x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teste de gramatică pentru candidaţii la CA-ul Televiziunii Române

Teste de gramatică pentru candidaţii la CA-ul Televiziunii Române

de Aniela Nine    |    29 Iun 2010   •   00:00

Toţi nominalizaţii pentru CA-urile TVR şi SRR au fost validaţi de comisii



Importante mai degrabă prin intervalul de timp cât au durat, mai mult de patru ore, decât prin greutatea "tes­tului" la care se presupunea că sunt supuşi candidaţii, audierile din co­misiile reunite de cultură ale Parla­mentului nu au produs nici o supriză asea­ră: toţi cei propuşi de Preşedinţie, Gu­vern, partide politice şi orga­niza­ţii­le angajaţilor pentru a face parte din CA-urile TVR şi SRR au primit avi­ze favorabile de la parlamentari.

Votul decisiv, în plenul reunit al Par­la­mentului, va avea  loc azi, dar cum va fi un vot pe listă, şi bloc deci, nu se aşteaptă nici o schimbare. Surpriză au fost însă unele dintre numele propuse de PDL, propuneri care nu co­respund declaraţiilor privind depolitizarea televiziunii publice făcute de de­mocraţi-liberali.

Astfel, PDL a tri­mi­s în CA-ul TVR pe şefa biroului de pre­să, Ada Meseşan şi pe soţia de­pu­ta­tului independent Nicolicea, Ni­co­leta Vera Nicolicea, iar Guvernul de­semnâdu-l pe fostul şef al Cancela­riei premierului, Cătălin Baba.

At­mos­fera audierilor a fost una gene­ral relaxată. Nu acelaşi noroc l-a avut Cătălin Baba, a cărui legătură cu premierul Emil Boc a fost subiect de glu­mă din partea senatorului Mir­cea Dia­conu care i-a cerut candidatu­lui să enumere primele două luni ale anu­lui. După ce Baba s-a executat, se­­natorul i-a replicat amuzat că a vrut să verifice dacă pronunţă la fel ca şi pre­mierul Boc, cu accentul pus în mod greşit pe aceeaşi silabă. "Am în­vă­ţat de la domnul Boc ştiinţa po­li­ti­că, dar la limba română am avut alt profesor", a replicat Cătălin Baba în amu­zamentul general. În ajutorul său a sărit fostul ministru Theodor Pa­leologu, care a prezentat teoria re­gio­nalismelor.

Replica puterii a venit ceva mai târziu, atunci când unui alt candidat i s-a precizat din partea sena­torului Mădălin Voicu că nu era ne­voie să sublinieze că este mol­do­vean. "A vrut să evite să i se cea­ră să pronunţe lunile martie şi februa­rie", a ironizat senatorul PDL Radu F. Alexandru.

Gramatica uitată a limbii ro­mâ­ne i-a fost reproşată însă de libe­rali şi reprezentantului PSD, Claudiu Brânzan, pentru care cazul acu­zativ şi "pe care" au fost noţiuni străi­ne în discursul de prezentare.

De la fos­ta ziaristă Ada Meseşan, care a de­clarat că i s-a propus chiar funcţia de preşedinte director general al TVR, par­lamentarii au dorit să ştie cum ve­de problema taxei tv. "S-ar putea re­nunţa la ea în principiu, dar trebu­ie ana­lizat", a răspuns Meseşan. Pre­şe­dintele TVR va fi decis de toţi mem­brii CA-ului prin vot, ur­mând ca apoi Parlamentul să va­lideze sau să respingă tot prin vot această de­ci­zie a CA-ului.

În schimb, candidaţii de­semnaţi pentru posturile de su­pleant în CA-ul TVR nu s-au mai "bu­cu­rat" nici măcar de ironiile par­la­men­tarilor, unii dintre aceşti can­di­daţi neatrăgând de altfel atenţia decât eventual prin vârstele de 24 sau 25 de ani pe care le au.

×