x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu s-a intors iar la Parlament

Tariceanu s-a intors iar la Parlament

de Carmen Vintila    |    Oana Stancu Zamfir    |    Aniela Nine    |    21 Iul 2005   •   00:00
Tariceanu s-a intors iar la Parlament

Premierul Tariceanu si-a sustinut aseara in Parlament declaratia politica referitoare la reconstructia tarii dupa inundatii si la integrarea europeana. Criza politica pare depasita. Agitatia este mai mare, surprinzator, in cadrul Aliantei.

Intre anuntul de marti privind decizia sa de a continua in fruntea executivului si momentul de ieri al prezentarii in fata Parlamentului cu declaratia politica, Tariceanu a mai facut o vizita in zonele inundate si si-a petrecut noaptea in casa unui taran din Agas. Intre timp, ieri, ministrii PD au lansat ideea ca demersul asumarii raspunderii nu este tocmai constitutional.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a insistat ieri, in declaratia politica prin care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, asupra prioritatilor Executivului din perioada urmatoare: reconstructia tarii dupa inundatii, integrarea europeana si reforma in justitie. Si daca la primele doua puncte prioritare, seful Executivului a vorbit in principal despre ansamblul masurilor luate pana acum de Guvern, la capitolul reforma justitiei, Tariceanu a confirmat o idee vehiculata din momentul anuntarii deciziei Curtii Constitutionale: in toamna, Executivul are ca prioritate modificarea Legii Curtii Constitutionale. "Nu este posibil ca un judecator al Curtii Constitutionale sa se pronunte atunci cand este vorba de interesele sale sau ale sotiei. Vom propune inca din aceasta toamna reglementarea situatiei conflictului de interese si pentru judecatorii Curtii Constitutionale. Vom introduce institutiile recuzarii si abtinerii in astfel de situatii, asa cum legea prevede pentru orice judecator din Romania", a prezentat premierul o viitoare masura a cabinetului sau.

MOTIVATIE. Noua asumare a raspunderii de catre Guvern a fost explicata de catre premier prin invocarea necesitatii de sustinere parlamentara a prioritatilor Executivului pe termen scurt si mediu. "Prima tema importanta este legata de reconstructia tarii dupa inundatiile care au lovit in acest an Romania, si care prin amploare necesita o vointa politica ferma si o implicare administrativa si financiara a Guvernului. Integrarea Europeana este un obiectiv national si toate eforturile trebuie concentrate ca aceasta sa se produca la termenul stabilit. Reforma in justitie a ajuns astazi elementul cheie al reusitei efortului de integrare, cu celelalte domenii sensibile aflate pe drumul cel bun, putem spune ca integrarea la 1 ianuarie 2007 depinde intr-o masura importanta de aplicarea reformei in justitie", au fost expuse de catre Tariceanu in fata Parlamentului, temele principale ale declaratiei prin care a solicitat din nou increderea Parlamentului.

PROCEDURA. Lucrurile s-au desfasurat cu repeziciune ieri. Desi marti Tariceanu a sustinut ca, probabil, conform termenului legal, se va prezenta in Parlament in cursul zilei de joi, conducerea celor doua camere a decis ieri rapid ca sustinerea declaratiei politice sa se faca in cursul dupa-amiezii. Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a explicat ca in aceasta situatie procedura este asemanatoare cu cea folosita in cazul asumarii raspunderii pe un proiect de lege, si urmeaza ca in termen de trei zile de la prezentarea declaratiei parlamentarii care doresc sa avanseze o motiune de cenzura. "In masura in care nu se depune o motiune de cenzura atunci se va considera ca declaratia de politica generala a fost adoptata tacit de parlamentari", a conchis Nastase.

NECONSTITUTIONAL ? Inainte ca premierul sa ajunga in fata parlamentului, impotriva sa s-au ridicat voci chiar din interiorul executivului pe care il conduce. Unii ministrii PD au lansat ideea ca demersul premierului nu este tocmai constitutional. Tariceanu si-a asumat raspunderea in numele intregului Guvern, fara insa sa-si consulte ministrii, spuneau democratii. "Era obligatorie o sedinta de Guvern, pentru ca asa prevede Constitutia. Cred ca nu e constitutional", ne-a declarat ministrul de interne Vasile Blaga. Si daca ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a vrut sa comenteze, vicepremierul Marko Bela a declarat raspicat ca el a fost consultat si ca la fel considera ca s-a intamplat si cu ceilalti membrii ai executivului. Cel mai explicit a fost insa ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. "Acest text a fost comunicat tuturor membrilor Guvernului, au fost consultati in ce priveste acest text si s-au exprimat asupra sa", ne-a declarat Olteanu. Mai mult, el a afirmat ca membrii executivului au adus chiar si modificari la respectivul text, unul dintre ministrii care au actionat in acest sens fiind cel al Justitiei, Monica Macovei. "Varianta este constitutionala, in Guvern deciziile se iau prin consens sau prin decizia primului ministru", a conchis Bogdan Olteanu.

FARA MOTIUNE DE CENZURA
In mod surrinzator, noua prezentare a lui Tariceanu in Parlament pentru asumarea raspunderii s-a bucurat de sustinerea opozitiei. Atat lideri ai PSD cat si ai PRM au declarat ca nu intentioneaza sa initieze o motiune de cenzura. Mai mult, justificarea PSD pentru aceasta lipsa de reactie a opozitiei seamana cu cea data de Tariceanu cand si-a motivat renuntarea la demisie: criza inundatiilor. "Inclinatia PSD este sa dea Romaniei stabilitate guvernamentala pentru a depasi momentul de varf al crizei inundatiilor", a sunat decizia luata de conducerea PSD. Si PRM a ales sa stea cuminte, chiar daca afirma ca acest gest nu inseamna automat si sustinerea premierului. "A nu introduce o motiune de cenzura nu inseamna ca il sustii", a spus Lucian Bolcas, adaugand ca nu poate fi sustinut un guvern "care cade singur".

DURERE DE CAP
Intre doua evenimente politice majore, Tariceanu a facut o vizita in zonele afectate de inundatii. Ajuns in satul Agas, premierul a ales sa isi si petreaca noaptea de marti spre miercuri in satul respectiv, unde a stat la lumanare, a mancat branza si a cerut "pastile de cap". Simion Alboaie, gazda lui Tariceanu, a spus ca a fost anuntat de prezenta neobisnuitului musafir cu o ora inainte de sosirea acestuia. "Am facut patul si am pregatit ceva de mancare.Noi nu avem lumina si am stat putin de vorba cu premierul, la lumanare. I-am spus care sunt cauzele care au dus la inundatii si ca trebuie sa se umble la cauze, nu la efecte, daca nu vrem sa se repete", a povestit sateanul. "A mancat niste branza si mi-a spus sa ii dau pastile de cap, ca il doare capul de cate a vazut pe aici", a mai spus acesta.

Solutie - Remanierea, pusa iar pe tapet


Pentru a-si drege imaginea, premierul Tariceanu revine la ideea remanierii Guvernului, daca trece de obstacolul asumarii raspunderii pe declaratia sa politica. Tariceanu refuza insa sa faca lumina in aceasta situatie, reluand o declaratie mai veche: remanierea este un instrument la indemana primului ministru din primul moment si pana in ultimul al mandatului sau. Mult mai clar s-au pronuntat insa lideri ai PNL. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a declarat ca se impune o remaniere guvernamentala imediata si o restructurare ulterioara, apreciind ca foarte multi ministri pot fi schimbati pentru lipsa de performanta. Intrebat cine sunt cei care vor fi schimbati, Melescanu a evitat nominalizarile. Si senatorul PNL, Norica Nicolai, a spus ca "se impune" o remaniere. "Daca undeva a gresit Tariceanu a gresit dand gir unor ministri care nu si-au onorat mandatele", a adaugat ea. Democratii nu au discutat inca pe cine vor sa schimbe dar sunt convinsi ca ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si vicepremierul Gheorghe Seculici au imagini suficient de proaste pentru a-si pierde fotoliile. In tabara liberala, cei mai amenintat este ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza.

Compromis politic


Cristian Parvulescu
Politolog
"O data cu renuntarea la demisia premierului Calin Popescu Tariceanu, nu vorbim de un sfarsit al crizei, ci doar de o etapa de potolire a acesteia. Criza nu era legata de demisia premierului, demisia venea ca o forma de rezolvare a acestei crize.
Este o criza a majoritatii, care nu poate fi rezolvata decat printr-o recompunere a majoritatii. Este vorba de un compromis politic care a fost gasit intr-un moment dificil pentru Alianta D.A. si mai ales pentru PNL si pentru Tariceanu. Asumarea raspunderii va oferi un sprijin formal Guvernului, dar nu va rezolva problemele legate de urgenta reformei, cata vreme nu va exista si un interes real al partidelor politice de a sprijini aceste eforturi. In ceea ce-l priveste pe Tariceanu, pentru moment a reusit sa-si stabilizeze pozitia.
Declaratia sa poate fi considerata o autentica declaratie de independenta in raport cu presedintele Basescu. Isi asuma responsabilitatea pentru guvernare si va incerca sa remedieze la nivelul imaginii publice ceea ce a fost cost in perioada inundatiilor.
Va fi dificil, pentru ca aceasta campanie careia a trebuit sa-i faca fata, si in fata careia pana la urma s-a plecat, i-a afectat imaginea, dar probabil ca va folosi lunile care au mai ramas pana la raportul de tara pentru a dovedi ca poate coordona un guvern competent.
De altfel, cred ca examenul cel mai important al Guvernului, pentru ca nu mai vad posibile alegeri anticipate in perioada urmatoare, va fi cel legat de raportul de monitorizare din octombrie. Daca raportul va fi pozitiv, atunci premierul isi va intari pozitia, daca va fi ambiguu, pozitia sa va fi slabita si probabil ar putea aparea noi probleme. Contestatiile din interiorul PNL nu par sa pericliteze pentru moment pozitia de lider a lui Tariceanu. Din postura de premier poate distribui resurse si poate pastra controlul asupra partidului sau".
×