In urma unei sesizari a avocatului presedintelui Rompetrol Dinu Patriciu, directorul SRI Radu Timofte (foto), a fost audiat ieri de catre parlamentarii din Comisia pentru controlul SRI in legatura cu ascultarea telefoanelor omului de afaceri.
In urma unei sesizari a avocatului presedintelui Rompetrol Dinu Patriciu, directorul SRI Radu Timofte (foto), a fost audiat ieri de catre parlamentarii din Comisia pentru controlul SRI in legatura cu ascultarea telefoanelor omului de afaceri. Directorul SRI a prezentat parlamentarilor mandatele de ascultare a telefonului personal si cel de serviciu ale lui Dinu Patriciu, timp de un an si trei luni, incepand cu data de 31.10.2003. Radu Timofte a precizat ca telefoanele lui Patriciu au fost ascultate in baza Legii sigurantei nationale, dar ca acuzatiile care i se aduc referitoar la incalcarea acestei legi nu pot fi facute publice deoarece sunt secret de stat. El a mai spus ca informatiile care privesc viata politica si cea personala a lui Dinu Patriciu nu au fost folosite de catre SRI, acestea fiind distruse. Intrebat daca Patriciu a adus atingere sigurantei nationale, Radu Timof-te a spus ca in caz contrar "nu ar fi fost sesizat Parchetul". LEGAL. Presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI Radu Stroe (PNL) a declarat la randul sau ca SRI a actionat legal in materie de solicitare de mandat si in indeplinirea mandatului de ascultare a telefoanelor lui Dinu Patriciu. Potrivit secretarului Comisiei Ion Stan (PSD), informatiile obtinute de SRI prin interceptarea convorbirilor telefonice au fost trimise mai departe catre seful statului, ministrul Finantelor, ministrul Economiei si Ministerul Public, precum si la Parchetul National Anticoruptie. Ion Stan a mai spus ca in anul 1994 UM 0215 actuala UM 0962, a solicitat si ea un mandat de ascultare a telefonului lui Dinu Patriciu. PROBLEMA SRI. Presupusa ascultare a telefoanelor omului de afaceri Dinu Patriciu "tine de serviciile secrete", a declarat procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, refuzand orice alt comentariu pe aceasta tema in timpul unei intalniri cu jurnalistii prezenti, miercuri, la sedinta CSM. "Este o chestiune care tine de servicii, este problema dumnealor", a fost singura remarca a lui Botos pe tema ascultarii telefoanelor lui Patriciu. Directorul SRI Radu Timofte apreciase, tot ieri, ca informatiile obtinute in urma ascultarii telefoanelor lui Patriciu au fost transmise Parchetului. PRIMUL MINISTRU NU ESTE PE LISTA. Ziaristii au dorit sa afle daca in perioada urmaririi convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu a fost ascultat si telefonul premierului Calin Popescu Tariceanu. Directorul SRI Radu Timofte a evitat in cateva randuri sa raspunda la aceasta intrebare dar, in cele din urma, a precizat: "Ce parere aveti? Chiar daca ar fi fost asa, v-as spune?". Timofte a revenit, insa, si i-a asigurat pe ziaristi ca telefonul premierului nu a fost ascultat. Seful Serviciului Roman de Informatii nu a explicat, insa, cum este, tehnic vorbind, posibil ca in cazul convorbirilor telefonice purtate de Patriciu si Tariceanu sa poata fi interceptat, unilateral, numai omul de afaceri, nu si premierul.Citește pe Antena3.ro
CE SPUNE SEFUL ROMPETROL
|
Dinu Patriciu a catalogat declaratiile directorului SRI privind suspiciunile legate de atingerea sigurantei nationale drept "o monstruozitate". Patriciu a spus ca Timofte a recunoscut "implicit" ca interceptarile au fost ilegale, intrucat incepand cu anul 2004 acestea nu puteau fi efectuate, conform legii, decat cu mandat judecatoresc si daca era inceputa urmarirea penala. "Suspiciunile privind atingerea sigurantei nationale ar fi trebuit discutate in cadru legal, prin inceperea unor cercetari la lumina, nu rezolvate prin urmarirea telefoanelor unor oameni nevinovati", a adaugat Patriciu, apreciind ca "el este un capitalist, nu un terorist".
|