Toţi nominalizaţii pentru CA-urile TVR şi SRR au fost validaţi de comisii
Importante mai degrabă prin intervalul de timp cât au durat, mai mult de patru ore, decât prin greutatea "testului" la care se presupunea că sunt supuşi candidaţii, audierile din comisiile reunite de cultură ale Parlamentului nu au produs nici o supriză aseară: toţi cei propuşi de Preşedinţie, Guvern, partide politice şi organizaţiile angajaţilor pentru a face parte din CA-urile TVR şi SRR au primit avize favorabile de la parlamentari.
Votul decisiv, în plenul reunit al Parlamentului, va avea loc azi, dar cum va fi un vot pe listă, şi bloc deci, nu se aşteaptă nici o schimbare. Surpriză au fost însă unele dintre numele propuse de PDL, propuneri care nu corespund declaraţiilor privind depolitizarea televiziunii publice făcute de democraţi-liberali.
Astfel, PDL a trimis în CA-ul TVR pe şefa biroului de presă, Ada Meseşan şi pe soţia deputatului independent Nicolicea, Nicoleta Vera Nicolicea, iar Guvernul desemnâdu-l pe fostul şef al Cancelariei premierului, Cătălin Baba.
Atmosfera audierilor a fost una general relaxată. Nu acelaşi noroc l-a avut Cătălin Baba, a cărui legătură cu premierul Emil Boc a fost subiect de glumă din partea senatorului Mircea Diaconu care i-a cerut candidatului să enumere primele două luni ale anului. După ce Baba s-a executat, senatorul i-a replicat amuzat că a vrut să verifice dacă pronunţă la fel ca şi premierul Boc, cu accentul pus în mod greşit pe aceeaşi silabă. "Am învăţat de la domnul Boc ştiinţa politică, dar la limba română am avut alt profesor", a replicat Cătălin Baba în amuzamentul general. În ajutorul său a sărit fostul ministru Theodor Paleologu, care a prezentat teoria regionalismelor.
Replica puterii a venit ceva mai târziu, atunci când unui alt candidat i s-a precizat din partea senatorului Mădălin Voicu că nu era nevoie să sublinieze că este moldovean. "A vrut să evite să i se ceară să pronunţe lunile martie şi februarie", a ironizat senatorul PDL Radu F. Alexandru.
Gramatica uitată a limbii române i-a fost reproşată însă de liberali şi reprezentantului PSD, Claudiu Brânzan, pentru care cazul acuzativ şi "pe care" au fost noţiuni străine în discursul de prezentare.
De la fosta ziaristă Ada Meseşan, care a declarat că i s-a propus chiar funcţia de preşedinte director general al TVR, parlamentarii au dorit să ştie cum vede problema taxei tv. "S-ar putea renunţa la ea în principiu, dar trebuie analizat", a răspuns Meseşan. Preşedintele TVR va fi decis de toţi membrii CA-ului prin vot, urmând ca apoi Parlamentul să valideze sau să respingă tot prin vot această decizie a CA-ului.
În schimb, candidaţii desemnaţi pentru posturile de supleant în CA-ul TVR nu s-au mai "bucurat" nici măcar de ironiile parlamentarilor, unii dintre aceşti candidaţi neatrăgând de altfel atenţia decât eventual prin vârstele de 24 sau 25 de ani pe care le au.
Citește pe Antena3.ro