x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: PDL umblă cu acelaşi tip de şmecherii - avea proiect şi aştepta crearea Comisiei

Tăriceanu: PDL umblă cu acelaşi tip de şmecherii - avea proiect şi aştepta crearea Comisiei

21 Apr 2010   •   00:00

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că proiectul Guvernului de revizuire a Constituţiei este făcut cu "resentimente" şi "idei preconcepute" şi a criticat presiunile PDL pentru constituirea Comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale.



"În primul rând, observ că PDL nu se dezminte şi umblă cu acelaşi tip de şmecherii, pentru că la nivelul Parlamentului a existat o presiune din partea PDL să hotărâm crearea Comisiei pentru Constituţie, ca să constatăm de fapt că Guvernul avea un proiect pe care aştepta să-l lanseze de îndată ce era creată Comisia Constituţională", a declarat Tăriceanu.


"Proiectul de revizuire a Constituţiei nu trebuie să facă obiectul unei proceduri rapide şi expeditive, pentru că schimbările aduse Constituţiei au o influenţă extraordinar de mare pe ansamblul societăţii, în planul relaţiilor politice şi instituţionale, iar prin modificarea unor prevederi care se dovedesc că au fost greşite fiind adoptate prin pripeală, riscăm să suportăm consecinţele nefavorabile ale unor acţiuni pripite pe un lung termen", a spus liberalul.

"Mie mi se pare că propunerile pe care le face Guvernul nu ţin seama de faptul că ele nu se adresează actorilor politici existenţi. Noi trebuie să plecăm de la o premisă că nu facem o Constituţie în funcţie de persoane şi mai ales că actualele persoane care ocupă funcţii publice importante nu vor mai fi în funcţii odată cu adoptarea Constituţiei. Nu trebuie să plecăm cu resentimente, cu idei preconcepute, aşa cum este proiectul acestui Guvern", a adăugat Tăriceanu.

El şi-a exprimat convingerea că "partidele politice parlamentare vor fi mult mai capabile să vină cu concepte, cu teze fundamentale de revizuire a Constituţiei care să evite conflictele constituţionale care au apărut în ultimii cinci ani şi care să ducă la o mai bună funcţionare a arhitecturii constituţionale din România".

Pe de altă parte, liberalul a spus că actuala Constituţie a asigurat buna funcţionare a instituţiilor în anul 2004, drept pentru care nu legea este de vină pentru conflicte, ci "anumite persoane".

"Trebuie să mai spunem că Constituţia României este o Constituţie tânără, despre care nu putem spune că s-a perimat atât de repede, iar ea a asigurat o funcţionare normală a instituţiilor în anul 2004, şi când vedem conflictele care au apărut nu putem să spunem că e de vină Constituţia, ci mai degrabă anumite persoane care au generat aceste conflicte. Deci, aici trebuie să avem o abordare foarte precaută şi echilibrată, pentru că nu întotdeauna este vina Constituţiei pentru ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii cinci ani. Şi modificările trebuie să ţină cont de acest lucru şi mai ales de posibilităţile de interpretare ale Constituţiei de către unii actori politici şi de către Curtea Constituţională", a adăugat Tăriceanu.

Deputatul PNL a precizat însă că nu a văzut proiectul şi nu poate face o apreciere de fond, precizând că pe revizuirea Constituţiei membrii comisiei vor discuta orice propunere, nu doar propunerea Guvernului.
Mediafax

Tăriceanu a spus că nu a fost stabilită încă data la care va fi convocată prima şedinţă a Comisiei pentru Constituţie.
Mediafax

×
Subiecte în articol: politic