x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică The Economist: Puterea din România, în "cădere liberă"

The Economist: Puterea din România, în "cădere liberă"

08 Feb 2012   •   06:28
The Economist: Puterea din România, în "cădere liberă"

Anul 2012 nu a inceput bine pentru Emil Boc, acum fost prim-ministru al Romaniei, care a demisionat, impreuna cu intregul sau Cabinet, in incercarea de a pune capat tensiunilor sociale si a mentine "stabilitatea economica", scriu jurnalistii de la The Economist.

Potrivit The Economist, Partidul Liberal-Democrat condus de Boc a scazut la mai putin de 15% in sondaje, in timp ce opozitia a inregistrat o crestere importanta. Aceasta scadere a fost provocata partial de masurile de austeritate adoptate de Guvern, in cadrul unui imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro de la UE-FMI-BM, despre care Boc admite ca a fost "dureros".

Cu toate acestea, fostul premier "insista ca masurile au functionat, tara reluandu-si cresterea economica, iar PIB-ul fiind asteptat sa creasca la peste 1,5% in acest an", mai noteaza jurnalistii americani.

Se pare ca Boc si-a "pregatit cu grija" demisia, pentru a nu coincide cu misiunea FMI la Bucuresti "care s-a incheiat duminica prin laudarea actiunilor Guvernului si numai cu o usoara revizuire negativa a prognozei de crestere (economica), din cauza dificultatilor persistente din zona euro", mai scrie The Economist.

Fostul premier spera acum sa recladeasca sustinerea fata de partidul sau in vederea alegerilor generale programate in noiembrie, insa acestea ar putea avea loc mai devreme decat s-a planificat, apreciaza The Economist. Presedintele Basescu l-a numit pe Catalin Predoiu prim-minitru interimar si l-a nominalizat pe Mihai Razvan Ungureanu premier desemnat. Ungureanu si noul Cabinet va fi aprobat de Parlament, in conditiile in care coalitia de guvernare inca detine majoritatea in Camera Deputatilor. Opozitia a promis ca va continua boicotul in Parlament, mai scriu jurnalistii de la The Economist. "Nu vom merge nicaieri cu acest nou guvern", a declarat Crin Antonescu, presedintele PNL. Atat pentru, cat si pentru restul liderilor Opozitiei singura solutie raman anticipatele.

×