x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Textul declaraţiei în care Iohannis este acuzat de abuz de drept şi uzurpare, adoptat de Parlament

Textul declaraţiei în care Iohannis este acuzat de abuz de drept şi uzurpare, adoptat de Parlament

08 Mar 2017   •   14:30
Textul declaraţiei în care Iohannis este acuzat de abuz de drept şi uzurpare, adoptat de Parlament
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Proiectul de declarație a Parlamentului, propus de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost adoptat, marți, cu 203 voturi „pentru” și 94 de voturi „împotrivă”, în textul declarației în care Klaus Iohannis este acuzat de „abuz de drept” și „uzurpare” a unui drept al Legislativului.

Proiectul de declarație a Parlamentului a fost adoptat cu 203 de votur „pentru” și 94 de votur „împotrivă”.

USR a cerut ca votul să fie secret cu bile, iar PMP a cerut amânarea votului, ambele propuneri fiind respinse prin vot.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a apreciat că nu se impune amânarea votului, afirmând că „proiectul de declarație a fost transmis cu mult timp înainte” și depinde cum „s-a gospodărit fiecare grup” pentru a-și aduce contribuția la proiectul de declarație.

În textul proiectului de declarație se arată că președintele Klaus Iohannis, CSM și reprezentanții ministerului Public au desfășurat acțiuni care au „uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului de a trage Executivul la răspundere.

"Parlamentrul califică drept neconstituționale și inacceptabile judecățile pe care fie președintele României, fie CSM, fie reprezentanți ai ministerului Public le formulează la adresa unor decizii și activități ale Guvernului. Asemenea activități uzurpă ilegal și abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere”, se mai arătă în textul proiectului de declarație.

În declarația citată se precizează că „Parlamenul consideră că recenta decizie a CCR trebuie să pună capăt odată pentru totdeauna acțiunilor concertate de subminare a rolului și prestigiului Parlamentului” și că, prin această Declarație, „Parlamentul își reafirmă supremația politică față de toate celelalte instituții publice”.

Această declarație reprezintă, în cazul în care va fi adoptată, un act „exclusiv politic” al Parlamentului, fără niciun fel de consecințe juridice.

×