiala, care creeaza un alt paralelism: presedintele-premier, cu toate problemele ce decurg de aici, si nu de ieri, de azi, ci de 15 ani, si vor dura cat va tine acest sistem", a spus Tariceanu, adaugand ca in Europa exista republici parlamentare fara astfel de paralelisme, iar functionarea institutiilor este mai buna. Surse liberale spun ca premierul a imbratisat de fapt ideea vicepresedintelui liberal Puiu Hasotti, care a declarat in repetate randuri, inclusiv in sedintele Aliantei si ale partidului ca daca se va pune problema trecerii la parlament unicameral, atunci si presedintele ar trebui ales de forul legislativ.
VOT UNINOMINAL. Liderul liberal l-a contrazis si pe presedintele PD, Emil Boc, in privinta votului uninominal, spunand ca nu e de acord cu asumarea raspunderii guvernamentale pe un
proiect care ar introduce un asemenea sistem, asa cum acesta propusese miercuri colegilor din Coalitie. "In cazul votului uninominal, castigatorul ia tot si astfel se va pierde o buna parte din voturi. Trebuie sa gasim o imbinare intre sistemul reprezentativ si cel uninominal", a descris Calin Popescu Tariceanu dezavantajele propunerii lui Emil Boc. El a spus insa ca reforma sistemului electoral va fi dezbatuta in perioada urmatoare si o solutie va fi adoptata pana la alegerile din 2008.
Peste un sfert din Constitutie, revizuita
Pentru a se ajunge la parlament unicameral trebuie revizuite nu numai prevederile legate strict de sistemul bicameral, ci si alte prevederi care fac trimitere la acest sistem. In total, este vorba despre 44 de articole din totalul celor 156, adica peste un sfert din prevederile actualei Constitutii. In plus, dupa revizuire trebuie modificate, in vederea armonizarii, si toate legile care fac trimitere la sistemul parlamentar bicameral. Spre exemplu, avand in vedere ca sub control parlamentar se afla nu mai putin de 16 institutii si autoritati publice, tot atatea legi de organizare si functionare a acestora trebuie modificate.
Potrivit legii fundamentale in vigoare, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
CONDITII. Proiectul sau propunerea de revizuire, elaborata de o comisie parlamentara special constituita, trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
VALIDARE. Potrivit Legii referendumului, consultarea populara este valabila daca la acesta participa cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. Aceeasi lege prevede ca rezultatele referendumului, centralizate la nivel national, se inainteaza, cu paza militara, la Curtea Constitutionala, in termen de 24 de ore de la incheierea centralizarii. Ulterior, Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respec-tarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia. Legea de revizuire a Constitutiei intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Curtii Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului. Curtea Constitutionala publica rezultatul referendumului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa.
LIMITARE. Actuala Constitutie mai prevede ca dispozitiile privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta Justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii. Nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora. Constitutia nu poate fi revizuita pe durata starii de asediu, de urgenta si nici in timp de razboi. (
Gabriela Antoniu)
Conservatorii ii cer presedintelui consultari parlamentare
|
CRITICI. Liderul PC, Dan Voiculescu, considera drept demagogie politica afirmatiile sefului statului
|
Partidul Conservator (PC) a reamintit ieri ca solicitarea introducerii votului uninominal si a unui referendum pentru schimbarea sistemului parlamentar a fost o idee pe care aceasta formatiune a lansat-o inca din mai 2003, iar in cursul acestui an a declansat o campanie de strangere de semnaturi pentru sustinerea votului uninominal si a propus sefului statului organizarea unui referendum pe aceasta tema. In acest context, conservatorii solicita presedintelui Basescu convocarea de consultari cu toate partidele parlamentare. "Regretam ca presedintele Basescu, dupa propunerea noastra, nu a dat nici un semn ca ar fi impotriva sau de acord cu aceasta idee. Reactia lui de acum, desi mai tarzie, e bine ca a venit. Avem insa serioase semne de intrebare daca nu cumva presedintele e mai sensibil la initiativa Opozitiei, si nu la ale unui partener de Coalitie", a declarat ieri purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca.
"DEMAGOGIE". Presedintele PC, Dan Voiculescu, a catalogat afirmatiile acestuia drept "demagogie politica", avand in vedere ca acestea nu reprezinta nici o "noutate politica". "Il banuiesc pe Basescu de demagogie politica, de faptul ca incearca sa stranga capital politic pe o tema dezbatuta si redezbatuta de catre parlamentari si de catre partidele politice. Daca era un om politic corect, trebuia sa spuna «da» sau «nu» cand noi am ridicat aceasta problema si am prezentat semnaturile, dar a preferat sa taca si acum sa vina cu bomba de la New York. Nu e nici o bomba, pentru ca noi avem doi ani de cand am propus aceste lucruri!", a subliniat liderul conservator.
"PUMNUL IN GURA". Totodata, liderul PC l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca "obisnuieste sa puna pumnul in gura tuturor celor care au alte pareri decat dansul" si a tinut sa-l asigure ca, in ceea ce-l priveste, seful statului nu va putea niciodata sa-i "puna pumnul in gura". "Eu sunt primul exemplu, cand a vrut sa-mi puna pumnul in gura la numirea presedintilor la Senat si la Camera, cand a dat cu pumnul in masa ca nu am fost de acord", a adaugat Dan Voiculescu. "Dansul nu suporta sa nu fii de acord. Pe undeva e de inteles, un capitan de vapor n-are cum sa suporte ca altcineva sa aiba o alta parere decat capitanul de vapor", a adaugat liderul conservator. "Daca domnul Basescu vrea sa conduca singur Romania, ii propunem sa dizolve si Parlamentul, si Guvernul, sa conduca dansul singur. Cel putin in felul asta poporul o sa stie cine e responsabil, peste doi-trei ani", a aratat liderul PC. "Faptul ca dansul este omul-orchestra care vrea sa le faca pe toate e un lucru daunator, inclusiv pentru domnul presedinte Basescu. E un sfat prietenesc", a conchis Dan Voiculescu. (
Aniela Nine)
CRITICI
|
Ultima sedinta a conducerii Aliantei a constituit prilejul unui sir de contre intre liderii PD si PNL, liberalii amenintand chiar cu ruperea protocolului. Surse din cadrul Aliantei, citate de Mediafax, au declarat ca vicepresedintele PNL Puiu Hasotti le-a reprosat democratilor declaratiile lui Traian Basescu legate de sustinerea Monei Musca pentru sefia Camerei, precum si cele privind parlamentul unicameral. Liderul liberal a avertizat ca, daca lucrurile vor evolua intr-o asemenea directie, protocolul dintre PNL si PD s-ar putea rupe. Democratii i-au acuzat pe liberali de "dictatura" in cadrul Aliantei, ca se considera principalul partid de guvernamant si ca au acceptat ca fosti membri ai PD sa treaca la PNL.
|
PRM
|
Deputatul PRM Lucian Bolcas, de profesie jurist, a declarat ieri ca "este o tampenie" propunerea presedintelui Traian Basescu privind necesitatea unui parlament unicameral. "Bicameralismul este in traditia tarilor profund democratice si s-a dovedit ca se iau decizii importante, care nu pot sa fie lasate la latitudinea discretionara a unei singure camere", a explicat Bolcas. Potrivit liderului PRM, democratia engleza si cea americana sunt de neconceput fara bicameralism. Lucian Bolcas a mai spus ca parlamentul unicameral exista in Bulgaria si Republica Moldova. "Daca vrei coborarea stachetei democratiei, atunci faci unicameralism", a adaugat Lucian Bolcas.
|